. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket
on Monday, August 15, 2011
.

.
.
.изминативе неколку недели ми стана навика да го следам Darren Rowse и се пронаоѓам во неговата работа како блогер. некои од овие работи кои наводно ги преведувам да бидат дел од мојот блог, се работи кои уште на почетокот сакав да ги споделам со блогерската заедница во нашава држава. причината поради која тогаш не ги споделив беше една од овие точки која е овде опишана, а тоа е можеби основната, изградувањето на виртуелен глас кој го дефинира мојот идентитет и начинот на кој сакам во иднина да се реализирам на овие социјални медиуми.

имаме многу да учиме, секој од Нас, барем доколку сакаме да го реализираме она што чувствуваме дека е дел од нашата индивидуа. пишувањето и блогирањето од секогаш ми биле предизвик. некогаш се презаситувам самиот себе со содржини кои ги презентирам, а се дел од мојот интимен карактер, па затоа и го имам овој блог во кој споделувам 'знаење' (ако може тоа така да се нарече). .. за техниките и начините до подобро презентирање на она што впрочем умееме и сме желни да го споделиме или научиме..
:во продолжение следуваат редови напишани од Darren [problogger], но секако адаптрани при преводот да бидат поразбирливи како за мене така и за другите кои ги интересира оваа тема, да се биде тоа што си како во реалниот свет така и овде во виртуелниот.

- едно од искушенијата при создавањето на блог е трошењето енормно време имитирајќи други блогери за разлика од тоа да го етаблираме/ воспоставиме/ презентираме сопствениот стил/ начин на пишување и сопствениот глас/ начин на изразување.

сеуште се сеќавам на моите почетоци и првите обиди во блогирањето кога се обидував да пишувам во стилот на кој други веќе етаблирани блогери пишуваат затоа што верував дека ако за нив функционира, зошто не би функционирал и за мене.

иако постојат премногу часови/ предавања кои можат да се научат од блоговите кои веќе постојат има и многу да се каже за развивањето на сопствениот силен блогерски идентитет. пронаѓањето на сопствен глас и стил на презентирање на темите кои те интересираат е најважното, т.е. клучното. ова е клучот за личен успех како блогер.

постојат многу причини зошто ова ми паѓа на ум:

 1. транспарентноста - читателите се огромен куп од луѓе кои ќе препознаат многу брзо дека не се однесуваш Вистински.

 2. одржливоста - тешко е да се одржува пишувањето со гласот и идентитетот кои не се твои. да се биде тоа што си ќе трае многу подолго отколку што очекуваш.

 3. доследноста - редовните читателите се соживуваат со твоите блог постови и ги прифаќаат како сопствени што е и причина да се претплатат или регистрират на вашиот блог, им се допаѓа содржината што редовно ја добиваат. кога ќе се исецка и промени содржината на она што вие го пишувате единствено затоа што имитирате и се обидувате да ги задоволите другите ќе завршите со илузија / пореметување и ќе ги збуните луѓето кои го прават вашиот блог она што е (вашите читатели).

(како што веќе нагласив на почетокот ова е текст кој ме надополнува како личност, но оригиналниот текст е споделен на англиски на профилот на g+ од проблогерот Darren Rowse! )


 *  *  *
бидете внимателни кого имитирате можете да се претворите во нив!


..ова се работи кои изгледаат како да сте ги слушнале од сопствените родители додека сте биле во основно училиште. бидете тоа што сте! be yourself! ..можеби звучи едноставно, но тоа е тоа! 

