. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket
on Tuesday, December 27, 2011
.
.
.
.


Во денешно време секој од нас се обидува да живее со технологијата која секојдневно се развива. Најголем опит во целиот овој бран на развој на идеите со помош на технолошките помагала се дизајнерите.

Што е важно да се потенцира овде е тоа дека доколку сакаме да се занимаваме со визуелно изразување со помош на овие технологии е секако знаењето кое е предуслов за успешна реализација на нашите идеи. Задолжително е да имаме базично познавање на историјата на дизајнот како би се адаптирале на модерните трендови и на она што пазарот го бара.

Во ова видео се потенцира процесот на креирање, употребата на сето расположливо знаење кое го имаме, како да бидеме практични без разлика дали е тоа во начинот на користење на материјалите или во final look-от на производот кој го имате создадено.

Издржливоста на продуктите кои ги создаваме е главен фактор за опстанување на пазарот, употребата на еколошки материјали, можноста продуктот кој сте го создале да не биде one use only, да не загадува во ниедна смисла се клучни за успешен дизајн кој соодветствува со прогресот кој се случува во 21 век.

Според Yves Béhar добар дизајн е оној во кој се вклучени и сумирани повеќе идеи, изразот е едноставен, а функционалноста максимална. Не е важно да се напише книга за искуството со дизајн потенцира, поважно е вашите дизајни да бидат дел од општествениот прогрес, да бидат употребливи и корисниците задоволни, тоа е суштината на добриот дизајн.

Да ги оптимизираме идеите е најважно од се, да ги сумираме најважните точки зошто го дизајнираме овој продукт. За кого е наменет, има ли начин да се моделира од искуство кое е веќе практично и функционира на пазарот. Не целиот дизајн се случува на компјутер, овде многу дизајнери грешат. Најпрво започнуваат скиците, забелешките, првите обиди за дефинирање на она што го правиме со помош на моделирање на прототипот кој го создаваме, корегирање и тн. Комјутерот е она што доаѓа како шлаг на крајот, откако веќе имаме продукт кој во целост е конкретен и дефиниран.

:Eco dematerialization, што е тоа?

- тоа е она што иднината на дизајнот се повеќе го практикува. Сите знаеме дека користењето премногу материјал освен што создава премногу отпад отпосле и во самиот процес на користење не е толку практично. Намалувањето на материјалот не значи дека резултатот нема да биде квалитетен, напротив уште поуспешен. ..помалку материјал, помала цена + дополнително олеснување во рециклирањето.

Less is more! - е девизата на 21-от век, сега веќе секој што е свесен за негативните последици кои како човештво ги создаваме за планетата го практикува ова знаење. Секој ден сме се посвесни дека досега сме користиле материјали во изобилие иако тоа не е потребно, додека сега се чистиме од сето тоа претходно искуство и се адаптираме на можностите кои овој нов бран на еволуција на човештвото ги нуди. Важно е функционалноста на продуктот да се задржи, но не е задолжително и тежината, а со тоа и цената.
.На почетокот помислив само да го споделам видеото овде, но додека го слушав не можев, а да не направам некои белешки кои се надевам дека ќе ми послужат мене, а и Вас во иднина.

Ќе ги чуете внатре седумте принципи кои ги практикува Yves Béhar за време на еден креативен дизајнерски процес. Тој го промовира 'светион начин на создавање' кој подразбира целосно активно учество на дизајнерот од дефинирањето на бизнис моделот, самиот процес на дизајнирање како и фабричкото производство кое следува по тоа. Не ретко некои од дизајнерите се дел и од продажниот сектор, но како што тој вели, тоа е сепак работа со која се занимаваат група на луѓе, тим одговорен за промоцја на продуктот и се постигнува со многучасовна работа на социјалните медиуми. Како за крај ќе го нагласам видеото кој тој го спомнува“зошто човекот создава/ креира“ од 1968 и прашањето кое авторот таму го поставува: од каде доаѓа идејата?

 • од гледањето во едно нешто и перцепирањето на истото како друго;
 • во забавата и играта со можностите, шпекулирањето, промената на истите, обидот, трансформирањето
 • и ако имате среќа тогаш можеби комбинацијата на сите овие нешта ќе Ве донесе до резултат доследен да се презентира и да опстои на пазарот, но исто така да остави отворен простор да се променува и усовршува.

Ова е моментот кога приказната завршува, а вистинскиот живот започнува!
.За мене ова видео претставува еден вид инспирација, мотив да ги следам моите инстинкти и понатаму, да играм со формите, материјалите. ..начинот на изразување. Да, и да користам што е можно помалку, а да биде обид да кажам што е можно повеќе.

Инаку, Yves Béhar е дизајнер од Сан Франциско кој е основач на компанијата fuseproject и се занимава со индустриски дизајн, дизајн на мебел, спортска опрема, елементи од секојдневието како и на модни додатоци. Тој користи една хумана нишка во неговиот пристап што го прави уникатен во неговите дела и секако препознатлив како дизајнер кој се користи со сите елементи досега познати начовештвото, а потребни за одржлива иднина, еколошки пристап како и оригинален личен потпис и многу, многу човечки емоции во дизајнот.

Со повеќе од 150 награди досега, направи простор за неговите дела во најголемите музеи во светот како: Pompidou (овде видов дел од неговите дела), MoMa, Институтот во Чикако како и музејот во Минхен, Германија.

..и да, не можам да не оддолеам на овој стол дизајнира од него. мене навистина ми треба убаво столче за работа, баш како ова: екологично, ефтино, со минимално искористени мтеријали, што потсетува на мост, а знаете, мостовите значат премостување. можеби новата година ќе ме премости да седам на едно вакво столче, never knows.. до тогаш Вие можете да оставите коментарче или да уживате во убавите дизајни кои го попавуваат светот, а што не - па и да дизајнирате. .. создавате!

:aloha ~
.


.

- уште сте овде или веќе имате идеи?! Весели празници можеби ова е последниот пост за годинава на овој блог! :D

.
.

.

.

Не ретко се запрашувам зошто некои работи кај едни успеваат, додека кај други колку и да се трудат никогаш не се совршени или воопшто не успеваат. Овде не станува збор за среќа, во организирањето најразлични настани, event-и, start Up-и постојат конкретни начини како да се постигне посакуван резултат.

.

Кога станува збор за поседување идеја и услови за почеток на реализација на истата треба да се знаат неколку основни работи како не би се дошло до негативни резултати или непосакуваното пропаѓање на истата за време на процесот на реализација. Секојдневно среќаваме најразлични брендови кои многу малку издржуваат на пазарот. секојдневно се раѓаат и умираат. Со еден таков пример се служи Ben Perr, познат social media strategist, technologist и entrepreneurship, инаку работи за познатата компанија mashable.

