. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket
on Tuesday, December 27, 2011
.
.
.
.


Во денешно време секој од нас се обидува да живее со технологијата која секојдневно се развива. Најголем опит во целиот овој бран на развој на идеите со помош на технолошките помагала се дизајнерите.

Што е важно да се потенцира овде е тоа дека доколку сакаме да се занимаваме со визуелно изразување со помош на овие технологии е секако знаењето кое е предуслов за успешна реализација на нашите идеи. Задолжително е да имаме базично познавање на историјата на дизајнот како би се адаптирале на модерните трендови и на она што пазарот го бара.

Во ова видео се потенцира процесот на креирање, употребата на сето расположливо знаење кое го имаме, како да бидеме практични без разлика дали е тоа во начинот на користење на материјалите или во final look-от на производот кој го имате создадено.

Издржливоста на продуктите кои ги создаваме е главен фактор за опстанување на пазарот, употребата на еколошки материјали, можноста продуктот кој сте го создале да не биде one use only, да не загадува во ниедна смисла се клучни за успешен дизајн кој соодветствува со прогресот кој се случува во 21 век.

Според Yves Béhar добар дизајн е оној во кој се вклучени и сумирани повеќе идеи, изразот е едноставен, а функционалноста максимална. Не е важно да се напише книга за искуството со дизајн потенцира, поважно е вашите дизајни да бидат дел од општествениот прогрес, да бидат употребливи и корисниците задоволни, тоа е суштината на добриот дизајн.

Да ги оптимизираме идеите е најважно од се, да ги сумираме најважните точки зошто го дизајнираме овој продукт. За кого е наменет, има ли начин да се моделира од искуство кое е веќе практично и функционира на пазарот. Не целиот дизајн се случува на компјутер, овде многу дизајнери грешат. Најпрво започнуваат скиците, забелешките, првите обиди за дефинирање на она што го правиме со помош на моделирање на прототипот кој го создаваме, корегирање и тн. Комјутерот е она што доаѓа како шлаг на крајот, откако веќе имаме продукт кој во целост е конкретен и дефиниран.

:Eco dematerialization, што е тоа?

- тоа е она што иднината на дизајнот се повеќе го практикува. Сите знаеме дека користењето премногу материјал освен што создава премногу отпад отпосле и во самиот процес на користење не е толку практично. Намалувањето на материјалот не значи дека резултатот нема да биде квалитетен, напротив уште поуспешен. ..помалку материјал, помала цена + дополнително олеснување во рециклирањето.

Less is more! - е девизата на 21-от век, сега веќе секој што е свесен за негативните последици кои како човештво ги создаваме за планетата го практикува ова знаење. Секој ден сме се посвесни дека досега сме користиле материјали во изобилие иако тоа не е потребно, додека сега се чистиме од сето тоа претходно искуство и се адаптираме на можностите кои овој нов бран на еволуција на човештвото ги нуди. Важно е функционалноста на продуктот да се задржи, но не е задолжително и тежината, а со тоа и цената.
.На почетокот помислив само да го споделам видеото овде, но додека го слушав не можев, а да не направам некои белешки кои се надевам дека ќе ми послужат мене, а и Вас во иднина.

Ќе ги чуете внатре седумте принципи кои ги практикува Yves Béhar за време на еден креативен дизајнерски процес. Тој го промовира 'светион начин на создавање' кој подразбира целосно активно учество на дизајнерот од дефинирањето на бизнис моделот, самиот процес на дизајнирање како и фабричкото производство кое следува по тоа. Не ретко некои од дизајнерите се дел и од продажниот сектор, но како што тој вели, тоа е сепак работа со која се занимаваат група на луѓе, тим одговорен за промоцја на продуктот и се постигнува со многучасовна работа на социјалните медиуми. Како за крај ќе го нагласам видеото кој тој го спомнува“зошто човекот создава/ креира“ од 1968 и прашањето кое авторот таму го поставува: од каде доаѓа идејата?

 • од гледањето во едно нешто и перцепирањето на истото како друго;
 • во забавата и играта со можностите, шпекулирањето, промената на истите, обидот, трансформирањето
 • и ако имате среќа тогаш можеби комбинацијата на сите овие нешта ќе Ве донесе до резултат доследен да се презентира и да опстои на пазарот, но исто така да остави отворен простор да се променува и усовршува.