 *  *  *


еве нешто за крај на овој пост, а за почеток на нешто што се вика оригинално постоење:
“Be yourself, everyone else is taken.” - Oscar Wilde
“Be who you are, and say what you feel because those who mind don’t matter, and those who matter don’t mind.” - Dr. Seuss
“Become known for something – rather than trying to become known for everything. Because frankly, that’s impossible.”- Ashely Ambirge

:не сум ни помислил дека некогаш ќе споделувам quotes на мојот блог, но ете бидна и ова. мене не ми пречи иако не сум фанатик на поговорките, овие мислам дека ќе завршат работа :D
.
on Saturday, August 13, 2011

.
.
.
За време на викенд обично ми се раѓа желба за истражување и подобрување на мојата работа/ хоби како блогер. Вчера наидов на еден текст најпрво кај еден од најдобрите social media guru Guy Kawasaki, за да по тоа пробам да дојдам до целосната содржина од врската која тој ја сподели. Многу ретко наидувам на постови на македонски кои ја обработуваат темата 'блогирање' детално и сакам колку што е можно повеќе од овие содржини да задржам на мојот блог кој доста време не беше активен, па оваа е совршена насока во која би се развивал. .. текстот оригинално е напишан од Laura Click која работи во Blue Kite Marketing и се грижи во помошта за развој на малите бизниси со конкретни решенија кои ги споделува со оние кои ја следат/ нејзините клиенти. Во продолжение ќе го прочитате нејзиниот текст преведен, по малку надополнет и адаптиран за македонската верзија..

Интернетот донесе вистинска револуција во комуникација во однос на методите, но кога станува збор за личност, начините на однесување ги претвараат луѓето во личности, а овој пост е напишан за тоа каква блогер/ личност треба да бидеш...Ако не успеваш да пишуваш постови кои стануваат хит, тоа би можело да биде затоа што начинот на кој блогираш презентира дел од твојата личност, а не она што во моментот е интересно (и е дел од твојата личност). ..
Laura дефинира седум досадни блогерски личност/ идентите кои доколку се во употреба ја засенуваат вашата содржина.
(ова е превземениот дел од Kawasaki)

Но, погодете што? Блогерите не се имуни при развојот на овој сет од грди личности/ ентитети кои ќе ги испратат читателите назад во мрежата и ќе ги натераат да не се вратат повторно.

Значи, ако се глупирате на вашиот блог (постирате премногу често, постирате веќе видени глупости, музика, банални соржини кои Ви се интересни само Вам) не се прашувајте зошто никој не се занимава со вас или зошто никој не ги споделувава вашите работи, можеби сте погледнале премногу внатре во самите себе и сте заборавиле што сте како целост – која е целината на Вашата Личност. 

 


Вистината боли [линк до оригиналниот текст]

Без разлика дали ви се допаѓа или не, читателите тивко го судат вашиот блог врз основа на вашата личност. Луѓето имаат драгоцено време во нивните раце и сакаат да го поминат со луѓето кои ги знаат, им значат и на кои им веруваат (имаат изградено доверба за нив).

Истото важи и "во реалниот живот" и во другите социјални мрежи, медиуми/ нивоа. Личноста/ (..или виртуелниот идентитет) е доста важен.

Во блогосферата, исто како и во реалниот живот, постојат некои заеднички карактерни црти кои се универзално непривлечни. ..овие блогери ги истеруваат своите читатели, а дури не се ни свесни за тоа.

Значи, кои се овие блогерски грешки? Дозволете ми да ве запознаам:


The Navel Gazer (папучари, виртуелни романтичари, фанатици..)

Ова се интроспективни луѓе кои сакаат да ги споделат своите најинтимни мисли и чувства. Нивните блогови кога ќе прочиташ повеќе изгледаат како дневник, но никако како место со корисни информации кои луѓето сакаат да ги споделат.
Navel gazer-ите се исто така познати по тоа што споделуваат премногу - сè од нивните наинтимни детаљи од нивните животи до секој малку поударен hiccup (информација) во нивниот бизнис.

Сега, ако Вашиот блог е замислен да биде вашиот личен дневник, тоа е во ред. Сепак, ако сакате да изградите бизнис на вашиот блог, овој само ќе ги истера читателите/ можните клиенти.Луѓето не сакаат да слушнат за вас. Тие сакаат да ги забавуваш, да ги решиш нивните проблеми, и да ги направиш нивните животи подобри/ поуспешни.


