. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket
on Thursday, November 26, 2009
Нешто што ќе го започне дечкото со псевдоним @gadgeterija на #twitter или Boris Radosevic, ќе трае цели 24 часа, a за прв пат се случува на балканската web сцена според @blogowski.

#BlogMaraton е hashtag-от кој веќе се користи на twitter за сите оние кои ќе го следат блогирањето на Борис и ќе сакаат да го коментираат. Веќе е пуштен каналот каде може да се следи live streaming-от на @gadgeterija. Борис се занимава со gadget-и и еден од најдобрите на овие простори. Жал ми е што не сум добар како него :) и што не успеав да го вметнам на мојот блог even неговиот банер за овој маратон. Започнал со gadget-ски пикантерии и појави пред околу 3 години кога на овие простори беше ретко да се најде некој кој редовно води интернет идентитет.

Маратонското блогирање ќе го започне утре вечер 27-ми ноември (петок) во 24.00 часот и ќе објавува нови постови во периодот до 28-ми (сабота/полноќ) во 24.00 часот. Маратонот ќе му трае 24 часа затоа што го прифатил предизвикот на девојка му како и сите вообичени папучари. Сакал 12 часовен маратон, но сега има банер со цицки кои се ставени само да го привлечат вниманието.

Се надевам ќе успее во неговата идеа, ќе го запоти столчето во овој период и ќе ни се претстави со интересни содржини. се надевам на некоја одлична trash видео рецензија и по некој цицлест пост за обожавателките. Streptocsazol или како и да се викаат апчињата за тврда столица, да не го стегне стомакот од трема пред толку пати веќе искористената home камера. Блогот го користи како филтер од дневниот шунт што се пласира по медиумите и пушта една добра фора:
Netko će krenuti na Himalaju, a netko u teretanu, netko zagristi u alkohol, a netko u drogu. Ja blogam… i u tome uživam.
Времето се ближи, момакот не објавува постови веќе 2 дена, собира материјали и сигурно ќе изненади како со револуционерниот потфат да направи нешто досега ненаправено така и со пласирање на одлична содржина. Многумина од Балканот се пријавија дека ќе го поддржат кој со блогирање напоредно со него, кој со следење на неговити активности кој со коментирање на неговите активности. Јас ќе го гледам, бар додека не јадам, сум во WC, ги полевам цвеќињата, правам ручек, чистам по дома, ги летам папагалите и сл.

Успех Борисе!

p.s. можеш и со катетар, за да не стануваш до WC, мислам! :)

официјачен блог - Gadgeterija
twitter - gadgeterija
twitter hashtag - #BlogMaraton

LIVE STREAM CHANNEL


Bookmark and Share

on Wednesday, November 18, 2009
...a film about a nation held hostage because of its name


Ова е trailer-от за филмот "Име си е име" или како што стои во оригиналот "A name is a name", кој ја доживеа својата премиерата во Торонто, Канада на Македонскиот Филмски фестивал пред околу месец дена, a пред неколку дена не ја доживеал својата успешна премиера во матичната земја на режисерот - Исланд.
Причината поради која не била одржана премиерата е доста суптилна, во телефонско интервју самиот режисер Sigurjon Einarsson кажа дека во последен момент му било кажано од страна на државното раководство да ја откаже премиерата затоа што добиле закана од високи политички претсавници на Грција во Еврпското семејство.
На ова силно лоби од страна на Грците не останувало ништо освен премиерата да се откаже, иако тоа тешко го прифатил Сигурјон.

Исланд се исплашиле од лобито кое го имаат Грците, и овде јас си го наметнувам прашањето до каде би одела таа луцидна игра што ја пласира Грција на нашата држава, дури и на автори кои не се од кај Нас, а творат инспирирани од нашата држава. Доколку сакаш да потиснеш една Вистина таа вистина секако ќе излезе на виделина и ќе допре до ушите на јавноста (глобална) колку и самите раководители на Грција мислат дека скратиле уште едно од многубројните Вистини што сакала да биде проследена.

Накратко за сижето на филмот. Во филмот се збори за нација која е во заложништво поради своето име. Преку непосредни контакти со луѓе во Македонија, Ејнарсон на ненаметлив начин се обидува да понуди одговор на прашањето за името и општ е впечатокот дека тоа многу вешто му успева. Во филмот се среќаваат многу важни ликови од денешнава историја како премиерот Никола Груевски, Паско Кузман, и др. Со изнајмен мотор за околу седум месеци успева да сними доволно материјал со кој ќе покаже дека на територијата на централен Балкан постои народ (нација) кој сам себе се нарекува Македонски, и кој независно од другите ставови и мислења не би помислил за промена на името.

Според авторите веројатно филмот нема да ја промени позицијата на Грција, но ќе има позитивно влијание на политичарите, што донесуваат одлуки ширум светот. Ова го има кажано пред завршувањето на целосната продукција на филмот самиот режисер, кој сигурно не можел да предвиде таква судбина за неговиот филм. Се надева во иднина дека филмот ќе биде прифатен во програмите на другите интернационални филмски фестивали и проектиран за љубителите на филмови, иако тензијата која ја створи Грција ја оневозможи премиерата во родената земја на режисерот.
Ако го опсервираме аспектот на спротиставување на Грција за името Македонија би стигнале до еден основен етички и морален аспект на анализирање во кој одговорот би бил чист и јасен:
Никој не смее да ти го диригира или промени сопственото име освен Ти самиот.


тимот кој стои позади овој филм се:
Sigurjon Einarsson, Director, Iceland/Norway
Sir Andrew Motion, Narrator, United Kingdom
Jason Miko, Producer, Arizona
Production House 3x, Production House, Macedonia

повеќе за филмот на нивната официјална страна


Музика во филмот се дел од нашите македонски песни со кои се има запознаено Sigurjon Einarsson за време на неговата посета на Македонија, како и учеството на Исландскиот бенд Earth Affair, кои донираа една од песните од својот нов албум Jewels Up High.Bookmark and Share

Related Posts with Thumbnails