Ова е моментот кога приказната завршува, а вистинскиот живот започнува!
.За мене ова видео претставува еден вид инспирација, мотив да ги следам моите инстинкти и понатаму, да играм со формите, материјалите. ..начинот на изразување. Да, и да користам што е можно помалку, а да биде обид да кажам што е можно повеќе.

Инаку, Yves Béhar е дизајнер од Сан Франциско кој е основач на компанијата fuseproject и се занимава со индустриски дизајн, дизајн на мебел, спортска опрема, елементи од секојдневието како и на модни додатоци. Тој користи една хумана нишка во неговиот пристап што го прави уникатен во неговите дела и секако препознатлив како дизајнер кој се користи со сите елементи досега познати начовештвото, а потребни за одржлива иднина, еколошки пристап како и оригинален личен потпис и многу, многу човечки емоции во дизајнот.

Со повеќе од 150 награди досега, направи простор за неговите дела во најголемите музеи во светот како: Pompidou (овде видов дел од неговите дела), MoMa, Институтот во Чикако како и музејот во Минхен, Германија.

..и да, не можам да не оддолеам на овој стол дизајнира од него. мене навистина ми треба убаво столче за работа, баш како ова: екологично, ефтино, со минимално искористени мтеријали, што потсетува на мост, а знаете, мостовите значат премостување. можеби новата година ќе ме премости да седам на едно вакво столче, never knows.. до тогаш Вие можете да оставите коментарче или да уживате во убавите дизајни кои го попавуваат светот, а што не - па и да дизајнирате. .. создавате!

:aloha ~
.


.

- уште сте овде или веќе имате идеи?! Весели празници можеби ова е последниот пост за годинава на овој блог! :D

.
.

.

.

Не ретко се запрашувам зошто некои работи кај едни успеваат, додека кај други колку и да се трудат никогаш не се совршени или воопшто не успеваат. Овде не станува збор за среќа, во организирањето најразлични настани, event-и, start Up-и постојат конкретни начини како да се постигне посакуван резултат.

.

Кога станува збор за поседување идеја и услови за почеток на реализација на истата треба да се знаат неколку основни работи како не би се дошло до негативни резултати или непосакуваното пропаѓање на истата за време на процесот на реализација. Секојдневно среќаваме најразлични брендови кои многу малку издржуваат на пазарот. секојдневно се раѓаат и умираат. Со еден таков пример се служи Ben Perr, познат social media strategist, technologist и entrepreneurship, инаку работи за познатата компанија mashable.

Тој прашува: зошто некои идеи завршуваат во deadpool (што би му дошло, пропаѓаат), додека други успеаваат да ја пленат масата?

Како што го нагласува неговото долгогодишно искуство, анализирање, обсервирање на многу startup-и тој исто така потенцира дека сепак има неколку точки кои константно стојат како едни од главните фактори за to be or not to be.. компанија, организација или whatever!


Еве го краткиот список:


 • Идејата е премногу плитка, адресирана е до малку луѓе и премногу мала таргет група на пазарот;

- секогаш ќе успеете повеќе доколку повлечете реализација на идеја која ќе опфати поголема маса на луѓе, всушност кога таргет група не би била група на поединци кои имаат побарувачка за нешто што не е толку интересно за глобалниот пазар.


 • Идејата не е целосно оформена;
- Многу стартување се случуваат откако основачите ќе дојдат до било каква идеја и без да размислат почнуваат да ја реализираат, без претходно да обрнат внимание на тоа како ќе ја градат и како самата идеја ќе се развива. Кои се луѓето кои ќе ја користат, кои се недостатоците? Ќе преживее ли на пазарот во борбата со конкуренцијата.. не започнувајте ништо додека не размислите и обрнете внимание на овие прашања.
 • Идејата не се развива доволно брзо како што пазарот расте;

- Кога самата идеја и тимот се однесуваат ригидно/ ноншалантно со неа, тогаш стожерот не е доволно цврст да направи истата да опстане.

 • Самата визија не е доволно амбциозна;

- Ова, пред сè, е она што го убива почетокот/ стартувањето. Големите идеи потекнуваат од големи визии. Радикалните промени на производот се полесни за имплементација доколку тие спаѓаат во рамките на една амбициозна визија за која основачите се подготвени да се борат.