Spoilsport – ер (уништувач на забави во сите форми)

Spoilsport-ашите просто не знаат како да се забавуваат. Тие се негативни, цинични и секогаш имаат спротивен/ контра поглед на прашањата/ проблемите/ ситуациите.

Проблемот е вграден длабоко во нивната основа/ база, spoilsport-ашите се несигурни во тоа што умеат/ во самите себе. Тие расплакуваат други за да се чувствуваат подобро. И за сето тоа време се прашуваат зошто нивниот блог не е толку успешен како на оние околу нив.

Ако сакате да се зголеми вашата блог заедницата, бидете позитивен, учтив, друштвен и честитајте им на другите за нивните успеси. Впрочем, на што нашите родители од секогаш не учеле? Ако не можеш да кажеш нешто убаво, тогаш не кажувај ништо воопшто. Верувале или не истото правило сè уште важи.


Ranter (проповедник, дрндало, сезнајко. ..)

О, како секој сака добар проповедник. Иако можете внатрешно да се чувствувате многу добро тоа нема да им помогне на вашите читатели. Всушност, тоа е докажување на самиот себе си колку си паметен и зошто сите други тоа го прават погрешно.

Пред да го кажете своето мислење, бидете сигурни дека тоа го правите на внимателен начин и е' придобивка/ школа за вашите читатели. Во спротивно, ќе изгледа како идиот кој само дува пареа или тропоти со тенџерето за да привлече внимание.


Copycat (неоригинален блогер, спамер со веќе видени информации..)

За жал, светот е полн со
'и јас сум блогер' кои едноставно споделуваат се што веќе е на интернет. Додека некои тоа го прават сосема ненамерно, другите се далеку повеќе бесрамни во оваа работа.

Лесно е да пишуваш за истата работа за која другите веќе пишувале. Многу потешко е да се излезе во сопствената виртуелна средина со нешто сосема уникатно, нешто на што читателите ќе кажат wow. Но, тоа е исто така и многу повеќе наградувано.

Сакате да се издвоите, да бидете поразличен од другите? Погледнете кон традиционалните ставови за темите во вашето опкружување и презентирајте ги во форма која ќе биде лесно прифатлива за главите на Вашите читатели (т.е. создадете содржина која лесно ќе навлезе во нивните глави). Најди поинаков начин да објасниш нешто или употреби поинаков начин на раскажување на приказната за да ја пренесете вашата порака/ поента до крај. Мора да пишувате постови кои само Вие може да ги напишете. Луѓето ќе Ве сакаат за тоа!


Плагијатор (копираш, крадец на информации. ..треба да објаснам?!?) - нешто како мене во моментов :D

Ако сакате навистина да ги изнервирате луѓето станете плагијатор. Плагијаторите се често
SEO скенери кои ја кинат содржината од нет и ја споделуваат како нивна, најжално непроменета. Додека читателите на вашиот блог можеби не знаат дека сте плагијатор или позајмувач/ крадец на содржини, оригиналните автори тоа го знаат.

Секако, може да го изиграте системот и да ги сокриете/ промените сите линкови и кликови за вашите реклами, но оваа игра на крај ќе ве стигне и Вистината ќе излезе на виделина. На крај краеви кој сака да гради бизнис врз основа на нечија работа?


Sleazeball (не рекламирај се пречесто и на непотребни места. ..)

Сте ги гледале ли оние телевизиски реклами со луѓето во црвено Lamborghini (ова е црвено најмногу заради црвената кола, брм, брм.. :D ) пред куќата со базен? Да, постојат луѓе како овие и на интернет.

