. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket
on Wednesday, April 25, 2012
Психонаути,

додека мислиме дека живееме во пародија од држава, нивото на хумор и сатира е сведен на иронија, потсмев, прост сарказам. Зарем дневниците на уредниците на порталите се толку мали или нивото на размислување толку ниско? нечовечно изразување на комфортноста на ефтините столчиња во импровизациите од маркетинг агенции и фирми не ви дава за право да си поигрувате (секојдневно) со нивото на вашите читатели. Сепак, не сите се припрости, треба да му ставите Вие (..и само Вие) крај на овој навредлив пристап кон информациите, без разлика од каков карактер се.

И после не сме биле мрчатори, народ полн со презир. Зошто со вакви наслови и теми мислиме дека креираме сензација?

  • Калиопи го “зезна” и Ѓоко Танески zdravo.mk 
  • Бато, хтела сам спикати off.net.mk 
  • Калиопи слабо англискиот а? fun.mnogoo.mk 
  • Ах, Калиопи Калиопи, зар и ти падна на тестот по Англиски? tocka.com.mk 
  • Де бе Калиопи БркајРабота 
  • Калиопи и англиски - магаре и козметика! ТВ Пакет 
  •  „Бед инглиш резил македониш“ kirilica 
  • Калиопи, транскрипција on.net 

Сега видов едно подолго интервју од Калиопи и не би сакал да застанам на нејзина страна, но таа се снаоѓа, добро зборува, разбира. ..самата не би требало премногу да нагласува дека не знае да зборува, сепак тоа се забележува. Ако сака од тоа да направи маркетиншки трик, хм.. друга приказна.Горчливоста на еден народ најмногу може да се анализира преку пишаните и електронските медиуми, ако ги погледнеме повеќето денешни наслови поврзани со видеото ќе дојдеме до заклучок дека сме доста огорчени, но сепак нерешливи, избираме послаб удар. Поседувањето медиум и продавање сеир наспроти црна хроника, криминал, патишта и време. Угледот и достоинството се две заборавени реквизити кои никој не ги користи. Така изгледаат работите кога големиот брат ќе ти дозволи да погледнеш во backstage, позади кулисите, рефлекторите, камерите. Точно, и ѕвездите не се ѕвезди, но и тие што треба да пишуваат и да известуваат за нив не се помалку лоши. Мислам дека иднината на технологијата требаше да не однесе подалеку од сцената полна вулгаризми, граѓанскиот глас може да исчезне како ехо, да биде крик, но и да биде многу силен.

Сеедно, потсмевањето со умот на читателот е најтешката игра која ја имаат медиумите, затоа овие новите се многу временни, минливи. .. како тоалетна хартија!
on Sunday, April 22, 2012

Reuse the past,
Recycle the present,
Save the future! GO GREEN!
Happy Earth Day 2012


"On April 22, more than one billion people around the globe will participate in Earth Day 2012 and help Mobilize the Earth™. People of all nationalities and backgrounds will voice their appreciation for the planet and demand its protection. Together we will stand united for a sustainable future and call upon individuals, organizations, and governments to do their part."

ап, денес е денот на планетата Земја, убаво е да се потсетиме на некои работи поврзани со овој ден, можеби нема да бидеме активно вклучени како учесници на некој од настаните кои се организираат на овој ден, но треба да сме активни заштитници на планетата Земја секој ден.

Препорачувам задолжително да ги погледнете фотографиите кои ќе ве мотивираат најбрзо да ја обновите вашата љубов за планетата и сите нејзини убавини.

Според Wikipedia, Earth Day e ден во годината кога се организираат многубројни настани насекаде во светот се со цел да се зголеми свеста и благодарноста за планетата Земја и нејзината природа.

Треба да бидеме благодарни дека сеуште искористуваме многу од благодетите кои мајката природа ни ги дава, речиси целата енергија која ја користиме, треба да сме свесни дека изворите од планетата Земја секојдневно ги искористуваме/ злоупотребуваме.

Годинашнава тема на Earth day е "Mobilize the Earth", или да ја мобилизираме планетата со добра акција, со добри дела, со постапки кои конечно ќе почнат да вагаат кон подобрата страна. Треба да бидеме благодарни што дишеме чист воздух секогаш кога дишеме, кога длабоко вдишуваме..