Тој прашува: зошто некои идеи завршуваат во deadpool (што би му дошло, пропаѓаат), додека други успеаваат да ја пленат масата?

Како што го нагласува неговото долгогодишно искуство, анализирање, обсервирање на многу startup-и тој исто така потенцира дека сепак има неколку точки кои константно стојат како едни од главните фактори за to be or not to be.. компанија, организација или whatever!


Еве го краткиот список:


 • Идејата е премногу плитка, адресирана е до малку луѓе и премногу мала таргет група на пазарот;

- секогаш ќе успеете повеќе доколку повлечете реализација на идеја која ќе опфати поголема маса на луѓе, всушност кога таргет група не би била група на поединци кои имаат побарувачка за нешто што не е толку интересно за глобалниот пазар.


 • Идејата не е целосно оформена;
- Многу стартување се случуваат откако основачите ќе дојдат до било каква идеја и без да размислат почнуваат да ја реализираат, без претходно да обрнат внимание на тоа како ќе ја градат и како самата идеја ќе се развива. Кои се луѓето кои ќе ја користат, кои се недостатоците? Ќе преживее ли на пазарот во борбата со конкуренцијата.. не започнувајте ништо додека не размислите и обрнете внимание на овие прашања.
 • Идејата не се развива доволно брзо како што пазарот расте;

- Кога самата идеја и тимот се однесуваат ригидно/ ноншалантно со неа, тогаш стожерот не е доволно цврст да направи истата да опстане.

 • Самата визија не е доволно амбциозна;

- Ова, пред сè, е она што го убива почетокот/ стартувањето. Големите идеи потекнуваат од големи визии. Радикалните промени на производот се полесни за имплементација доколку тие спаѓаат во рамките на една амбициозна визија за која основачите се подготвени да се борат.

.

За да се развие голема идеја потребни се години, не месеци!

Facebook не кошташе милијарда долари кога започна како проект на Харвард, но, стана бизнис кој кошта милијарда долари кога единствени од сите други социјални мрежи ја вградија и понудија на пазарот опцијата news feed.

Многу малку претприемачи/ entrepreneurship-и успеваат од прва. Зотоа VCS велат дека секогаш е подобро да се инвестира во 'А тимови со 'В идеи, отколку во 'В тимови со 'А идеи. Секогаш тимот 'А би се борел докрај да ја изнесе идејата на површина, до победа. ..за разлика од тимот 'В кои од прекрасна идеа ќе направат значителен пораз..

Советот до сите оние кои се' на почетокот на нивната идеја, пред самото стартување: длабоко разгледајте ја идејата и размислете најпрво. Бидете сигурни дека сте си ги поставиле потешките прашања. Поминете низ стратегијата уште еднаш и имајте храбра визија што може да го понесе Вашиот тим до финишот дури и идејата сама по себе да не е толку голема. Малку трпение пред да скокнете во процесот на градење ќе ве спаси од создавањето на продукт кој никој не го сака.

.


. ..овие ноќни лекции ми се допаѓаат, навистина е така, пазарот се зголемува, но и маркетингот се јачи. Треба навистина да умееме да прилечеме со нашите квалитети, доколку ги имаме, доколку не. ..почнуваме повторно од почеток! Мотивацијата е најважна!


..доколку ти се допаѓаат постовите слободно остави коментар, Би ми било драго да споделуваме знаење ;)

on Thursday, December 22, 2011

.

.

.

:И како што имам споменатo погоре, некои работи едноставно мора да се кажат. При крај сме на годината и ќе стане интересно со најразличните честитки кои автоматски од сите страни ќе почнат да фрчат низ социјалните мрежи, ќе има и линкови, собирање поени за кој што направил, како направил. ..која е личност на годината?!

.


Личност на годината о.О

:c'mon; мислам дека е премногу иронично да мислиме на такви работи, а уште пострашно да размислуваме. бизарни листи на морбидни марионети, ќе има и такви вистински де, скраја да е, но оваа првата очи вади! ..во оваа мила, напатена Земја ние се` си имаме.


И така сезоната може да започне!


случајно деновиве забележав две-три листи, но, искрено ми се виде премногу рано за уште сега започнам да следам кој каде се појавува .. но, не можев, а да не спомнам една, овде лежи зајакот!

читав некоја колумна од геровски, немаше ништо општо со ова што го пишувам, но еден коментар ми го одзема вниманието. парафразирам не дека точно вака беше коментарот, по кои критериуми била направена листата за личност на годината која ја прави екипата на плус инфо. полека, читајќи ги коментарите одоздола нагоре стигнав до десниот sidebar и што да видам о.О


 • Никола Груевски

 • Бранко Црвенковски
 • Коце Трајановски
 • Стевче Јакимовски
 • Сашко Коцев
 • Тони Михајловски
 • Билјана Беличанец
 • Туна
 • Сузана Гавазова
 • Перо Антиќ


#јако, јако нема што. Ако ова не е #fail јас не знам што е. али да, извини геровски ова е одличен fusing, склоп на варијации од професии. ..конфузија чиста е ова!, гарантирам дека чудно се чувствува беличанец во друштво на гавазова, како единствени жени во друштво на 'екипата'. sorry туна тебе на крај те видов!.екипата ми е изледа зајакот, но каков е, варен или со црвени очи, па бел ли е? - оваа листа е далеку од сите критериуми.


- коцев и михајловски треба да држат balance во ситуацијава? - не ми е јасна работата.


.Сепак не се сите така лоши. би го нагласил изборот на karmakasha, dnevnik и the best promoter of Мacedonia.


овие од дневник вака некако сами си се подредија. оваа листа исто така има интересни комбинации, но да не бидам жесток нема да продолжам да ја гледам детално.

- актерот Никола Ристановски,

- херојот што спаси ученичка од давење Хајредин Заими,

- каратистката Наташа Илиевска,


- Антонио Милошоски, поранешен министер за надворешни работи,

- Живко Мукаетов, генерален директор на „Алкалоид“,


- Марин Докузовски, тренер,

- Kатерина Ивановска, модел,

- Мира Трпеска (Манастирец) хуманост и грижа за 12 деца со ПП и

- поетот Никола Маџиров.


последната листа од оваа серија е онаа на The Best Promoter of Macedonia Awards и според мене организаторот навистина умее како да види и селектира што е добро надвор од нашава земја. Станислав иако не е македонец успеал да го препознае подоброто..