.

За да се развие голема идеја потребни се години, не месеци!

Facebook не кошташе милијарда долари кога започна како проект на Харвард, но, стана бизнис кој кошта милијарда долари кога единствени од сите други социјални мрежи ја вградија и понудија на пазарот опцијата news feed.

Многу малку претприемачи/ entrepreneurship-и успеваат од прва. Зотоа VCS велат дека секогаш е подобро да се инвестира во 'А тимови со 'В идеи, отколку во 'В тимови со 'А идеи. Секогаш тимот 'А би се борел докрај да ја изнесе идејата на површина, до победа. ..за разлика од тимот 'В кои од прекрасна идеа ќе направат значителен пораз..

Советот до сите оние кои се' на почетокот на нивната идеја, пред самото стартување: длабоко разгледајте ја идејата и размислете најпрво. Бидете сигурни дека сте си ги поставиле потешките прашања. Поминете низ стратегијата уште еднаш и имајте храбра визија што може да го понесе Вашиот тим до финишот дури и идејата сама по себе да не е толку голема. Малку трпение пред да скокнете во процесот на градење ќе ве спаси од создавањето на продукт кој никој не го сака.

.


. ..овие ноќни лекции ми се допаѓаат, навистина е така, пазарот се зголемува, но и маркетингот се јачи. Треба навистина да умееме да прилечеме со нашите квалитети, доколку ги имаме, доколку не. ..почнуваме повторно од почеток! Мотивацијата е најважна!


..доколку ти се допаѓаат постовите слободно остави коментар, Би ми било драго да споделуваме знаење ;)

on Thursday, December 22, 2011

.

.

.

:И како што имам споменатo погоре, некои работи едноставно мора да се кажат. При крај сме на годината и ќе стане интересно со најразличните честитки кои автоматски од сите страни ќе почнат да фрчат низ социјалните мрежи, ќе има и линкови, собирање поени за кој што направил, како направил. ..која е личност на годината?!

.


Личност на годината о.О

:c'mon; мислам дека е премногу иронично да мислиме на такви работи, а уште пострашно да размислуваме. бизарни листи на морбидни марионети, ќе има и такви вистински де, скраја да е, но оваа првата очи вади! ..во оваа мила, напатена Земја ние се` си имаме.


И така сезоната може да започне!


случајно деновиве забележав две-три листи, но, искрено ми се виде премногу рано за уште сега започнам да следам кој каде се појавува .. но, не можев, а да не спомнам една, овде лежи зајакот!

читав некоја колумна од геровски, немаше ништо општо со ова што го пишувам, но еден коментар ми го одзема вниманието. парафразирам не дека точно вака беше коментарот, по кои критериуми била направена листата за личност на годината која ја прави екипата на плус инфо. полека, читајќи ги коментарите одоздола нагоре стигнав до десниот sidebar и што да видам о.О


 • Никола Груевски

 • Бранко Црвенковски
 • Коце Трајановски
 • Стевче Јакимовски
 • Сашко Коцев
 • Тони Михајловски
 • Билјана Беличанец
 • Туна
 • Сузана Гавазова
 • Перо Антиќ


#јако, јако нема што. Ако ова не е #fail јас не знам што е. али да, извини геровски ова е одличен fusing, склоп на варијации од професии. ..конфузија чиста е ова!, гарантирам дека чудно се чувствува беличанец во друштво на гавазова, како единствени жени во друштво на 'екипата'. sorry туна тебе на крај те видов!.екипата ми е изледа зајакот, но каков е, варен или со црвени очи, па бел ли е? - оваа листа е далеку од сите критериуми.


- коцев и михајловски треба да држат balance во ситуацијава? - не ми е јасна работата.


.Сепак не се сите така лоши. би го нагласил изборот на karmakasha, dnevnik и the best promoter of Мacedonia.


овие од дневник вака некако сами си се подредија. оваа листа исто така има интересни комбинации, но да не бидам жесток нема да продолжам да ја гледам детално.

- актерот Никола Ристановски,

- херојот што спаси ученичка од давење Хајредин Заими,

- каратистката Наташа Илиевска,


- Антонио Милошоски, поранешен министер за надворешни работи,

- Живко Мукаетов, генерален директор на „Алкалоид“,


- Марин Докузовски, тренер,

- Kатерина Ивановска, модел,

- Мира Трпеска (Манастирец) хуманост и грижа за 12 деца со ПП и

- поетот Никола Маџиров.


последната листа од оваа серија е онаа на The Best Promoter of Macedonia Awards и според мене организаторот навистина умее како да види и селектира што е добро надвор од нашава земја. Станислав иако не е македонец успеал да го препознае подоброто..


Категорија уметност и култура

- Стојанче Андонов–Дито - академски сликар и вајар од Кратово
- Дуке Бојаџиев – музичар, композитор
- Георги Гавровски – магионичар, основач на НМАМ-Македонија
- „Јахја Кемал колеџ тим“ - група наставници, ментори на ученици што постигнуваат научни успеси на меѓународните олимпијади
- Игор Киров - танчар, балетан и кореограф
- Татјана Манева – сликарка и графички уметник
- Никола Маџиров – поет, есеист, преведувач
- „Мизар“ - рок-бенд
- Градимир Панков - танчар, балетски мајстор, уметнички директор на „Les grands balets Canadiens de Montreal“
- Симон Трпчески - музичар, пијано-виртуоз, Национален уметник на Република Македонија
- Тања Царовска – пејачка, текстописец, композиторка


Категорија туризам, извоз и претприемаштво

-Љупка Арсовска - модна дизајнерка, стилистка
-Стевче Доневски - промотор од Кратово
-Симеон Моне Златев - проект „Најмал етнолошки музеј на светот“
-Љупчо Јузмески - туристички водич, коорганизатор на фестивалот „Разиграно оро“
-Гоце Маневски - интернет-промотор, проект „Ај лав Маседонија“
-Валентина Тасева - генерална директорка на „Семос едукација“
-Деан Шкартов - уметник, претприемач, промотор на македонскиот рубин


Категорија дипломатија од добра волја

-Александар Богатинов – волонтер, промотор, образовен работник
-Фабијан Вендриг - промотор од Холандија
-Тони Грчески - „Македониум“, здружение на Македонците во Белград
-Лутс Домел - почесен конзул на Македонија во Брисел
-Никола Ѓурѓај - претседател на македонското друштво „Илинден“ од Тирана
-Вирџинија Еванс - директорка на македонскиот филмски фестивал во Канада
-Петер Зрински - промотор на македонската култура и музика од Шведска
-Македонската кошаркарска репрезентација
-Шенол Мемиш - претседател на македонско-турското здружение „Мустафа Кемал Ататурк“ од Битола
-Зорица Митровиќ - „Македониум“, здружение на Македонците во Белград
-Пеце Наумовски - јуниорски карате-мајстор, Австралија
-Александар Стеванов - интернет-промотор и блогер


..мислам дека откако ги забележав овие неколку листи, ќе продолжам да ги следам до крај. и да, мене не ми се занимава, но вие секако може да гласате на сите до крајот на месецот. few days left, hurry Up! ;)

:p.s. ја би да гласал за Кате или за Никола..
.
on Wednesday, December 14, 2011
.
.
.
.
Ти ја избираш страната која ќе ја зaземеш!

:доаѓаат времиња на промени, сите го зборуваат тоа, сите потсвесно го посакуваат. Но, дали сме подготвени, дали сме спремни да се соочиме со Вистината, таква каква што е?

Вистината боли, брутална е и безмилосна, удира таму каде што најмногу боли. Сигурни ли сме во човештвото, во сите единки поединечно? Сакаме ли меѓусебно да си веруваме? Треба да сме подготвени да застанеме силно пред нашите предрасуди, фрустрации, стравови. ..да застанеме пред огледалото кое не ги кажува најубавите работи како во приказните, ами пред она огледало кое сурово, жално ја рефлектира суштината на бедното живеење.

 • Нема прогрес, да не се залажуваме!
 • Нема љубов, да не се залажуваме!
 • Нема идеи, развој, толеранција, соработка. ..да се разбереме!

Станавме конзумирачки животни кои гледаат заработувачка во се', ако не си тој што ќе донесе профит во нивниот живот, немој ни да се изненадуваш ако не си пријатно прифатен во 'кругот на пријатели'.
.


.