Постојат мал милион настани кои ќе се организираат денес и кои ке ги мотивираат жителите на планетата Земја да бидат поодговорни кога станува збор за тоа колку се грижиме, колку приидонесуваме за поздраво живеење. На денешен ден луѓето ја слават планетата и секоја нејзина убавина, организираат пикници, се дружат со природата која е најблиску до нивниот дом. Има и такви проактивни здруженија кои организираат еколошки чистења, садење дрвца, најразлични трибини и сл. Важно е да се пренесе пораката дека мора да бидеме почовечни кога станува збор за единствениот, основниот, примарниот дом кој го имаме и во кој живееме.

We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children. -Proverb

The proper use of science is not to conquer nature but to live in it. -Barry Commoner

He that plants trees loves others beside himself. - Thomas Fuller

The use of solar energy has not been opened up because the oil industry does not own the sun. - Ralph Nader

The wealth of the nation is its air, water, soil, forests, minerals, rivers, lakes, oceans, scenic beauty, wildlife habitats and biodiversity… that’s all there is. That’s the whole economy. That’s where all the economic activity and jobs come from. These biological systems are the sustaining wealth of the world. - Gaylord Nelson

The earth is what we all have in common. - Wendell Berry

There are no passengers on Spaceship Earth. We are all crew. - Marshall McLuhan

Only when the last tree has died and the last river been poisoned and the last fish been caught will we realize we cannot eat money. - Proverb

After a visit to the beach, it’s hard to believe that we live in a material world. - Pam Shaw

There is hope if people will begin to awaken that spiritual part of themselves, that heartfelt knowledge that we are caretakers of this planet. - Brooke Medicine Eagle

Погледнете го инфографикот The Internet is killing d planet, допира интересни теми ;)

Gaylord Nelson или основачот на Earth Day организацијата вели: "The fate of the living planet is the most important issue facing mankind.", препорачувам доколку сте заинтересирани повеќе за овој ден да ја прочитате пораката: Earth Day 2012: A Message From The Cosmos

Овој е одличен ден да помислиме колку е важно да се грижиме и да го подобриме животот на оваа планета, да ја направиме поздрава за живеење, таа не ни припаѓа нам туку обратно, ние и припаѓаме нејзе. Секоја индивидуална поддршка на актите кои ве дефинираат како совесен жител на планетата и постапките со кои допринесуваш се важни. Дури и малите промени прават разлика, на подобро се разбира. Секој од нас треба да биде вклучен во решението.

Да ги избегнуваме продуктите кои се продаваат во пластика, а би можеле да се продаваат и во органски материјали. Не секогаш имаме потреба од кола, такси, некогаш може да помислиме на тоа колку помагаме на дробовите на планетата кога ние одиме пеш.

Мислам дека е доволно пишување, се што останува сега е малку акција, што велите Вие?
.
HAPPY EARTH DAY TO ALL OF YOU!
on Thursday, April 19, 2012

18 Едноставни Вистини кои никој не ти ги кажал додека растеш!


.

:Знаете кога бевте мали размислувавте дека со процесот на растење животот ќе ви даде одговор на сите прашања и како тие одговори всушност ќе се одразат на крајната вистина и како треба да се живее животот. Но, тоа што не го знаевте, а и многумина од нас исто така е тоа дека секој од нас има различен склоп/ збир на верувања и врз основа на тие верувања Ние го градиме нашиот живот и нашата реалност, а што ние обично правиме е наметнување/ експонирање на сопствениот склоп на верувања пред другите.

Ова е листа на 18 едноставни вистини кои никој не ги споделува со Вас во процесот на вашето растење, а е базирано на субјективни верувања, искуства и не е задолжително да верувате во било што споделено, без разлика каде си го прочитал и кој го кажал, без разлика дали е кажано од мене, освен ако се согласува со твојот разум и разбирање. Буда


1. Со сакање на самиот себе и прифаќањето на сопствените верувања доаѓа вистинска среќа. Не постои поголем подарок кој може да си го поклоните самите себе од тоа да се почитувате, сакате..

“If you aren’t good at loving yourself, you will have a difficult time loving anyone, since you’ll resent the time and energy you give another person that you aren’t even giving to yourself.” Barbara De Angelis

2. Осудувањето на другите не спречува нас од гледањето на доброто кај луѓето. Моментот кога судиме за друго човечко суштество, ние си го блокираме сопствениот светоглед со тоа што не гледаме подалеку од етикетите со кои сме ги дефинирале тие луѓе, ограничувајќи се од можноста да ги видиме и препознаеме во нивното вистинско лице, а не во она што ние мислиме за нив дека се.