Категорија уметност и култура

- Стојанче Андонов–Дито - академски сликар и вајар од Кратово
- Дуке Бојаџиев – музичар, композитор
- Георги Гавровски – магионичар, основач на НМАМ-Македонија
- „Јахја Кемал колеџ тим“ - група наставници, ментори на ученици што постигнуваат научни успеси на меѓународните олимпијади
- Игор Киров - танчар, балетан и кореограф
- Татјана Манева – сликарка и графички уметник
- Никола Маџиров – поет, есеист, преведувач
- „Мизар“ - рок-бенд
- Градимир Панков - танчар, балетски мајстор, уметнички директор на „Les grands balets Canadiens de Montreal“
- Симон Трпчески - музичар, пијано-виртуоз, Национален уметник на Република Македонија
- Тања Царовска – пејачка, текстописец, композиторка


Категорија туризам, извоз и претприемаштво

-Љупка Арсовска - модна дизајнерка, стилистка
-Стевче Доневски - промотор од Кратово
-Симеон Моне Златев - проект „Најмал етнолошки музеј на светот“
-Љупчо Јузмески - туристички водич, коорганизатор на фестивалот „Разиграно оро“
-Гоце Маневски - интернет-промотор, проект „Ај лав Маседонија“
-Валентина Тасева - генерална директорка на „Семос едукација“
-Деан Шкартов - уметник, претприемач, промотор на македонскиот рубин


Категорија дипломатија од добра волја

-Александар Богатинов – волонтер, промотор, образовен работник
-Фабијан Вендриг - промотор од Холандија
-Тони Грчески - „Македониум“, здружение на Македонците во Белград
-Лутс Домел - почесен конзул на Македонија во Брисел
-Никола Ѓурѓај - претседател на македонското друштво „Илинден“ од Тирана
-Вирџинија Еванс - директорка на македонскиот филмски фестивал во Канада
-Петер Зрински - промотор на македонската култура и музика од Шведска
-Македонската кошаркарска репрезентација
-Шенол Мемиш - претседател на македонско-турското здружение „Мустафа Кемал Ататурк“ од Битола
-Зорица Митровиќ - „Македониум“, здружение на Македонците во Белград
-Пеце Наумовски - јуниорски карате-мајстор, Австралија
-Александар Стеванов - интернет-промотор и блогер


..мислам дека откако ги забележав овие неколку листи, ќе продолжам да ги следам до крај. и да, мене не ми се занимава, но вие секако може да гласате на сите до крајот на месецот. few days left, hurry Up! ;)

:p.s. ја би да гласал за Кате или за Никола..
.
on Wednesday, December 14, 2011
.
.
.
.
Ти ја избираш страната која ќе ја зaземеш!

:доаѓаат времиња на промени, сите го зборуваат тоа, сите потсвесно го посакуваат. Но, дали сме подготвени, дали сме спремни да се соочиме со Вистината, таква каква што е?

Вистината боли, брутална е и безмилосна, удира таму каде што најмногу боли. Сигурни ли сме во човештвото, во сите единки поединечно? Сакаме ли меѓусебно да си веруваме? Треба да сме подготвени да застанеме силно пред нашите предрасуди, фрустрации, стравови. ..да застанеме пред огледалото кое не ги кажува најубавите работи како во приказните, ами пред она огледало кое сурово, жално ја рефлектира суштината на бедното живеење.

 • Нема прогрес, да не се залажуваме!
 • Нема љубов, да не се залажуваме!
 • Нема идеи, развој, толеранција, соработка. ..да се разбереме!

Станавме конзумирачки животни кои гледаат заработувачка во се', ако не си тој што ќе донесе профит во нивниот живот, немој ни да се изненадуваш ако не си пријатно прифатен во 'кругот на пријатели'.
.


.

Луѓето не се убави. ..на нив им требаат пластични хирургии; луѓето имаат ужасни тела, потребна им е поскапа облека; Немојте да водите љубов, тоа воопшто не е пријатно; немојте да размислувате со сопствена глава, луѓето се убијци и да, Вистина, секој кој би можел да стои до Вас е потенцијален терорист, бомбаш – самоубиец, дојден е да го земe Вашиот скапоцен живот. Децата во Африка не се гладни, поминаа таму Американците уште пред неколку години, однесоа тони брза храна, немаат проблеми со мирот во Палестина, Иран, Ирак. ..таму љубовта/ мирот цвета, сите се среќни. ..нафтата се пие место вода, секој од сопствениот двор си заработува. ..а, децата таму, на другиот крај на светот, тие немаат потреба од образование, доволно е едната хемисфера да биде паметна, а другата работна. Ако сакаш да учиш, оди во Америка, таму обазованието е во Ек, Африка за нив е на местото на Австралија, тоа се совршени методи на интерактивно образование.До кога ли ова општество ќе ни наметнува стравови, несигурни иднини?!
- чичко пушти визи, место летки. ..за друга планета, оваа смрди! ..сакам да сум јас слободен уметник, може да станам дел од организацијата? Не, мал Си, сѐ уште треба да учиш!

Но, јас сакам да научам да лижам г***ви, зарем вака Вие не ја добивте Вашата диплома? Ви Верувам, Вие ги имате сите начини како да ја спасите економијата, нема да се јавиме во полиција. ..и таа е корумпирана. Ние сме хипици, ние не сме пожелни!

Немојте да слушате што ние имаме да кажеме, ние ќе престанеме да збориме. Ние не сме наивни, ние Го поддржуваме убиството, тероризмот, ние сме оксиморони!

Ех, и така до недојдија..! Се појавуваат нови сили, дечково во видеово е само еден од многуте низ светот кои со мегафони ја рефлектираат судбината на човештвото. Судирот на интереси: оние природни, исконски кои доаѓаат од раѓање и оние мутираните, кои како метастази на лош рак се шират во умовите на мнозинството. Терапија за заспивање, хибернација, додека демонизираните моделираат илузија, поголема од кога и да е!

Сепак, картицата од банка е билетот до среќата, шопингот благослов на боговите, убавината, ма и таа е прекрасна!

:[доколку тешко Ви оди англискиот и не разбирате во целост, еве ви линк од страница во Бугарија каде е споделено истото видеото поддржано со нивен превод]
on Sunday, December 11, 2011
.
.
.
.

 • The City 2.0 е град на иднината ... иднина во која повеќе од десет милијарди луѓе на планетата Земја некако мора да живеат одржливо.
 • The City 2.0 не е стерилен утописки сон, но надградување на реалниот свет што се вградува во колективната мудрост на човештвото.
 • The City 2.0 промовира иновации, образование, култура и економски можности.
 • The City 2.0 е градот кој работи и функционира!


TED Prize пред неколку дена ја објавија наградата за 2012 година и замислете тоа за прв пат не е човек, туку идеја. The City 2.0 е проект идејата која оваа година ќе добие награда во вредност од $100,000, и е сосема невообичаено што организаторите на TED Prize оваа година се фокусираат повеќе на идејата сама по себе. За прв пат оваа идеја пред публиката на TED беше откриена некаде во февруари оваа година, но, овој пат тимот кој стои позади овој проект за следната презентација ќе оствари соработка со организаторите на TED и е во потрага по нови учесници. Огласот е интересен чекор напред со кој тимот сака да направи паралела помеѓу инкубацијата на проект-идејата и инкубацијата на процесот; централна/ главна карактеристика за успешно изградена одржлива средина во која ќе се развива проектот.