Иако овде не би можеле да бидат толку очигледни, овие луѓе се оние кои ќе ви ги продадат инстантно/ брзо станете богат "системите/ пакетите" и ќе Ви помогнат да добиете 100.000 клика на вашиот веб-сајт во една недела или како да направите 50.000 $ овој месец. Исто како и во оние ТВ реклами, ако тоа звучи премногу добро да биде вистина, најверојатно е.

Постојат начини да го користите вашиот блог и да продавате производи на интернет без да бидете
sleazy (занемарен) очигледен лажго. Всушност, има целото движење околу етичките норми на продавање на интернет.


The Know-It-All (Сезнајко)

Дали некогаш сте биле на забава и сте заглавиле во разговор со човек кој инсистира дека знае нешто за сè (од се по нешто)? Да, и јас исто така. Одвратно е тоа!

Ќе го добиете истото чувство кога ќе прочитате блог раководен од недоделкан (пушач?!?) кој се што работи, работи без грешка, се преправа дека има одговор на сè и верува дека е подобар од неговите читатели.

За жал, ова е еден од најчестите нарушувања на личноста во блогосферата денес. Има една тенка линија помеѓу позиционирање себе си како експерт и тоа да изгледаш подобар од сите други.

Па, во која подела спаѓаш, како се селектираш? Признај си самиот себе кога грешиш, препознај се кога си без одговори и поврзи се со твоите читатели. Ова е патот на успехот!


Како да се издвоите?


Па, како да се избегне развојот на едно од овие блогерски растројства на личноста? Еве неколку совети кои би можеле да помогнат:
 • Бидете тоа што сте!
Постои само еден Ти во универзумот, па пишувај за работи кои те опкружуваат на начин на кој само Ти можеш. Користете ја вашата перспектива, искуства и талент. .. покажи му го на светот она што Ти имаш да го споделиш/ понудиш.

 •   Најди свеж/ оригинален (свој) пристап
Пронајди нови начини да ја обработуваш сопствената тема. Пронајди закачка во неа која ќе ја обелодениш. Биди креативен и не плаши се да користиш фотографии, видеа, илустрации, па дури и стрипови за да ја доловиш сопствената точка/ перспектива на анализа и гледање на работите. (сосема различен и уникатен начин)
 • Биди корисен (од помош за другите)
Луѓето се секогаш во потрага по начини кои ќе ги направат нивните животи полесни и подобри. Помогни им! Користете ја вашата експертиза/ анализа/ знаење за решавање на проблемите на вашите читатели .

 • Бидете великодушни/ отворени/ колаборативни
Дајте им кредит/ заслуга на луѓето за нивните идеи и широкоградо поврзете ги со другите. Во ред е да се споделуваат содржините на другите луѓе (всушност, тоа е охрабрувачки!), само не заборавајте да дадете благодарност и линк до оригиналниот напис.
 • Ангажирајте се!
Неверојатни контакти може да се формираат/ создадат онлајн кога навистина сте вклучени. Ангажирајте/ анимирајте ги вашите читатели. Оставете ги вашите постови недовршени и консултирајте се со Вашата заедница да ги проценат или побарајте нивно мислење или повратна информација за темата за која пишувате. Луѓето сакаат да ги споделат своите мисли и идеи, дозволете им! Разговорите и односите кои произлегуваат од тоа можат да бидат вредни како чисто злато.

Што Вие правите за да не ги истерате Вашите читатели? Дали постојат други блогерски грешки кои треба да се додадат на листава?

 


[не знам дали некој ќе напише коментар, но као текстот е оставен отворен] :D

.
.
on Monday, August 8, 2011
.