3. Изразување благодарност за она што го имаме дефинитивно ќе ни помогне да привлечеме енергија за оние работи кои ги сакаме. Благодарноста е една од 12те основни активности за кои Sonja Lyubomirsky зборува во нејзината книга “The How of Happiness”, активност која е научно докажано дека ни помага да ги постигнеме работите кои ги посакуваме и привлечеме повеќе среќа во нашите животи.

“Gratitude unlocks the fullness of life. It turns what we have into enough, and more. It turns denial into acceptance, chaos to order, confusion to clarity. It can turn a meal into a feast, a house into a home, a stranger into a friend.” Melody Beattie

4. What other people think of you is none of your business! Разбирате? Секако да, да. Кој што сака нека мисли за Вас, тоа не е ваша работа! Вашиот углед и репутација не е нешто врз кое имаш контрола. Колку повеќе комуницираш со луѓето, поголема репутација ќе добиеш. Знам, звучи интересно – не можеме да контролираме што луѓето мислат за Нас и верувајте, тоа нема ништо општо со тоа дали сте Вие добар или лош човек/ личност.

5. Нема ограничување на она што можеме да го постигнеме, освен оние кои сами сме избрале да си ги наметнеме на самите себе.

“Don’t believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding, find out what you already know, and you’ll see the way to fly.” Richard Bach

Не верувај во она што очите твои кажуваат. Се што тие покажуваат се ограничувања. Гледај со твоето разбирање, откриј што веќе си научил и ќе го видиш/ пронајдеш начинот како да леташ/ ослободиш. Ричард Бах

6. Ако правиш добро ќе бидеш среќен, ако правиш лошо ќе бидеш несреќен/ незадоволен.

Ако сакаш да бидат другите среќни, практикувај сочувство, ако сакаш Ти да бидеш среќен, практикувај сочувство. Далај Лама

7. Времето не чека никој, едноставно не го прави тоа. Времето поминува толку брзо низ нас, затоа треба да се научиме како да ги запазиме/ зачуваме како богатство моментите кои ги поминуваме на нашата прекрасна планета Земја, да бидеме присутни и ангажирани во се` што правиме, за времето, оти еднаш поминало никогаш не се враќа.

8. Мудроста никогаш не се намалува ако се споделува со други. Споделувај го сопственото знаење со светот, споделувај ги твоите уникатни дарби и таленти. Она што го даваме ни се возвраќа.

9. Сакај ги луѓето, не предметите, предметите ги користи, не луѓето. Работите доаѓаат и поминуваат, но луѓето, ако тие заминат, заминале засекогаш и токму на тоа треба да обрнеме поголемо внимание, како ги третираме луѓето околу нас и секогаш да избереме да бидеме љубезни, дружељубиви и со почит кон нив.

10. Парите не се еднакви на среќа. Ако го сакате она што го работите секогаш ќе најдете начин да заработите, но ако заработувањето на пари си го поставите како крајна цел никогаш нема да бидете среќни.

Сметам дека зборовите на Wayne Dyer би се вклопиле овде: “When I chased after money, I never had enough. When I got my life on purpose and focused on giving of myself and everything that arrived into my life, then I was prosperous.”11. Напорната работа не секогаш носи успех. Израснати сме со верувањето дека ако работиме напорно ќе станеме успешни и ќе си дозволиме многу работи кои оние што не работат не можат да си ги дозволат. Но, не секогаш е така.

“The idea that the harder you work, the better you’re going to be is just garbage. The greatest improvement is made by the man or woman who works most intelligently.” Bill Bowermann

12. Знаеме многу повеќе отколку што мислиме дека знаеме.

Бидете трпеливи со сите нерешени работи во вашето срце и обидете се да ги сакате прашањата самите по себе, како заклучени соби или книги кои се напишани на некој непознат јазик. Немој сега да ги бараш одговорите кои не можат да ти бидат дадени затоа што не би бил во состојба да ги преживееш. И, поентата е, да се живее сè. Живеј ги прашањата сега. Можеби ќе ги пронајдете одговорите постепено, без да забележите, без да се свртите и ќе живеете во тој далечен ден во одговорот.” Rainer Maria Rilke

13. Моќта која доаѓа со фокусирањето на она што сакаме, а не на она што не сакаме. Она на што се фокусираме доживува експанзија, се шири, додека она на кое се спротиставуваме покажува одбивност, истрајност. Не ти се допаѓа нешто, немој да се спротиставуваш, не бори се против него, немој да се жалиш во врска со тоа.