која е иднината на овие програми кои поддржуваат индивидуалци со силни визии и конкретни развојни етапи?

Веќе неколку години сме сведоци на фактот дека TED Talks како Гоцево поле за размена на културолошки, технички и естетски искуства разви посебна стратегија на промовирање на она најдоброто од нашата планета. луѓето обединети со една цел `подобро утре, секојдневно ги презентираат нивните искуства, изуми и визии кои би допринеле за развој на една по едуцирана средина за нашите деца и плодна иднина во која планетата како цело, ќе изгради еден сосема нов систем на себе оддржување каде луѓето ќе бидат главни двигатели на цела таа органска машина, која можеби ќе треба да погледне малку назад во минатото, како би искористила дел од знаењата претходно и би етаблирала и лансирала во новите модели на живеење.

за што се работи?
Наградите TED се развија како резултат на веќе добро познатиот феномен наречен TED Talks "идеи вредни за споделување". Наградата редовно се дава на поединци, индивидуи за да им се помогне во иницирање на програма која би им ја остварила нивната 'желба' презентирана претходно на TED конференцијата. Оваа година наградата ќе биде на тимот кој со заеднички напор го создадоа проектот The City 2.0, кој промовира иновативност, образование, култура и еконосмки можности. ..а, од друга страна го намалува присуството на јаглерод диоксид, отвара поголеми возможности за малите семејства и го олеснува притисокот при развојот на руралните средини. The City 2.0 е местото на новите убавини, возбудата, вклученоста, разновидноста и новите прочистени форми на живот.

Урбаноста доби речиси култна улога во дизајнирањето на средината, посебно кога живееме во време кога имаме притисоци од глобалното затоплување, порастот на населението и управување со човечките и природните ресурси. Во моментот на осознавање на фактот дека средната проценка на 70% од човештвото кое ќе живее во градот до 2050 година (50% од денес), поврзано со тоа дека градовите стануваат најдобар начин да се развие еднаквост помеѓу приходот и пониските такси по глава на жител, овој избор, наградата да заврши точно во рацете на овој тим веќе има многу повеќе смисла. Градовите се сложни, органски создадени места, и не се дизајнирани колку што вертикално интегрираните технологии даваат возможност и повремено наметнуваат менување на смислата и самиот карактер на тоа што треба да означува "Град".Вистинскиот пресврт во моментов е како наградата ќе биде доделена. "Како оваа награда ќе биде прифатена од страна на City 2.0? Преку визионерски поединци ширум светот кои се залагаат во негово име. Ние ги слушаме нив и им ја даваме возможноста колективно да замислат желба. Желба способна да иницира голем проект со кој ќе се роди соработка меѓу членови на глобалната TED заедница и навистина за сите кои се грижат за иднината на нашата планета. "

Од потенцијалните соработници се бара да испратат е-маил или коментар на тоа како тие можат да придонесат за "желбата", која ќе биде промовирана на 29 февруари. Имаме уште неколку месеци исчекување да Видиме што тоа како солуција ќе ни презентираат.

- овој текст е напишан врз основа на информациите споделени за настанот, изворите не би ги линкал за тоа што станува збор за комбинација на информациите кои го доближија настанот поблиску до мене.. доколку сакате да дознаете повеќе за TED наградите гуглајте го TED Talks, погледнете едно од серијата видеa кои ја промовираат идејата за The City 2.0 или погледнете ја генерирана листа на видеа на youtube.

:ако самите себе се сметате за визионери, помогнете во реализацијата на овој проект и во Вашата општина, сигурно се сеќавате на позната парола: Think Global act local!

[sustainable adiOs]
on Thursday, December 8, 2011Amazing leadership course, great production, stable perspective and visions for d future of d youth development & general attitude of Macedonia & d global society.


Ова видео на својот facebook профил го сподели мој пријател, младински активист исто така Игор Изотов [@izotov], а е дел од тренинг курсевите на младинската организација momentum – youth development [MomentumLive].

Во видеото македонецот, Горан Бошковски презентирајќи се самиот себе, која му е мотивацијата да биде дел од овој курс, со какви вештини и знаења се стекнуваат младите.. прави успешна презентација на нашата држава, неговите идеи и визии како до подобро утре во кое би се почитувале вистинските вредности и како со развојот на младинскиот сектор ќе се променат работите на подобро кај Нас, а и` пошироко.

Одличен начин за мотивирање на младите од Европа да се вклучат во оваа младинска програма која овозможува едукација и интернационално искуство во кое се почитуваат различностите на културите и се поттикнуваат младите да ги реализираат своите идеи и визии.

To Push My Limits - Goran Boshkovski from Momentum Films on Vimeo.


.постерите се моја изравотка :)

on Friday, December 2, 2011
.
.
.
.
.уште на почетокот на овој пост ќе нагласам дека воопшто не се грижев за бројката на сликички' кои ќе ги селектирам во оваа колекција, и длабоко се извинувам на авторите кои за жал нема да ги нагласам овде. дел од постерите беа без информации, така се одлучив во целост имињата на авторите да останат во позадина, а додека преден план да има мисијата.

:вчера (1 Декември) беше ден за борба, заштита и превенција од HIV/ AIDS. из социјланите мрежи почнаа да се појавуваат интересни дизајни кои ја поддржуваат оваа кампања. Не верував дека ќе се одлучам да направам пост поврзан со тоа, но, со оглед на тоа дека секојдневно ги поддржувам различните настани кои служат за подигање на јавната свест, а овој пат случајно ескивирав, денес се одлучив да ја составам селекцијата која мене ми остави впечаток и да додадам еден мој дизајн кој се надевам ќе го пронајдете меѓу овој избор.

За почеток погледнете го краткото видео [I AM RED] дел од светската кампања која има за цел до 2015 да го намали бројот на инфицирани лица на годишно ниво на „0“. Жално е дека уште живееме во свет каде луѓето мораат да бидат анимирани и освестувани со помош на видео реклами, постери, билборди. ..за сериозноста на овој вирус, заштитата од него како и солидарноста и толеранцијата со веќе инфицираните [доколку ги има такви во вашиот круг на живеење].информации за превенција сигурно веќе имате, или пак веќе сTе 'доволно информиравте од вчера. Во продолежение следува уметноста создадена и инспирирана точно од овој ден кога илјадници луѓе во светот пробуваат да информират и променат дел од состојбите во денешното општество.
:I really hope that u, who read this was involved in raising d awareness between your friends. .. ако не е така сподели го овој пост, денес (сега) знаеш, никогаш не е доцна!
.
on Thursday, December 1, 2011
.
.
.
.
Социјалните медиуми стануваат се популарни за разлика од минатите година. За оваа година некои истражувачки агенции почнаа да ги презентират нивните статистики за употребата на овие платформи секојдневно.