Луѓето не се убави. ..на нив им требаат пластични хирургии; луѓето имаат ужасни тела, потребна им е поскапа облека; Немојте да водите љубов, тоа воопшто не е пријатно; немојте да размислувате со сопствена глава, луѓето се убијци и да, Вистина, секој кој би можел да стои до Вас е потенцијален терорист, бомбаш – самоубиец, дојден е да го земe Вашиот скапоцен живот. Децата во Африка не се гладни, поминаа таму Американците уште пред неколку години, однесоа тони брза храна, немаат проблеми со мирот во Палестина, Иран, Ирак. ..таму љубовта/ мирот цвета, сите се среќни. ..нафтата се пие место вода, секој од сопствениот двор си заработува. ..а, децата таму, на другиот крај на светот, тие немаат потреба од образование, доволно е едната хемисфера да биде паметна, а другата работна. Ако сакаш да учиш, оди во Америка, таму обазованието е во Ек, Африка за нив е на местото на Австралија, тоа се совршени методи на интерактивно образование.До кога ли ова општество ќе ни наметнува стравови, несигурни иднини?!
- чичко пушти визи, место летки. ..за друга планета, оваа смрди! ..сакам да сум јас слободен уметник, може да станам дел од организацијата? Не, мал Си, сѐ уште треба да учиш!

Но, јас сакам да научам да лижам г***ви, зарем вака Вие не ја добивте Вашата диплома? Ви Верувам, Вие ги имате сите начини како да ја спасите економијата, нема да се јавиме во полиција. ..и таа е корумпирана. Ние сме хипици, ние не сме пожелни!

Немојте да слушате што ние имаме да кажеме, ние ќе престанеме да збориме. Ние не сме наивни, ние Го поддржуваме убиството, тероризмот, ние сме оксиморони!

Ех, и така до недојдија..! Се појавуваат нови сили, дечково во видеово е само еден од многуте низ светот кои со мегафони ја рефлектираат судбината на човештвото. Судирот на интереси: оние природни, исконски кои доаѓаат од раѓање и оние мутираните, кои како метастази на лош рак се шират во умовите на мнозинството. Терапија за заспивање, хибернација, додека демонизираните моделираат илузија, поголема од кога и да е!

Сепак, картицата од банка е билетот до среќата, шопингот благослов на боговите, убавината, ма и таа е прекрасна!

:[доколку тешко Ви оди англискиот и не разбирате во целост, еве ви линк од страница во Бугарија каде е споделено истото видеото поддржано со нивен превод]
on Sunday, December 11, 2011
.
.
.
.

 • The City 2.0 е град на иднината ... иднина во која повеќе од десет милијарди луѓе на планетата Земја некако мора да живеат одржливо.
 • The City 2.0 не е стерилен утописки сон, но надградување на реалниот свет што се вградува во колективната мудрост на човештвото.
 • The City 2.0 промовира иновации, образование, култура и економски можности.
 • The City 2.0 е градот кој работи и функционира!


TED Prize пред неколку дена ја објавија наградата за 2012 година и замислете тоа за прв пат не е човек, туку идеја. The City 2.0 е проект идејата која оваа година ќе добие награда во вредност од $100,000, и е сосема невообичаено што организаторите на TED Prize оваа година се фокусираат повеќе на идејата сама по себе. За прв пат оваа идеја пред публиката на TED беше откриена некаде во февруари оваа година, но, овој пат тимот кој стои позади овој проект за следната презентација ќе оствари соработка со организаторите на TED и е во потрага по нови учесници. Огласот е интересен чекор напред со кој тимот сака да направи паралела помеѓу инкубацијата на проект-идејата и инкубацијата на процесот; централна/ главна карактеристика за успешно изградена одржлива средина во која ќе се развива проектот.

која е иднината на овие програми кои поддржуваат индивидуалци со силни визии и конкретни развојни етапи?

Веќе неколку години сме сведоци на фактот дека TED Talks како Гоцево поле за размена на културолошки, технички и естетски искуства разви посебна стратегија на промовирање на она најдоброто од нашата планета. луѓето обединети со една цел `подобро утре, секојдневно ги презентираат нивните искуства, изуми и визии кои би допринеле за развој на една по едуцирана средина за нашите деца и плодна иднина во која планетата како цело, ќе изгради еден сосема нов систем на себе оддржување каде луѓето ќе бидат главни двигатели на цела таа органска машина, која можеби ќе треба да погледне малку назад во минатото, како би искористила дел од знаењата претходно и би етаблирала и лансирала во новите модели на живеење.