Работите не се променуваат кога се спротиставуваш на реалноста која постои. Да промениш нешто конструирај нов модел што ќе го направи постоечкиот застарен. Richard Buckminster Fuller

14. Не верувај во се што мислиш. Секогаш кога се обидуваме да размислуваме за работите кои не можеме да ги промениме, за нештата кои можеме да ги промениме или пак за оние кои не сакаме да ги промениме всушност ние предизвикуваме поголем стрес во нашиот живот со кој се оддалечуваме од јасното размислување и преземањето паметни одлуки.

Ова е силна мисла која јасно кажува: “If you realized how powerful your thoughts are, you would never think a negative thought.” Peace Pilgrim

Секоја мисла е важна, кога ќе научиме да ги контролираме мислите тогаш ке можеме да воведеме стабилен план/ стратегија во животот.

15. Верувањата постануваат исполнувања на сопствените пророштва и ако третираш една индивидуа таква каква што е, таа ќе си остане иста/ непроменета. Но, ако ја третираат како да е она што таа треба да биде и може да биде, таа ќе стане она што треба да биде и може да биде." Гете

16. Не се споредувај и не се натпреварувај. Да се споредуваш самиот себе со другите е токсично/ отровно, нездраво и штетно за Вашата самодоверба и сликата за себе.

Постојаниот обид да се натпреваруваш со другите ќе исцрпи толку енергија од Вас, а најдоброто нешто кое може да го стори за вас е да сфатите дека: вистинско благородништво не е да бидеш подобар од другите. Туку, да се биде подобар од себе, од она што сте биле претходно. Wayne Dyer

17. Сакај сè, љуби сè, не врзувај се за ништо и знај: приврзувањето кон работите е најголемиот фабрикатор, производител на илузии; реалноста може да се постигне само ако некој е ослободен, необврзан. Simone Weil

18. Искрено, многу е полезно да зборувате и размислувате отворено за смртта. Можеби би се запрашале зошто треба тоа да го направиме. Па, затоа што: човек на умирање треба да умре, како што сонлив човек треба да спие, и доаѓа време кога е погрешно и непотрено да се спротивставуваш.” Stewart Alsop

Да зборуваме за ова, а да не делуваме вака, промените нема да се појават на нашиот пат, затоа треба да си помогнеме да живееме целосни животи, да си помогнеме да уживаме во убавите моменти кои ни ги пружи животот, да се радуваме на моментите со луѓето кои ги сакаме уште повеќе. да бидеме благодарни и да ја изразуваме нашата благодат, љубов и мир со секој кој се појави на нашиот пат.

:p.s. се надевам Ви се допадна текстот, мене ми го разубави денот и беше одлична утринска мозочна гимнастика. оригиналниот може да го најдете на purpose fairy, за жал нема податоци за авторот.

.посакувам прекрасен ден ~
on Tuesday, April 10, 2012

.и тогаш сите почнаа повторно да веруваат. вербата како бела техника од нептун се купуваше за ситно, гревовите се переа со црвена боја за 50/ 100 денари.

:исплашените грешници почнаа да ги кријат шишињата зејтин и долниот веш позади иконите, рентање здравје со индијански финти и попови кои се смеат како избрани аватари. но, има нешто друго по тие расплакани ангелски крилја што овие смртници никако не можат да го дешифрираат. не боли ли Вистината или ова ќе биде воскреснување на сета тага по ѕидовите?

Знам, знам Вас не Ве интересира ова, Вие сте големи верници и за Вас јавувањата на Бога воопшто не се важни за да вие бидете верниици. Замислете исто е и со мене, во еден разговор утринава со две бабички констатирав дека не ми се потребни чуда за да верувам во Бога и посебно не наоѓам поврзаност со тоа што се случило во црквата св. Димитрија, а јас сум Митко!

Не верував дека и ќе пишувам на блогот нешто поврзано со ова, но ете пуштив неколку статуси и твитови поврзани со темата, па линеарно ги префрлам овде да направат една слика на мојот (не)став околу квази верувањата на верниците, околу поклонувањето пред икони и посетувањето на црквите и бакнувањето на раката на попот или владиката.