Брјот на корисници на социјалните медиуми/ мрежи е' во пораст и тоа е факт, која е иднината на овие мреже се уште е дискутабилно да се дискутира. Пред некој ден видов прашање на g+ каде ги гледаме социјалните медиуми после 10 години. Едноставно, иако се рабoтеше на профил на позната ѕверка од twitter сферата, на g+ заинтересираноста за неговата работа и не е така голема, па се одлучив да го кажам моето мислење.

Тешко е да се обедиме да се проектираме во иднината така лесно, за тоа што во подем е развојот на модерните технологии, доволно е да се завртиме назад во последните 10 години и да го анализираме нивниот прогрес. Би можеле да играме на варијации за развојот до следниве неколку години, но никако толку далеку. ..или како би одело во оригиналната форма залепена на неговиот ѕид "u don't think is to much visionary this question?! 10 years is a lot of time dude, when u can see how far d social media develop in d last 10 years!

for me in a couple of years, nobody will use the PC, the ipad will be more childish tool and d notebook is d engine with d cosmic configuration. this smart phones, apps etc will be joke for new era kids :D
"

Социјалните медиуми секојдневно се натпреваруваат, кој повеќе корисници ќе привлече, кој каква понуда ќе приложи на пазарот, квалитетот на платформата од технички аспект е исто така мотивација за developer-ите да истражуваат и да напредуваат. ..

. ..во видеото во продолжение ќе видиме сумирање на социјалните медиуми и нивната активност во изминатава 2011 година. Бројките секогаш ќе бидат прашање, дали се точни или не, сепак се работи за истражување од широк размер, би требало да ги занемариме минималните разлики помеѓу инфографиците кои излегуваат секојдневно, сума сумарум според споделувањето на оваа информација денес, станува збор за солиден извештај и одлично ретроспективно истражување за 2011 година.

Доколку сакате и сте заинтересирани да видите подетален и посуштински видео инфографик кој ја истражува истата тема би Ви препорачал да го погледнете и ова Social Media Revolution video, изработено од Erik Qualman [ Socialnomics ] кое далеку подобро ја отсликуваат оваа тема, но, сепак статистиките се од поголема значајност за територијата на континнентот отаде барата.

via digitalbuzzblog
on Sunday, November 27, 2011
.
.
.
.


Од секогаш сум човек кој бил и ќе биде вклучен во активистичките движења во светот кои се борат за промени од било каков вид. Активизмот е формата на обединување која во иднина ќе биде главен фактор во креирањето на подобро општество. Текстот во продолжение се однесува на една народна повелба која е создадена на денот на мојот роденден. Интересна е датата [11.11] и самата по себе повлече премногу луѓе кои на различен начин се приклучија. Имаше различни аспекти на кои оваа дата ќе влијае на иднината на цивилизацијата, некои за Тоа зборуваа од духовен аспект, а некои од социјален, економски, здравствен и тн.

Знаеме дека во моментот состојбата во која се наоѓа планетата Земја не е најдобра, секојдневно се соочува со различни недостатоци и дупки во градењето на здрава цивилизација која би можела да ја заштити планетата како и самите себе. Како рефлексија на луѓето кои единствено им е важно уништувањето на сите природни ресурси и материјалната придобивка се создаде критична маса, популација доволно силна со своето активно вклучување во ненасилни протести, фестивали и настани од поширок тип да даде на знаење дека сепак планетата Земја сеуште има луѓе кои се грижат за неа и употребуваат најразлични методи и средства да стават крај на досегашното сценарио.


:стартување на "Народната Повелба за создавање на ненасилен свет"
25 мај 2011 напишано од robertjburrowes

Народната Повелба за создавање на ненасилен свет беше лансиран истовремено на 11 ноември 2011 на неколку локации ширум светот.

Целта на оваа Повелба е да се создаде светско движење кое ќе стави крај на насилството во сите негови форми. Народната повелба ќе им даде глас на милиони обични луѓе од целиот свет кои сакаат крај на војната, угнетувањето, уништувањето на животната средина и насилство од секаков вид. Се надеваме дека оваа Повелба ќе ги поддржи и обедини обичните луѓе од целиот свет, храбри борци против насилството.

Како што можеме да видиме Народната Повелбата многу темелно ги опишува главните форми на насилство во светот. Исто така презентира стратегија како да се стави крај на ова насилство.

Секој од нас може да влијае во запирањето на насилството и помогне во создавањето на мирен и праведен свет. Некои од нас ќе се фокусираат на намалување на нашата потрошувачка, некои од нас ќе ги едуцираат нашите деца на родителски начин, начин кој е безбеден за децата и ја поттикнува нивната еманципација, некои од нас ќе пружат ненасилен отпор пред лицето на военото насилство. Сечиј придонес е важен и потребен. Се надеваме дека оваа Повелба ќе биде отскочна даска за сите нас кои ќе превземеме чекори кон создавање мирен и праведен свет, без разлика колку мали и скромни тие чекори би биле. Со слушање на длабоката вистина во себеси, меѓусебното разбирање/ сослушување и слушањето на планетата Земја, секој од нас може да го најде својот уникатен начин како да помогне при создавањето на овој ненасилен свет.

Зошто го избравме 11.Ноември како дата за лансирање на Народната Повелба?

"Кога бев дете ... луѓето од сите нации кои се бореа во Првата светска војна застанаа и беа тивки за време на 11-тата минута од 11-от час на денот на Примирјето, кој беше 11-от ден од 11-от месец. Во тој момент во 1918 милиони кои се бореа против други милион луѓе престанаа. Имам зборувано со старец кој бил на военото поле по време на таа една минута. Присутните таму зборувале дека таа непланира минута на тишина била како Гласот на Бога. Ние се уште имаме луѓе меѓу нас кои можат да се сетат како Бог јасно му зборува на човештвото. "

[Kurt Vonnegut Jr., атеист хуманист, во својот роман Breakfast of Champions.]


Организацијата

Досега организирани групи на различни локации во светот организираат и лансираат настани и манифестации поврзани со Повелбата. Некои групи организираат континуирани настани се со цел другите луѓе да добијат шанса да се вклучат во локалните така и во националните и интернационалните настани и мрежи.

погледнете ги "идните настани ' за повеќе информации за јаниот настан кој се организира во ваша близина.

Потпишувањето на Повелбата

Народната Повелба може да се прочита и потпише online: кликнете на 'Read Charter’ или ‘Sign Charter’ во страничниот дел на страницата.

„Eдно мало духовно тело стоплено од незгаслива верба во својата мисија може да го промени текот на историјата.“ Mohandas K. Gandhi

Народната Повелба за создавање на ненасилен свет беше објавена на 25 Мај 2011 година.

Robert J. Burrowes – flametree@riseup.net
Anita McKone – flametree@riseup.net
Anahata Giri – anahatagiri@gmail.com

. ..досега немам слушнато дека во Македонија има луѓе здрижени поради оваа Повелба, доколку има заинтересирани за формирање на било каков ветер поврзан со овој вид на активизам кој ќе потекнува од ова движење, слободно пишете ми мене: dzamski@yahoo.co.uk

- никогаш не е доцна да се каже не' на насилството во било која форма!

Како што видов освен овој блог од каде е превземен текстот, има и друга официјална страница и организација која се занимава со истата Мисија. Доколку сакате можете да ја погледнете [овде] или доколку с интересирате повеќе за 11.11. како феномен, и мотивација за организирани промени, од страна на луѓето кои веруваат дека сеуште има простор за такви, можете да ги разгледате и декларациите на дејствување на веќе неколку .org и .net каде освен виртуелно можеш да се вклучиш и физички во конкретни акции кои служат за подигање на свеста d awaking code, spiritual guardians, Warrior Gateway, Ones in a Lifetime, Feed The Children, Doctors Without Borders, Habitat for Humanity и тн., организации кои својата идеја за акт ја имаат засновано на истата оваа Повелба.

.
.
on Thursday, November 24, 2011
.
.
.
.
.
*freelance writer
- во текстот подолу некаде ќе биде користено пишувач, некаде писател. Формулацијата е во сооднос со реченицата и нејзината суштина. ..Да почнеш работа како писател/ пишувач не е толку лесно како што изгледа. Учењето како да се стане слободен писател бара бизнис размислувања не само пишување рифови, драфтови, постови во слободен стил.

Освен претставувањето надвор и обезбедувањето договори, треба да бидете мотивирани и организирани. Ова е навистина тешка транзиција, особено ако немате колеги или пријатели кои имаат опит во тоа и би можеле да ви помогнат.

Ако сте на самиот почетокот и имате надеж да заработувате за вашиот живот од пишување погледнете ги седумте совети кои следуваат подолу во текстот. Имајте на ум дека овие совети се наменети за почетниците кои планираат хонорарно да пишуваат полно работно време, а не за оние кои едноставно пишуваат малку повеќе доцна во ноќта или за време на викендите.1. Пронајдете простор кој можете да го наречете свој

Иако можеби ќе помислите дека сите хонорарни писатели ги поминат своите денови на каучот пред телевизор брзо ќе откриете дека мотивацијата е врзана за средината каде работите и со физичката околина. Од исклучително значење е да имате издвоен простор каде што се работи, а не случаен простор каде се` се случува и со посветување малку работа тука и таму.

Некои хонорарни писатели се доволно среќни да имаат простор како би изградиле домашна канцеларија каде полесно се фокусираат на работата и се чувствуваат одговорни. Ако ова не е опција за вас, побарајте соодветно место во близина на вашиот дом.

Некои библиотеки, особено ако живеете во поголемите урбани области, обезбедуваат доволно простор и атмосфера, баш онаква кава е потребна за фокусирање на работата. Oстанатите опции се општински 'трговски' центри, кафе барови, ресторани, па дури и јавните паркови (ако времето дозволува).

Имајте на ум дека ако се поставите во кафуле ќе треба да трошите редовно дел од она што заработувате со вашиот бизнис; да купувате нешто за пиење најмалку на секои два часа или секој час. Ако можете да си го дозволите тоа не би требало да се поставувате во кафуле, тоа е толку едноставно.

2. Креирање и следење на редовен распоред

Слично како и создавањето на вашиот работен простор ќе треба да создадете дневен распоред за хонорарните пишувања. Некои писатели го распоредуваат времето на блок пишување, се будат и работат 3 часа, земаат пауза од 2 часа за вежбање или набавки на потребни материјали, продукти и сл, се враќаат и продолжуваат со работа уште 3 часа, вечерат имаат ноќни активности, а потоа, работат уште 2 часа пред спиење. Други сакаат да бидат по строги и ограничени во своето работно време и го третираат сопственото freelancing хонорарно пишување како полно работно време, од 8 наутро до 5 попладне.

Очигледно вашето работно време и стратегиите можат да варираат во зависност од тоа каков вид на работа извршувате во моментот. Она што е важно да се запамети е дека треба да се постави систем кој Ве држи одговорни секој ден (дури и ако вашиот распоред ви дозволува да земете слободен ден!).


3. Не заборавајте ги даноците и другите такси

Додека вашиот систем долар на час плата може да ви изгледа премногу висок, треба да се запамети дека да се биде слободен писател значи дека ќе треба да ги плаќате квартално даноците за вашето самовработување. (не сум сигурен каков е системот во Македонија, доколку некој знае убаво е да каже подолу во коментарите). Вие ќе бидете одговорни за вашите даноци. Даночните стапки за самовработување се повисоки од даночни стапки за W2 (регуларните) работници.

Ова значи дека освен тоа дека треба да се сетите и да испратите чек на Владата секој квартал, ќе треба да зачувате значителен износ од парите на вашите чекови. За работата да биде полесна и поедноставна за Вас зачувајте иста сума на пари секогаш кога ќе го добивате чекот. Одредената сума е помеѓу вас и вашиот сметководител, но, за многумина помудро е да зачуват најмалку една четвртина од своите приходи за даночни цели.


4. Купете си ги работите кои Ви требаат

Сепак освен што ќе размислувате за тоа како да зачувате пари исто така, треба да бидете практични и при трошењето. Сознанието за тоа какви материјали, опрема и алат Ви се потребни е од суштинско значење за вашиот успех како слободен/ хонорарен пишувач. Осигурајте се дека имате брз и во добра кондиција компјутер за работа. Обично, хонорарни писатели користат лап-топ компјутери како би можеле да работат на различни локации.

Работата како слободно, хонорарно пишување доаѓа мночу често во последен момент - некој сака да промени нешто пред печатење, новата веб-страница на некоја компанија има потреба од дополнителна непредвидена содржина, и тн. Инвестирањето во паметен (smart) телефон е добра опција, така што ќе можете да имате постојан и брз пристап до понудите за работа кои на интернет доаѓаат многу често.


5. Запознајте ги другите од Вашата област на пишување

Вмрежување очигледно завзема голем и важен дел од егзистирањето како самовработен. Вам Ви требаат луѓе од вашата област кои ќе го препознаваат и признаат вашето име и ќе ја почитуваат вашата работа. Но, вмрежување не треба да се ограничи само на комуникација со други писатели.

Графичките дизајнери се големи пријатели со кои би можеле да се дружите - ако ги препорачате на вашите работодавци, тие можат да ве препорачат Вас на нивните. Исто така, искуството во работа со дизајнерите може да Ве направи покомпатабилен за идните проекти. Работодавците веруваат дека постои поголема шанса за кохерентен, добро изграден проект во кој и Вие би биле вклучени.


6. Ажурирајте ги вашите фактури во реално време

Важно е да го пријавувате вашето работно време како слободен писател. доколку не оддавате внимание на тоа ова води кон грешки кои ви носат само загуба.

Дури и ако поминете десет минути во истражување кое ви е потребно за некоја статија помеѓу другите проекти, тоа се десет минути време за кое би требало Вие да имате сметка. Ако имате smart телефон, постојат дури и достапни апликации кои ќе ви помогнат да го најавите вашето време и да создадете фактури дури биле и во движење.
7. Погледни ја содржината уште еднаш

И на крај, кога ја испраќате конечната содржина на вашиот работодавец, мора да бидете апсолутно сигурни дека вашата работа не содржи грешки. Не треба да бидете опседнати со тоа или невротични, но треба да бидете внимателни при последното уредување; еден груб нацрт е добро, но три до пет груби нацрти е уште подобро.

Поставете правило. На пример: Никогаш не испраќајте нешто на работодавачот без пред тоа три пати да го проверите. Вашата полирана/ стилизирана работа ќе ви помогне да се здобиете со доверба и постанете подобар писател.

:превземено од freelance switch; напишано од: Debbie Swanson |
on Thursday, November 17, 2011
.
.
.
.
Оддамна сакав да сретнам текст, есеј или посоки срочени во краток формат од господинот Чомски кои би можел да ги преведам и за мое лично задоволство постирам на мојот блог. Noam Chomsky, лингвист по професија е еден од најмаркантните модерни филозофи, теоретичари и аналитичари на денешново живеење и еволуцијата на општеството. Интелектуалец кој има изградено цврст пристап кон тековите во речиси сите сфери на егзистенција, како здравјето, образованието, науката, политиката, медиумите и тн.

Најпрепознатлив во светот е по критичките осврти на mass-media-та или медиумите за широките граѓански маси, на кои посветува повеќе од половина од неговите експертизи. Гласно стои против модерните кооперации, кои промовираат капитализам, конзумеризам и политичка моќ врз другите касти/ слоеви од општеството.

Би можел да пишувам многу за неговиот анархо-соц-синдикатски дух, но, за почеток на неговата приказна во мојот блог ова беше доволно за вовед. Доколку сакате да знаете повеќе за него, повеле ле неговата страница, и да, доколку веќе читате немојте да читате за него, читајте ги работите кои тој ги кажува!

:U are d change that u want to see in d world! .. немам појма зошто ми дојде ова :D

 1. пренасочување на ГРИЖАта


 2. Пренасочување на вниманието на јавноста од важните кон неважни проблеми/ прашања. Поплавување на јавноста со ирелевантни информации за луѓето да не размислуваат и да не се здобијат со основни познавања и разбирање на светот.

 3. создавање на проблеми


 4. Овој метод уште се нарекува "проблем-реакција-решение". Треба да се креира проблем, како јавноста би реагирала на него. пример: да се произведе и пренесе насилство со намера јавноста полесно да го прифати ограничувањето на слободата, економската криза или за да се оправда уништување на државата.

 5. постепена промена


 6. Како би се ​​согласила јавноста со некои неприфатливи промени, воведуваат метод на постепено качување на "лажичката" кое трае со месеци и години. Промените, кои можат да предизвикаат отпор кога би биле спроведени брзо и во кус временски период би креирале слаба политика/ политика на мали нозе. Светот вака се менува, па со текот на времето луѓето не можат да бидат свесни за промените.

 7. одложување


 8. Друг начин да се подготви јавноста за непопуларни промени е да бидат објавени многу порано, однапред. Луѓето не ја чувствуваат така одеднаш тежината на промените, затоа што претходно се навикнуваат на самата идеја за промени. Освен тоа, "заедничката надеж за подобра иднина", прави ова уште полесно да се прифати.

 9. користење детски јазик


 10. Кога на возрасни им се обраќате како на деца се постигнуваат два корисни ефекта: јавноста ја потиснува својата критичка свест и пораката има помоќен ефект врз луѓето. Овој сугестивен механизам често се користи и во рекламирањето.

 11. будење на емоциите


 12. Злоупотребата на емоциите е класична техника која се користи за предизвикување краток спој во моменти кога разумно се расудува. Критичката свест ги заменува емоционалните импулси (лутина, страв, итн.) Употребата на емоциите се користи за да се пристапи кон несвесното како би можело подоцна на тоа ниво да се инсталираат идеи, желби, грижи, страв или принуда, или пак да се предизвика одредено однесување.

 13. незнаење


 14. На посиромашните класи треба да им биде оневозможен пристапот до разбирањето на механизмите за манипулација со нивна согласност. Квалитетот на образованието на нискиот слој во општеството би требало да биде слаб или под просек, за да јазот меѓу образованието на повисоки и пониски слоеви остана невозможен за премостување.

 15. величење и славење на глупости


 16. Јавноста треба да се охрабрува да ја прифати просечноста. Неопходно е да се убедат луѓето дека е (IN, во мода), подобро да се биде глуп, вулгарен и неписмен. Во исто време треба да создадете отпор/ незаинтересираност кон културата и науката.

 17. создавање чувство на вина


 18. Треба да се убеди секој поединец дека исклучиво тој е одговорен за сопствената несреќа, поради недоволното знаења кое го поседуваат, ограничените способности или недостаток на труд/ напор. Такви несигурни и потценети поединци, оптоварени со вина, се откажуваат од потрагата на причините за неговата позиција во општеството и револтот против економскиот систем.

 19. злоупотреба на знаењето


 20. Брзиот развој на науката во последните 50 години создава зголемен јаз помеѓу знаење кое го поседува масата и оние кои го поседуваат и користат, владеачката елита. "Системот", благодарејќи и на биологијата, неуробиологијата и практичната психологија имаат пристап до напредни информации/ знаење за човекот и на физичко и на психичко ниво.

:овие стратешки точки најпрво ги сподели некој на twitter, не би можел да кажам кој го сподели линкот. Денес го видов на facebook, исто не знам кој го сподели. ..но, сепак го знам изворот од каде тие дошле до него ~


!this is d reality of our media!

:драги мои, време е' да се разбудиме од овој долг сон и да разбереме дека вредиме повеќе од тоа како општеството не третира и почитта кон самите себе треба да биде многу поголема од таа што ја пружиме на нашите работодавачи, владетели, диктатори, императори. ..да, да, тој е редоследот. Демократијата е само искривена слика на една пирамида во која некои се осудени секогаш да бидат најдолу. Биле осудени да бидат најдолу, но, можеме да го промениме тоа, ако почнеме да се променуваме самите себе. Помалку телевизија, помалку реклами, помалку весници и вести. Сепак мислам дека имам доволно свесни читатели кои знаат дека таа е таа искривена слика за која г-динот Чомски во последните 50-тина години збори. Ништо не е променето на подобро, можеби времето за промени е сега! [баталете таа вмро-вската реклама] ова е нешто друго!


