. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

.струмичкиот карневал годинава без финансии од државата - #одлично

on Wednesday, January 28, 2015


.на официјалната страница на општина Струмица на facebook денес беше објавено дека годинава министерството за култура финансиски не го поддржува „Струмичкиот карневал“.


.за што станува збор и зошто така се однесува нашата држава со нашиот град се гледа од авион, доколку би се изразиле архаично. но, поентата на овој блог пост нема да биде “млатење во слама“ или реторичко повторување на мислите на мнозинството на граѓани, а секако нема да бидат прескокнати и старите болни рани на кои многумина ќе се присетат и можеби, во длабока храброст ќе се обидат да ги стават како аргумент на маса.

драги пријатели и луѓе кои го читате овој блог, низ содржините овде ќе пронајдете многу мои ставови, кои се најчесто критични за одредени актуелни случувања во нашата ни “мила и напатена државичка“, па така, како што пишував пред извесно време за селективноста при изборот на дела и проекти кои поминале од истото министерство за култура оваа година, со овој текст само ќе се надоврзам на моето незадоволство во селективноста и правото за избор на манифестации/ настани и дела кои се национален интерес за државата.


„Струмичкиот карневал, манифестација со вековна традиција и со најголем број учесници и посетители во Република Македонија, како да не постои за министерството за култура. Ова министерство ја одби пријавата на општина Струмица за проектот меѓународен струмички карневал 2015 доставена на годишниот конкурс за финансирање проекти од национален интерес во културата од областа на музичка и музичко – сценска дејност за 2015 година. Нема конкретно образложение зошто се одбива пријавата на општина Струмица, туку, дека се одбива согласно со дополнително направената уметничка, професионална и непристрасна селекција на стручната комисија за музичко – сценска дејност, согласно оценката на квалитетот на проектот изразен преку целите и ефектите на проектот и конципираноста на проектот во согласност со приоритетите во музичка и музичко – сценска дејност за 2015 година.“ 

(од објавата на општина Струмица)

:со ова само уште еднаш оваа држава покажа дека нема основни познавања и систем на вреднување кои би биле во однос со разумот на секој развиен современик кој се обидува на било кој начин да прави афирмација на нашата држава, која за жал уште од самиот зародиш е некој очаен хибрид, форма на држава која во последниве неколку години добива само укор од сите развиени “пријатели“ кои ги имаме во светот, а ова министерство уште еднаш покажа дека е типично “министерство за некултура“!
не знам зошто во моментов ми текнува на книгата „министерство на болката“ од Дубравка Угрешиќ, но можеби е затоашто во моментот не станува збор за некаква си (физичка) војна, иако кога подлабоко ќе се размислам секако станува збор за некоја форма на војна (тортура) и тоа можеби онаа потешката, менталната, умствената, или онаа што ни е наметната од страна на државата, а се коси со секоја здрава мисла.


ако сакаме да навлеземе подетално во можните причини зошто нашиот карневал е игнориран, наспроти селските пагански паради во државата, ќе навлеземе во една подлабока структура на теми и дилеми, кои како “зелката со кошули 300“, ќе се налепат, вака или онака сами по себе. за жал една од основните причини која мене ми се провлекува како прва за носењето на ваква одлука е преместувањето на терминот на одржување на карневалот, кој за жал mainstream политиката во државата си мисли дека беше директно и/ или делумно наметнат од страна на актуелната (опозициска) власт во градот. јас со ова не би се согласил, а моето мислење по ова прашање, иако длабоко во себе тогаш, а и сега (можеби), уште сум убеден дека не беше правилно го кажав, а тоа е:

- на форум на граѓани пред неколку години се одлучи карневалот да биде преместен во сабота, ден кој беше најблискиот викенд до празникот/ традицијата поради која се одржува самиот карневал.

имаше и позитивни и негативни коментари по таа тема, како и тогаш така и денес,
а јас сум среќен дека барем беа викнати граѓаните, а бев еден од оние кои се противеа на идејата за преместување на денот на карневалот, и тоа јавно, на истата трибина/ дебата за која во моментот некој ќе инсинуира дека сме разбрале отпосле, и е главната причина зошто ете постепено не игнорираат, а факт е дека не беше така, туку сите оние кои секогаш сакале да бидат активни граѓани на градот беа навремено информирани и можеа да се вклучат во истата!темата на овој пост е: НА „КАРНЕВАЛ СО ТРАДИЦИЈА“ МИНИСТЕРСТВОТО ЗА (НЕ)КУЛТУРА ОВАА ГОДИНА ФИНАНСИСКИ НЕ ГО ПОДДРЖА, а апропо на (не)поддржувањето на министерството поради политички дискурси кои за граѓаните (како едно) се небитни, само ќе го споменам дека и стариот струмички театар кој требаше да биде изграден уште пред 4 години и тоа само ако следиме медиумски, а ако следиме по документи и троа порано, уште нема ни „И“ од било каква изградба, додека гипсовите во Скопје, полека, но сигурно веќе почнаа да се распаѓаат.