.и ореолите околу нашите глави светкаат само треба ние сами да си ги зачистиме! добро утро!

Вака, мене не ми се допаѓа тоа што луѓето трчаат по чуда како по ефтини производи во супермаркет, а вообичаено неделните литургии се полупразни или посетени од 'демонизирани жени' покриени со шамии кои наутро во недела ако си бил претходната вечер малку пијан ке ги доживееш како нападот на вештерките кои прават магии и тоа не било каде ами замислете внатре во црквите, пред олтарите. Да, јас верувам во Бога, но не во нинџа моментите кои ги прават овие жени наутро и кои можат да ти го пореметат стомакот ако не знаеш дека и тие метании се дел од нашата религија. Нејсе, за тоа и иконите почнаа сами да се чистат, изгледа многу долен веш и зејтин се собрало по црквите, па некако мораше Господ – Бог да ги благослови сите тие купувач(к)и на масло и белина (крпи, долни маици, чорапи..) со надеж за повеке љубов, здравје, среќа и.. пари. Да, луѓето се молат на Бога да им даде повеќе пари! (јас не верувам дека треба да се молиме на Бога да ни даде повеќе (било што[?]), туку да сме му благодарни за она што веќе го имаме.)

Искривени се начините на верувањето во Бога, промашени се основните постулати како треба да се однесуваме како верници. Дедо поп мириса на ракија и не дава да му ја бакнеш раката ако немаш барем десет денари за сефот до иконата кој служи за помош на црквата. Директно за збогатување на возниот парк на сите тие мажи кои избираат фустани (мантии) и накит (ланчиња, крстови) како француски дами. Скраја да ти е верноста ако не оставаш пари по иконите, ако некој пред тебе остави може и незгодно да ти стане.

:светкаме ние како цело, но не знам дали е од сјајот (за миење садови) или некој ставил доместос..


Синоќа прочитав едно нешто што навистина ме замисли, не дека претходно не размислував така и на момент не почувствував превара`, ако може така да се каже со целата оваа фама која се крена околу иконите кои сами се чистат, но, денес и d Washington Post ни обрна внимание.

Е сега овој Саше е христијански фанатик според мене, но јас не гледам ништо лошо во тоа, подобро навлечен на Бога отколку на спортска. Тој синоќа го споделил ова нешто кое е поврзано со ситуацијата самочистење на фрескоживописите во црквата:

Би сакал само да кажам дека убаво би било да се прави разлика од:

1) "Христијанство" кое се базира на традиции и преданија и во себе има повеќе пагански елементи отколку хриситјански

2) Христијанство кое 100% се базира на Библијата како Божја Реч

Не е убаво кога се мешаат овие две работи. Погоре прочитав многу работи кои немаат блага веза со Хрисијанството и мислам дека не е убаво да се генерализира.

Од друга страна жално е што помеѓу христијаните доминираат оние кои слепо "веруваат" - такви се многу во нашето општество.

Но и покрај тоа, би сакал барем да знаете дека постојат христијани кои и те како испитуваат и проверуваат.

Бог во неговата Божја Реч - Библијата ни оставил доволно логични докази за да можеме да ја провериме и да ја ставиме на тест Христијанската вера дури и денес во 21-ви век.

За разлика од сите други книги кои се сметаат за свети, единствено во Библијата има пророштва кои се дадени пред многу векови и кои до детали се остварувале во минатото и се оставаруваат до ден денес.
Што се однесува за ‘чудото со иконите’ мое мислење еЧ
можно е да е финта (како што кажа Борис) но можно е и навистина да е чудо. Впрочем има чуда во сите светски религии, но тоа не значи дека ако има некое чудо дека тоа е сигурно од Бог.

Со други зборови, макар и ова со иконите да е навистина чудо и тогаш не би било од Бог зошто Бог сигурно не би чистел икони. Тој се гнаси од иконите и киповите. Тоа е директно кршење на Втората Божја Заповед која забранува клањање пред икони и кипови.

Ако ова е чудо тогаш сигурно е од сатаната и тој навистина го постигнал ефектот кој што го сакал, а тоа е да наведе луѓето уште повеќе да се клањаат на икони (созданија) наместо во љубов да се свртат единствено кој Бог-Создателот, да се покајат за своите гревови, да Му ги исповедаат на Бог, да поверуваат во Господ Исус Христос и да го прифатат како личен Спасител и Откупител.