.
.
Сите оние кои работат на web дизајн често доаѓаат до момент кога најважно од се' е да се разгледат сите можни варијации при поставувањето на елементите на страната на која работат. Многу од младите дизајнери експериментираат и прават одлични визуелни резултати, но, во суштина избегнуваат да се сетат дека ја изгубиле функционалноста на сајтот и тоа дали се исполнети потребите на сајтот.Едни од поважните дизајнерски прашања кои би требало секој еден developer да си ги постави доаѓаат од една врвна компанија како што е abduzeedo. Тие во моментот работат на промена на нивниот дизајн и се консултираат со нивните корисници. Прашањата кои поминуваат меѓу редови се:

 • кои се најважните работи/ информации за Нас читателите на блогот?
 • дали претпочитаме темна или светла тема/ изглед за блогот?
 • дали ги читаме информациите кои доаѓаат од нивните корисници?
 • дали ги користиме хаштаговите кога пребаруваме низ нивните содржини?

Од овие основни прашања произлегуваат уште многу други, но овие се доволни за да се дефинира стандардната верига на страницата, по која по тоа ќе се градат сите други елементи. Од овде може да тргнеме во различни насоки, дали ни се потребни search engine-ите, која е намената на страницата/ блогот, па до тоа кои од содржините би биле во прв план. ..и секако од содржините најмногу зависи тоа која боја ќе ја избереме.

:Ова е мислам доволно за инспирација!
on Sunday, August 7, 2011
Утрово се разбудив со желба да ги искористам социјалните медиуми за остварување на соработка. Она кое сакав да го споделам со луѓето кои се во нашиве кругови е поврзано со блогирањето. Блогирам веќе неколку години, но никогаш не сум се занимаавал со конкретна обработка/ анализа на поимите блогирање, начин на употреба, тематика и сл. Она кое го блогирам се темите од секојдневитето кои мене ме исполнуваат и секако оние полиња кои јас ги истражувам како култура, уметност, филм и тн.

Причината за оваа соработка се прашања кои синоќа можев да ги видам во мојот stream од еден врвен аналитичар и блогер DarrenRowse [problogger] кои ме натераа да размислам и да се потрудам да си ги одговорам самиот себе. Она што секој блогер би го направил е. .. би споделил искуство, макар тоа било и викенд искуство.

Првото прашање е токму главниот двигател за овој почеток, кое следи како сублимат на општо познатото седење на социјалните платформи и зголеменото следење на информациите во деновите кога (не) се работи.

 • Дали постирате на Вашиот блог за време на викенд?


 • дали постирате помалку за тоа што луѓето се помалку online?
 • дали постирате повеќе со цел да го задржите трафикот/ сообраќајот на вашиот блог на повисоко ниво?
 • дали земате неколку дена одмор за подобрување на вашата благосостојба (т.е. Да поживеете малку надвор)
 • дали однапред пишувате постови/ артикли и потоа ги местите автоматски да излегуваат за време на викенд (тоа е тоа што problogger работи)?
 • дали го користите викендот да напишете неколку постови за следната недела за тоа што имате повеќе слободно време во вашите раце?
 • ..или имате некои други викенд блогерски рутини/ навики?


Како блогери убаво е да си ги поставиме овие прашања и убаво го осмислиме нашето време. Скоро секое од прашањата е и посебно решение за секој блогер. Се на се' и овој тест како цело е подобрувањето на мојата лична моторика во блогирањето како и желба да во социјалните мрежи се зголеми квалитетот на информациите и за време на викенд.

:keep ON tracking-keep ON blogging_

[првичното размислување кое го споделив на неговиот g+ профил] каде ги постави за прв пат прашањата:
Mitko Gogov aka kihuPotru - it is important to use all of d time for productive and creative work as blogging is. depends of the topics that u post about, d number of ur readers etc. for ur personal motivation and satisfaction for blogging, but I do see as very important d posting during d weekend days. sometimes thinking in advance is reasonable solution for d hard workers cause when ur in d middle of ur high traffic on ur blog u can't follow all d info stream that is coming on d way.

for me all of this questions that +Darren Rowse put to our board are variations in same time of d answers that we are searching for ..
:bonne weekend~


Related Posts with Thumbnails