за што се работи?
Наградите TED се развија како резултат на веќе добро познатиот феномен наречен TED Talks "идеи вредни за споделување". Наградата редовно се дава на поединци, индивидуи за да им се помогне во иницирање на програма која би им ја остварила нивната 'желба' презентирана претходно на TED конференцијата. Оваа година наградата ќе биде на тимот кој со заеднички напор го создадоа проектот The City 2.0, кој промовира иновативност, образование, култура и еконосмки можности. ..а, од друга страна го намалува присуството на јаглерод диоксид, отвара поголеми возможности за малите семејства и го олеснува притисокот при развојот на руралните средини. The City 2.0 е местото на новите убавини, возбудата, вклученоста, разновидноста и новите прочистени форми на живот.

Урбаноста доби речиси култна улога во дизајнирањето на средината, посебно кога живееме во време кога имаме притисоци од глобалното затоплување, порастот на населението и управување со човечките и природните ресурси. Во моментот на осознавање на фактот дека средната проценка на 70% од човештвото кое ќе живее во градот до 2050 година (50% од денес), поврзано со тоа дека градовите стануваат најдобар начин да се развие еднаквост помеѓу приходот и пониските такси по глава на жител, овој избор, наградата да заврши точно во рацете на овој тим веќе има многу повеќе смисла. Градовите се сложни, органски создадени места, и не се дизајнирани колку што вертикално интегрираните технологии даваат возможност и повремено наметнуваат менување на смислата и самиот карактер на тоа што треба да означува "Град".Вистинскиот пресврт во моментов е како наградата ќе биде доделена. "Како оваа награда ќе биде прифатена од страна на City 2.0? Преку визионерски поединци ширум светот кои се залагаат во негово име. Ние ги слушаме нив и им ја даваме возможноста колективно да замислат желба. Желба способна да иницира голем проект со кој ќе се роди соработка меѓу членови на глобалната TED заедница и навистина за сите кои се грижат за иднината на нашата планета. "

Од потенцијалните соработници се бара да испратат е-маил или коментар на тоа како тие можат да придонесат за "желбата", која ќе биде промовирана на 29 февруари. Имаме уште неколку месеци исчекување да Видиме што тоа како солуција ќе ни презентираат.

- овој текст е напишан врз основа на информациите споделени за настанот, изворите не би ги линкал за тоа што станува збор за комбинација на информациите кои го доближија настанот поблиску до мене.. доколку сакате да дознаете повеќе за TED наградите гуглајте го TED Talks, погледнете едно од серијата видеa кои ја промовираат идејата за The City 2.0 или погледнете ја генерирана листа на видеа на youtube.

:ако самите себе се сметате за визионери, помогнете во реализацијата на овој проект и во Вашата општина, сигурно се сеќавате на позната парола: Think Global act local!

[sustainable adiOs]
on Thursday, December 8, 2011Amazing leadership course, great production, stable perspective and visions for d future of d youth development & general attitude of Macedonia & d global society.


Ова видео на својот facebook профил го сподели мој пријател, младински активист исто така Игор Изотов [@izotov], а е дел од тренинг курсевите на младинската организација momentum – youth development [MomentumLive].

Во видеото македонецот, Горан Бошковски презентирајќи се самиот себе, која му е мотивацијата да биде дел од овој курс, со какви вештини и знаења се стекнуваат младите.. прави успешна презентација на нашата држава, неговите идеи и визии како до подобро утре во кое би се почитувале вистинските вредности и како со развојот на младинскиот сектор ќе се променат работите на подобро кај Нас, а и` пошироко.

Одличен начин за мотивирање на младите од Европа да се вклучат во оваа младинска програма која овозможува едукација и интернационално искуство во кое се почитуваат различностите на културите и се поттикнуваат младите да ги реализираат своите идеи и визии.

To Push My Limits - Goran Boshkovski from Momentum Films on Vimeo.


.постерите се моја изравотка :)

on Friday, December 2, 2011
.
.
.
.
.уште на почетокот на овој пост ќе нагласам дека воопшто не се грижев за бројката на сликички' кои ќе ги селектирам во оваа колекција, и длабоко се извинувам на авторите кои за жал нема да ги нагласам овде. дел од постерите беа без информации, така се одлучив во целост имињата на авторите да останат во позадина, а додека преден план да има мисијата.

:вчера (1 Декември) беше ден за борба, заштита и превенција од HIV/ AIDS. из социјланите мрежи почнаа да се појавуваат интересни дизајни кои ја поддржуваат оваа кампања. Не верував дека ќе се одлучам да направам пост поврзан со тоа, но, со оглед на тоа дека секојдневно ги поддржувам различните настани кои служат за подигање на јавната свест, а овој пат случајно ескивирав, денес се одлучив да ја составам селекцијата која мене ми остави впечаток и да додадам еден мој дизајн кој се надевам ќе го пронајдете меѓу овој избор.

За почеток погледнете го краткото видео [I AM RED] дел од светската кампања која има за цел до 2015 да го намали бројот на инфицирани лица на годишно ниво на „0“. Жално е дека уште живееме во свет каде луѓето мораат да бидат анимирани и освестувани со помош на видео реклами, постери, билборди. ..за сериозноста на овој вирус, заштитата од него како и солидарноста и толеранцијата со веќе инфицираните [доколку ги има такви во вашиот круг на живеење].информации за превенција сигурно веќе имате, или пак веќе сTе 'доволно информиравте од вчера. Во продолежение следува уметноста создадена и инспирирана точно од овој ден кога илјадници луѓе во светот пробуваат да информират и променат дел од состојбите во денешното општество.
:I really hope that u, who read this was involved in raising d awareness between your friends. .. ако не е така сподели го овој пост, денес (сега) знаеш, никогаш не е доцна!
.
on Thursday, December 1, 2011
.
.
.
.
Социјалните медиуми стануваат се популарни за разлика од минатите година. За оваа година некои истражувачки агенции почнаа да ги презентират нивните статистики за употребата на овие платформи секојдневно.

Брјот на корисници на социјалните медиуми/ мрежи е' во пораст и тоа е факт, која е иднината на овие мреже се уште е дискутабилно да се дискутира. Пред некој ден видов прашање на g+ каде ги гледаме социјалните медиуми после 10 години. Едноставно, иако се рабoтеше на профил на позната ѕверка од twitter сферата, на g+ заинтересираноста за неговата работа и не е така голема, па се одлучив да го кажам моето мислење.

Тешко е да се обедиме да се проектираме во иднината така лесно, за тоа што во подем е развојот на модерните технологии, доволно е да се завртиме назад во последните 10 години и да го анализираме нивниот прогрес. Би можеле да играме на варијации за развојот до следниве неколку години, но никако толку далеку. ..или како би одело во оригиналната форма залепена на неговиот ѕид "u don't think is to much visionary this question?! 10 years is a lot of time dude, when u can see how far d social media develop in d last 10 years!

for me in a couple of years, nobody will use the PC, the ipad will be more childish tool and d notebook is d engine with d cosmic configuration. this smart phones, apps etc will be joke for new era kids :D
"

Социјалните медиуми секојдневно се натпреваруваат, кој повеќе корисници ќе привлече, кој каква понуда ќе приложи на пазарот, квалитетот на платформата од технички аспект е исто така мотивација за developer-ите да истражуваат и да напредуваат. ..

. ..во видеото во продолжение ќе видиме сумирање на социјалните медиуми и нивната активност во изминатава 2011 година. Бројките секогаш ќе бидат прашање, дали се точни или не, сепак се работи за истражување од широк размер, би требало да ги занемариме минималните разлики помеѓу инфографиците кои излегуваат секојдневно, сума сумарум според споделувањето на оваа информација денес, станува збор за солиден извештај и одлично ретроспективно истражување за 2011 година.

Доколку сакате и сте заинтересирани да видите подетален и посуштински видео инфографик кој ја истражува истата тема би Ви препорачал да го погледнете и ова Social Media Revolution video, изработено од Erik Qualman [ Socialnomics ] кое далеку подобро ја отсликуваат оваа тема, но, сепак статистиките се од поголема значајност за територијата на континнентот отаде барата.

via digitalbuzzblog
Related Posts with Thumbnails