16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.
17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.
==Евангелие по Јован 3:16-17 ; Библија==

Поздрав до сите вас возљубени мои! :)(овие три слики се превземени од нет прес, канал 5 & канал 5)
.
p.s. утрово на статусот од каде го земав ова христијанско четиво/ лекција гледам дека ја префрлил цела библија и секако дека нема да му ги префрлам/ копирам коментарите тука.

Според мене овој негов коментар кажува непретенциозно дека е грев да се поклонуваш на иконите и Бог рекол дека не треба да идолизираме слики, туку да веруваме длабоко во себе. Парафразирам секој од нас си има храм во себе, црква е неговата душа или нешто слично..

дали ѓаволот се покажува најубаво во нашите цркви поради недостаток на Вистински Верници или Бог направил некој shift, па од сега натаму е убаво и да се клањаме на икони јас не знам, оставам на Вас сами да си заклучите како ќе верувате во Бога и дали воопшто ќе верувате во Неговата Светост!Имаше утрово уште стручни коментари од дечкото, но според мене беа многу долги и само се вклучив во разговорот со директен коментар кон него:

Саше да беше пократко ке го читав она што си го напишал во 2от, 3от, 4от коментар, но коментарите брате ти отишле со метриката, ова ни чист верник не би го прочитал. кога коментираш и сакаш да објасниш/ просветлиш паднати души бити пократок и поконцизен, вака само ме демотивира да читам, бетер од иконите по црквите. се губиш сам во поимите и мислата, далеку од тоа на нас нервните да ни помогнеш. помислив господи прости им не знаат што прават! /\

:чепатните грешки се ментален аеробик, растегнуваат мозочни нерви, но, убаво е да се нагласи заради мелодијата на денот, а и не секој знае да прави мозочна шпага!:зачистивте по дома или сеуште чекате 'Некој' да дојде да ви зачисти?!

денес во Струмица наспроти верскиот празник Велигден или Воскресението Христово, најголемиот празник меѓу христијаните, фигура во форма на Велигденско јајце со висина од околу 4 метри ќе се постави во централниот дел на градот Струмица, кај кружниот тек т.е. фонтаната пред “Македонски пошти“.

.. и за ова би сакал да пишувам, но ќе почекам до 18:00 да го видам дизајнот и адаптацијата во просторот. таа фонтана е празна, некогаш монтираат новогодишна елка таму, некогаш има вода со сијалици во боја .. овој е мегаломански проект, интересно дека некој помислил за таква естетска интервенција во градот иако за мене мегаломанско би било 14 метри ако не 40! :D

p.p.s. има милион докази дека Господ Бог постои, оваа појава ќе ја сфатам како надприродна, како вонземско дело. Не би навлегувал во деталите дали е тоа човечка измама или дело на некои грешници кои воопшто немаат почит спрема Бога. Сите знаеме дека ова ќе се истражува, кој го испратил сигналот оставам на Вас да заклучите, Јас верувам во Светлината како источник на се`! .. ова се само начини со кои 'она' за кое 'не знаеме' си игра со Нас, не искушува, не дефинира потсвесно со тоа како ние размислуваме и во која насoкa треба да ја трошиме/ користиме нашата енергија и верба.

.имајте убави Велгденски празници, наскоро доаѓаат и за нас од православната Вероисповед, гаењето љубов кон Бога треба да е процес кој се случува секој ден и во секое време, треба да сме благодарни што сепак ни се покажува нешто кое ја ставило нашата верба и верување на Суд и дозволило да го истражи степенот на посветеност кој секој од Нас го има спрема Бога.


поздрав ;)
on Wednesday, April 4, 2012
“Small opportunities are often the beginning of great enterprises.”
(Demosthenes)

Пред некој ден решив да поставам банер од овој агрегатор на мојот блог единствено затоа што го пријавив таму, но денес навистина гледам дека тимот кој стои позади ова сака да и помогне на македонската блогосфера полесно да се обедини. Сите знаеме колку е тешко во денешно време да ги следиш сите информации и не ретко заглавуваме во најнепотребните корнери на виртуелниот простор единствено затоа што не користиме алатки со кои полесно ќе се движиме.