“Кога медиумите ќе почнат да зборуваат за сексуалните животи на политичарит, ставете ја раката во својот џеб и запрашајте се: кој ви ги вади парите од новчаникот?”

Noam Chomsky

.
on Friday, October 28, 2011
.
.
.
.
.веќе извесно време го немав посетено блогот на Seth Godin познат автор, блогер, entrepreneur .. кој е доста важен во глобалната social media заедница, со тоа што остава трага секојдневно со најразлични анализи, мислења, постови за одредени теми од областите блиски на модерното општество и современиот начин на живеење. во овој пост направил селекција на дел од неговите постови објавувани периодично на неговиот блог. преводое слободен, а темите кои ги избрав се блиски првично на мојот интерес и сакав да ги имам како содржина на мојот блог. се надевам некој од овие совети директно ќе ви послужи во иднина и ќе имате конкретен ефект од сознанието кое Seth го дава со неговите образложенија.
инаку тој обработува најразлични термини во поновата информатичка историја, дава професионална насока кон усовршувањето на работата со новите медиуми како и подобрување на личната виртуелна презентација како индивидуална така и професионална.

еден од врвните social media guru-а на денешнината отворен на повеќето социјални мрежи за дискусија и учење на нови работи.. прогласен во Америка како 'најдобриот американски маркетинг агент'.

досега има напишано 13 книги и е преведен на триесетина јазици. повеќето од неговите наслови се bestseller-и, а пишува за пост-индустриската револуција, начинот на создавање и ширење на идеи, маркетинг, лидерство или како цело промена во сите нивоа и области :)
разликата помеѓу менаџментот и лидерството

Менаџерите работат на тоа да направат своите вработени да го работат истото што го работеа и вчера, но малку побрзо и малку поевтино.
Лидерите, од друга страна, знаат каде би сакале да одат, но, разбираат дека тие не можат да стигнат таму без нивните поддржувачи или без да им се дадат потребните алатки на тие што водат за да се направи нешто да се случи.
Менаџери сакаат власт. Лидерите ја превземаат одговорноста.
Ни требаат и двете. Но, мораме да бидеме внимателни да не ги помешаме. И тоа ни помага да запаметиме дека лидерите се ретки и на тој начин повеќе вредни.трошењето време не е загуба

Всушност, губењето време е клучен момент во нашите животи.
Да го трошиш времето на лош начин е грев, бидејќи не само што ја намалуваш продуктивноста, великодушноста и уметноста кои доаѓаат со работата, ти исто така се откажуваш од прекините, експериментирањето и радоста што доаѓаат со губењето на времето.
Ако решите да го трошете времето (а, се надевам дека ќе го направите тоа) најмалку што можете да направите е, 'направете го тоа добро'.за атомскиoт метод на создавање PowerPoint презентација

обичен човек зборува од 10 до 12 реченици во една минута.
Атомска метод бара од Вас да креирате слајд за секоја реченица. За пет минути разговор, тоа е 50 слајдови.
Секој слајд мора да имаат или еден збор, една слика или една идеја.
Направете ги сите 50 слајдови. Форсирај се себеси да го разглобиш секој концепт во најмали можна атоми/ единки. Ако тоа не е достојно за слајд, не го кажувајте.
Откако имате 50 слајдови, испробајте го говорот во пракса. Отстрани ги слајдовите и реченици кои не додаваат никаква вредност или не Ве движат напред во презнтацијата на темата.
Сега (и само сега), почнете консолидирање на слајдови. Ако две или три или четири слајдови функционираат заедно како еден, продолжи понатаму и направи еден од нив. Сега имаш молекули не, атоми.
Во овој момент можете да се ослободите од сите слајдови, да ги чуваат како што се или да ги разгледате уште еднаш и да ги развиете в уште поголеми идеи. Но, немојте (!) листи, ве молам. губење на време, досадни се.

повеќе ќе најдете тука: Really Bad Powerpoint

што да правам следно?

Ова е најважната одлука во Вашата кариера (или во вашиот ден).
Порано не беше така. Што е следно вообичаено беше прашање одговорено од вашиот шеф или вашите клиенти.
Со толку многу можности и толку многу ограничувања, успешниот озбор за тоа што да работите следно е вашиот момент на најголема поддршка. Заслужува повеќе време и внимание отколку што повеќето луѓе си дозволуваат.
Ако не сте подготвени да се соочите со бездноста при избор, сигурно нема да поминете доволно време играјќи/ танцувајќи со вашите можности.ископај си дупка

Направи големи ветувања.
Изгорете ги вашите очекувања.
Поставете се во место каде што има неколку опции и влоговите се високи.
Фокусираната енергија и сериозните намери ќе Ви помогнат да дадете се од себе и да го направите најдоброто што умеете. Немаш кај да трчаш/ бегаш, ниту кај да се криеш.

(Подобро од алтернативната опција).зошто да чекате?

Кој се грижи поради кого е ова?

Ако сте во критична фаза, ако некој од Вас чека да придонесетес со нешто, испраќајте го веднаш, партиципирајте, вклучете се..
Имаме рокови [deadlines] со причина, но клучен збор е "краен". Всушност, вие не мора да чекате до крајниот рок или близу до него, особено ако сакате да ги забрзате работите.
Премногу често се пронаоѓаме себеси си како го користиме крајниот рок како изговор или како лост со кој сакаме да го надминеме нашиот страв. Ако се потпирате и надевате да се буткате самиот себе на испуштени крајни датуми, проектот ќе плати одредена цена.. (ќе изгуби на квалитет и сл)
Пристрасност е да се бави завршувањето на обврските, бидејќи во спротивно шефот само ќе ви даде уште повеќе работа да завршите. Дали сте уште се заглавени во нашата / нивната дихотомија на фабричка работа?
Сите други работи се еднакви, побрзото победува.

p.s. предизвикот во тоа да се биде иницијатор на проекти е дека никогаш, никогаш не е се направено.
помалку или повеќе

Или можете да барате да добиете повеќе од вашата можност (работа, технологија, интеракција, лице, момент), . ..или помалку.
Повеќе изложеност, повеќе ризик, повеќе горе-долу, повеќе работа, повеќе учење, повеќе ангажман, повеќе страст, повеќе шанси да се обвинувате за направени грешки, повеќе можност да се направи разлика, повеќе напори . ..
или помалку.

1oq Seth!
Related Posts with Thumbnails