. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket
on Wednesday, February 27, 2013

Интересно и невообичаено, но не многу добро - се заглавил бувот во ауто. 


Исплашено делува и ова не се очите на бувот од бушава азбука, ова е заебана работа. А замисли ти да се заглавиш некаде?! :D
on Sunday, February 17, 2013

I think our society is run by insane people for insane objectives! John Lennon


За жал или за среќа ова го кажал многу одамна славниот Џон Ленон и воопшто не погрешил кога ја дефинирал тогашната ситуација. Тој дополнил дека можеби е полесно да ги прифатат такви какви што се затоа што во времето кога се појавиле на сцената биле сеуште мали и речиси невини за политичките ѕверови, но како годините поминувале - нивниот непроменет стил и начин на изразување на нивниот креативен порив полека, полека почнал да предизвикува проблеми.

Не е лесно да ја имаш способноста рационално да размислуваш и да си свесен дека си избрал кандидати кои се политички манијаци кои избрале манијачки начин на владеење. Ако се обидеме да ги согледаме начините на кои сме третирани како жители на планетата земја ќе забележаме дека воопшто нема разлика во владеењето на глобалните општества и влади.

Вистина ли е дека налудничави луѓе владеат со нашето општетство? Манипулативни крвопијци кои кројат психопатска политика? Би требало ли народот и во 21 век сеуште заслепено да гласа и да дава зелен картон за животински битки? Ќе ги спасуваме животните? Човеколиките или оние другите?

Од една страна може да му се восхитуваме на Џон Ленон како на музичар и уметник, а од друга затоа што беше еден од наголемите гласноговорници и застапници на мирот. Цитатите на Џон Ленон најчесто ги изразуваат проблемите кои ги изразуваат идеите на американското општество кое се обидува постојано да ги програмира луѓето дека сите мора да работат повеќе од колку што е доволно, некогаш и на неколку работни места, да стапат во брак, да имаат деца, да немаат проблем со тоа што живеат во предградијата, а секако и да не се грижат толку многу за нивната смрт.

Таквите луѓе немаат чувство на страст и љубов кон животот кој сепак е т.е. би требало да биде најважниот аспект на животот на сите граѓани. Секој човек мора да биде способен да чувствува, истражува, да има страсти, да може да патува, да биде ангажиран во откривањето на нови култури и да работи, но тоа да биде секако со цел да научи да го цени и живее животот во потполност.

Почнува да станува експретмно жално за сите оние безработни луѓе, но секако и за оние заглавени во работа која на крај не е исплатлива, очајно е да се гледаат луѓето како постепено почнуваат да го мразат целиот нивен живот, бидејќи идејата за "совршен живот" не е тоа што го живеат во суштина.

Среќата е клучот за се`, никогаш не се обидувајте да се договорите за помалку од тоа.
Mankind is like dogs, not gods — as long as you don't get mad they'll bite you — but stay mad and you'll never be bitten. Dogs don't respect humility and sorrow.

- Kerouac


Дали можеби дојде време да се спасуваме од оние кои сакаат да не спасат?! Денес еден мој пријател (Костадин Устапетров) сподели убава мисла поврзана со оваа тематика која оди вака: Се ослободија и од оние што не ослободија. Може и да се согласиме со погорната зборовна игра и длабоката метафора на Кероак: Човештвото е како кучињата, не боговите - се додека не се налутите тие ќе ве гризнат - но штом останете луд вие никогаш нема да бидете каснати. Кучињата не ги почитуваат смиреноста и тагата. Kога сме кај овие психолошки нивоа на некој вид активистичка неспособност и хендикеп би можеле да се седиме на тоа што го вели Жижек, парафразирам: дека можеби човештвото е ОК, но 99% од луѓето се досадни идиоти!

Во оваа новоситуирана колективна свест недостасува критикка мисла, линија која оди по краевите на кобното, недостасува глас кој повторно ќе одекне во пространството и ќе ги врати правите морали и етика меѓу вуѓето. Недостасува критичка мисла која нема да навреди, повреди, потребно е мислење кое ќе покаже нова можност, нова перцепција. Би се согласил дека со Жижек дека човештвото е ок, но би додал дека: перцепцијата на луѓето е (малку) тапа!

Без разлика дали движиме лево, десно или по средина - нашиот ОД треба да бидесигурен и стабилен! ете така. :))


on Friday, February 15, 2013

:навистина секој од нас е роден уметник, роден со сопствена дарба и талент. со сопствена ѕвезда која те тера да останеш креативен, полн со идеи, имагинативен. .. секогаш подготвен да создадеш свој светоглед. можеби си заборавил, но тоа сигурно го правеше како дете.

 


ова видео од TEDtalks на Young-ha Kim говори токму за тоа. Зошто престануваме да си играме и да создаваме? Со шарм и хумор, прославениот корејски автор Јанг-ха Ким ги повикува најголемите уметници во светот да не поттикнат да го ослободиме своето внатрешно дете - уметникот кој сакаше да си игра засекогаш.

Јанг-ха Ким е еден од најдобрите писатели на својата генерација, тој е романиер кој ткае приказни кои зборуваат за возбудувањата и предизвиците на младите корејци во оваа ера на глобализација и постојано менување на светот..


on Wednesday, February 13, 2013

:не, јас стварно не знам шо се дешава со овој блог и зошто последните три (3) содржини се со .gif - ови, ама луѓе гајле ми е. Позната ви е сценава? ОК, може сценава не ви е ама затоа ви е позната фотографијата?


Како и да е, мене ми е позната оваа култна сцена, оваа култна љубовна занес која остави многупати многумина без здив. Мене можеби сликата и не толку ( -.- ) ама овој .gif дефинитивно ми е добар и факАт ќе се го зачувам, па макар вие и пукнете дека почнав овде да си собирам вакви моменти. И за да ви го направам сето ова по драматично, т.е. да ја имам режисерската палка со која би можел да замавнам би го поставил .gif-от претходно како најава на она што следува.

И да! И БИ ЉУБОВ драги, во војна, во хаос, во лудило! затоа што љубовта знае најдобро! љољ.можеби ова ви изгледа како монтажа, како сценарио, како невидена слика, како нешто невозможно, но љубовта е таа и некогаш нема одговори за нејзиното постоење. ова беше дел од репортажа на yahoo news, ова е дел од престрелка која се има случено во Ванкувер во која меѓу глувците беа и овие двајца заљубени. Покажаа зошто постоиме, живееме и се бориме!

инаку вистинската приказна е дека девојката има некаков напад, не знам дали се работи за напад на паника, возбуда или страв.. пу, пу на полошо не мислам, ама од страна ја имате перфектната слика за совршена љубов како од фолм! Епа не е филм! И вие сте дел од тој филм! поздравус големус :)

on Sunday, February 10, 2013
нема некоја посебна причина зошто претходниот пост само гифови, а овој видео и гиф. едноставно, така му дојде. АМА, да, едно големо ама:

Видеото кое го сподели најпрво списанието Излез, а потоа и здружението Cre8ive8 е одлично. 29 Начини како да останеш креативен. Видете:

29 WAYS TO STAY CREATIVE from TO-FU on Vimeo.

а гифот го видов пред некој ден. не сум видел така добар гиф долго време. нинџа стајл ._.

on Sunday, February 3, 2013
Овие два .gif-а ми се навистина добри! Сонувањето е разбирање на постоењето. ~

хипнотизирачко нели? :3

 
Related Posts with Thumbnails