Денес видов дека blogirame.mk имаат нова промена на нивната страна. Целосно ја поддржувам идејата и можноста секој од нас да има профил преку кој ќе може да ги следи блогерите кои споделуваат информации од common/ muttual/ заеднички интерес, што би се рекло наспроти генералната листа на блогови која се ажурира автоматски. И идејата за најгласните ми се допаѓа иако мислам дека во иднина треба да се усовршува, и ова само да биде појдовна точка/ насока во која треба да овозможат реализација. Важно е да се знае кои од сите овие блогови навистина пренесуваат содржина која е достојна за следење.


“Seek to understand then be understood.”
(Stephen R. Covey)

:Убаво би било кога во иднина би размислиле како да направат насловна која по некој начин би ги генерирала најчитаните текстови. За да се прескокне моментот со уредништво. Сепак не би сакал да давам насоки на овој проект кој сеуште е на почетокот, привлече доста внимание иако тука се и некои други агрегатори на информации, кои од нив веќе изумрени, кои уште активни. Сите знаеме дека не е лесно да издржиш цврсто во овие простори, но голема е мотивацијата и поддршката од целата македонска блогосфера, во чекор сте со timeline-от, продолжете така!Посакувам успех за овој проект!

[by: I,Macedonian]

“Just as we don’t spend a lot of time worrying about how all those poets out there are going to monetize their poetry, the same is true for most bloggers.”

.
p.s. ова е презентацијата на blogirame.mk - доста интересна меѓу другото!
.
on Sunday, April 1, 2012


Задолжително ми е да потенцирам овде дека денес, недела, 1ви Април нашата држава докажа дека не поседува никаква смисла за хумор.

Најпрвин излегоа утрото од кирилица[dot]мк со два сатирични текста, црн хумор се разбира, едниот упатен до владеачката гарнитура, другиот директно до лидерот на опозицијата.

Вака напишав во еден ((не)видлив) статус:

.паднал воинот, б(р)ц ќе одел во пензија. .. ептен (кирилична) смисла за хумор. сега уште да видиме кој ќе напише дека г(р)ујо го киднапирале тексашки вонземјани..


Малку тролање да се надополни моментот:

RT @MrNoooo Кирилица вика "КАТАСТРОФАЛНО"..Паднал воинот на коњ од силниот ветар..си велам ...шо има тука катастрофално?

.


Нејсе, интересно ми е дека по некое време им падна серверот, а се отвори жестока конзервативна дeбата на профилите на неколку јавни личности. Некои од луѓето беа навистина загрижени поради тоа што некој се решил на овој начин да си прави априлили со народот. Други релаксирано, неделно климаа со глава дека е обична шега, сепак и не бевме хумористични како цело ако го нагласиме фактот дека политичките, економските и социјалните априлски шеги ни се повтараат секоја година. Секако дека не се променети многу работи во државата, ама и народот како да се заковал во една константна, замрзната точка во која владее дисбалансот и неспособноста за прифаќање на животот како таков.

Големината на оние кои се занимаваат со афоризам, хумор и сатира е во тоа да успеат да ги надминат сите моментални проблеми, грешки, моменти кои не штимаат и од нив да произведат вибрација која гледа т.е. ја илустрира позитивно и духовито големата слика.

Меркел умрела, кајгана искоментираа уште по мрак, чуму ли мислат овие луѓе дека се занимаваат професионално со оваа работа? – јас онака, толку. Мала доза.

Кирилица објаснија:
Ветрот ни го сруши и серверот... работиме на "станување" :)

Но, дали тоа ветерот на цензурата во државата им го соборил серверот или некој штипски ветер немам појма. Нивото на априлски смешки беше.. Бог да Чува од хуморот на напатен народ! ..еве некои подобри!

.
.Видеото го има изработено Jeremiah Warren и денес беше споделено на страницата на mashable, покажува со кратка анимација која е историјата на денот на будалите во огледалото на западната цивилизација. Има интересни факти како тој за Франција. На грбот си лепеле парче хартија со нацртана риба и викале “P’oisson D’Avril!” или априлска риба.


p.s. а, баш очекував дека некој ќе напише дека бил пронајден гробот на воинот, или дека охридското езеро наеднаш се наполнило со многу вода, кој знае дека на автобуска/ желесничка се забележани нечовечки суштества маскирани со regular облека.

таксистите возеле за без пари, мтв ќе се реновира, се нешто се пишува како земјотрес да имало, па подземни води, цунами.. апокалипса. априлска. априлилиска апокалипса.
Related Posts with Thumbnails