нејсе, “шуќур“ ни се такви плитки поддршки од нашето ни “врвно, високо-елокветно, трудољубиво министерство“ за после да дојдат и да се “кипрат“ со изјави за “шител“ како тие го направиле овој карневал ова што Е. духот на Струмица и Струмичкиот карневал е нешто што е навистина препознатливо во светот, сакал или не, на некого да му се допаѓа тоа, а градот на многу нивоа и во многу сектори покажа и докажа дека годиниве (од кога е оваа власт на функција) може да функционира(!) и тоа без финансиите од државата, кои сепак треба да сме СВЕСНИ И ГЛАСНО ДА НАГЛАСИМЕ дека се директни пари на народот, односно на нас граѓаните и последователно на тоа би требало по дифолт (дефиниција, закон, УСТАВ, whateva1) да ни следуваат, а нашите општински управи да управуваат со истите како мислат и каде мислат дека се потребни.
 


и додека полека-полека светот ја препознава Струмица, онаква каква што е со сите манифестации и природни богатства кои ги има и поседува и истите ги вреднува онака како што треба, односно ги мапира соодветно на нивните карти, без разлика дали се тие за култура, општествен/ економски развој, природни убавини, традиција итн, тие упорно, како “ИМПАКТ ФАКТОР“ меѓу “напатените граѓани“, на кои се обидуваат на било кој начин да ги догазат, се служат со игнорирање, мешање на баби и жаби, заменување на тези, а сите тие СЕ големи (битни) и клучни точки за моменталната состојба во државата генерално и имплементаторите се директни виновници за уназадувањето на нашата држава, за која соодветно и своевремено секој од чинителите треба да одговара, а оваа тема во догледна иднина би требало да биде “смешка“, оти секој од нас на некој начин сака да си ги истури “фрустрациите“ во туѓ двор, оти нели од “памтивек“ така сме научени, а тоа државата најубаво го прави со овој пример, заборавајќи дека Струмица е дел од Македонија, а не некој туѓ двор воден од узурпатор! во една дискусија споменаа дека доколку сме сакале да бидеме поддржани од министерството за култура, требало со референдум да одлучиме дали ќе го промениме терминот на одржување на карневалот (замисли?!). морав на тој коментар скромно да се надоврзам вака:
- ние не сме направиле попис на граѓаните на РМ питај Бога од кога, ти пријателе(?!) говориш за референдум на манифестација која има стабилна управа од 90ти. дегутантно е да се задушуваат манифестации како карневалот со финансиски маневри, само и само да покажат кој е “шериф“ во државата, бидејќи ете како беа потребни “реформи“ (актуелно зборче за простата раја) во самата форма и стратегија за развој на карневалот, затоа не е ист како пред 15/ 20 години, но не можеме да кажеме дека е уназаден, туку дека во него земаат активно (под маски) учество голем дел од нашите сограѓани, да не споменуваме за интернационалната перспектива која ја добивме и меѓународните гости кои ги стекнавме после овие промени. исто така и отворените можности на дел од групните маски да се претстават и надвор од “струмичкиот карневал“... т.е. не може бре ДРЖАВАТА и министерството да НЕ НЕ` “есапи“ ни 2% како манифестација/ карневал кој е најрепрезентативен наспроти сите други “паганарии“ кои се длабоко финансирани од државата, а во суштина се деструктивни на нас како “развиена држава“, нали?како за крај за моја лична архива ќе го споделам овде и коментарот на Сузана Мицева (новинарка) кој директно продира во одговорот на другото прашање кое (ќе) се наметнува во дискусиите поврзани со годинашнава НЕПОДДРШКА ОД СТРАНА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА (НЕ)КУЛТУРА, а се однесува на фузијата која успеа оваа организација да ја направи помеѓу она што значеше наследен пагански карневал, и негов обид за адаптација на времето во кое се одржува, односно познатиот струмички празник „ТРИМЕРИ“. еве го во прилог, секако малку модифициран, за да биде прилагоден на овој текст:

- „Струмичкиот карневал датира од паганско време, пријатели, но кај него преовладува еротската содржина. Подоцна, се поврзува со верскиот празник Тримери како и почетокот на велигденскиот пост. Организираната форма е востановена во седумдесетите години на 20 век, а обновена 1990-тите. Постоење на карневал и организирано славење, одржување се две сосема различни работи. И кај нас, токму заради акцентот, на традицијата, верата, и новите текови, трае речиси една седмица.“

 
p.s. како и секогаш , бескрајно сум благодарен на граѓаните сончогледи, на граѓаните мечки (кои вечно спијат), на плакатољупците и на сите оние кои се горди на својата глупост, неписменост, релативизирање, несмислено “плампање“ по фб итн.

важни линкови: 
- Global Voices пишува за Струмичкиот карневал
- Macedonia's Strumica Carnival Continues 350-Year Tradition 
- Strumica Carnival, Macedonia (BalkanGeoTurismTravel) 
- From Brazil to Macedonia: Carnival Ignites Colorful Celebration 

(секако дека има уште интернационални линкови, но сметам дека сте доволно паметни, ако не повеќе барем да побарате по google)

до следна карневализација, односно читање, поздравус големус.
СЕ ГЛЕДАМЕ НА СТРУМИЧКИОТ КАРНЕВАЛ!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails