. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket
on Wednesday, December 3, 2014
.
.

  “А со кое право ти сакаш да ме учиш?”
Го гледам ова прашање во твоите преплашени очи, слушам како го изговара твојот дрзок јазик, Мал човеку!

Се плашиш да се погледнеш во очи, се плашиш од критика, Мал човеку, како и од моќта што ти ја ветуваат.

Не знаеш како би требало да ја користиш својата моќ. Не се осмелуваш ниту да замислиш дека кога било би можел себеси да се чувствуваш поинаков отколку што си сега: слободен наместо наведнат; отворен, наместо што постојано озборуваш и криеш; себеси како водиш љубов среде ден, а не како крадец, во мракот на ноќта.

Ти самиот себе се презираш, Мал човеку.
Велиш: “Па кој сум јас за да имам сопствено мислење, самиот да одлучувам за својот живот и светот да го прогласувам за свој?”

Имаш право: Кој си ти да полагаш право на својот живот?

Јас ќе ти кажам кој си!“

Вилхелм Рајх
on Monday, October 20, 2014


.се случи и тоа, долгоочекуваниот дневен весник Политико чиј издавач е издавачката куќа „Популарни книги“ Дооел Скопје, а главен уредник на весникот е Саше Ивановски – Политико да виде бел ден. Уште на почетокот почнаа да се слушаат секакви коментари поврзани со целиот овој проект.
„Ова што го гледате пред вас е тотално луда идеја, да се стартува со дневен весник со многу ентузијазам но без е.ан денар, без подршка од никого,со мали исклучоци кои се толку скромни што ке се смеете три дена ако ви кажам дека една политичка партија на нашиот апел за помош ни донираше стара компјутерска тастатура која што ни требаше зошто имаме еден лап топ на кој му откажа тастатурата па ни требаше друга.“за стартување на весникот не е добиен грант, ниту од Сорос, ниту од ниедна странска амбасада, ниту пак од некоја политичка партија или пак бизнисмен од која и да било политичка ориентација. луѓето кои (ќе) го прават весникот (ќе) го прават тоа од чист ентузијазам и надеж дека ќе успеат да го погодат нервот на читателите, па ќе успеат да опстојат од претплатата. замислете си, ние сме на отворен пазар, владее критичката мисла, владеат сите можни Божни и хумани закони на природата, парите ни течат низ врата и еве сега ние од нашата семејна касичка ќе одделиме по 300 денари месечно, за да ја поддржиме слободата на говор и размислување и секако ставовите на овој уредувачки тим, небаре не знаеме дека секој “будала“ во денешно време може да биде "opinion-maker".

супер е тоа, еве, ме натера после неколку месеци да го отворам блогот и повторно да зачувам одредени тековни мисли и ставови кои ги имам за можниот reality changer кој ни се појави на медиумскиот и не така богат пазар. сепак, ќе морам да се држам критично, оти недовербата која ја имам(е) претходно изградено за носителот на овој проект, сопственикот и уредник Саше Ивановски е голема, некако тивко окотвена и дискутабилно би било да (не) се вложи доза на несигурност во целиот овој потфат. Од една проста и едноставна причина, економската ситуација во државата, најпрво би помислил : како успеа за толку краток период, са, слободен и независен, после само неколку месеци од кога се жалеше дека нема доволно пари за млеко, сега наеднаш да се појави пред публиката со негов сопствен производ, продукт кој е спремен да се продава на заинтересираните читатели? оваа тајна за успех и излегување на прав пат во ова време кое упорно не носи во ќорсокак е нешто за кое човек задолжително треба да се замисли. малкумина успеале толку бргу во оваа држава од своите желби, да направат реалност, а еве и покрај сите маки и тешкотии низ кои (сите ние знаеме дека) Саше поминува, сепак тој не почасти со сопствен бизнис, себевработување, проект на владата на РМ, без кредити, без грандови, без било каква помош, со расипана тастатура, доколку би ги следеле неговите зборови.имам претчуство дека ќе биде многу неуспешен проект, а ќе му направи и одредени финансиски проблеми. премногу е нападен, некултурен, делува неорганизирано, а и уредувачката политика на дневен весник не би можело да значи во ниеден случај: 70% од содржината ќе покривам со мои трачеви, спинови и сопствени “ставови“. тој штотуку ја започнува сопствената јавна борба со самиот себе. на штета најмногу на неговите најблиски. Македонија е можеби земја со жители со низок и среден коефициент на интелигенција, тоа е факт, ама дека ова нема така лесно да стане “нашата дневна доза новини“ и тоа е факт. освен ако не не изненади “иза леџа“, има среќа во копитото или кармата ја бањал последниве неколку месеци во чај од нане и мајчина душица.

вулгарниот речник, нетрпеливоста, “лудоста или решителноста“, “немањето влакна на јазикот“, комуникацијата ad hominem, сумирањето на општото мислење на граѓаните и неговата најмизерна интерпретација со лош тон и хистеричен израз не го прават гласноговорник, туку патетичен продавач на тикети во казино, оти и нашите рурални продавачи по пазарите се покултурни и подостоинствени од него. Компарацијата со моменталните “медиумски вируси“ е само одраз на желбата на човекот да споредува, но не да бара решение за подобро, што не е никаква новост. затоа меѓу коментарите ќе видиме многуми кои ќе кажат дека наспроти миленко, јанко и сите ним слични потребен е токму тој да им се спротистави. „на забот со заб“ не е правилната алегорија потребна за развој на критичката мисла, во време кога Y генерацијата наметнува сосем поразличен концепт за перцепција и дејствување во новото “дигитално, општествено-политички ангажирано општество“, бизнис одлуката за впуштање во старите, традиционални медиуми е невидена грешка, посебно ако се наметне и тезата за медиумските конгломерати, монополот на владеење со медиумите, како и медиумскиот мрак кој станува се пофронтален и поочигледен.- далеку е “тој“ од академските кругови и ниво на комуникација, далеку е од тоа да биде (стане) симпатичен на постарата генерација, адаптацијата би била невозможна, т.е. веќе сме сведоци на тоа дека многу пати сам со глава се обиде да руши ѕидови, а за жал сето тоа беше проследено со очаен блам.

неговата политичка неодлучност, од друга страна, пак само кажува дека не е доверлив и уште полошо, нема целина и визија за тоа што всушност би застапувал, како би го претставувал и за што во (политички контекст) во иднина би лобирал (?!) но ако, Нека се испроба, иако за некои проби си требаат пари, па убаво би било да се искористат за нешто вистинско. од очајни проби во сите нивоа во општеството си патиме, некако и животот овие децении луѓето го живеат како “главна/ генерална проба“.

тој носи одредени заклучоци врз база на претпоставка и тоа го прави многу често. секако дека ќе има и луѓе кои ќе се појават како афирмативци во целата дебата (поддржувачи на проектот на Саше). но, моментот на препознавање и креирањето на паралелата со другите медиумски чинители во моментот може да се анализира, но никако како солиден аргумент. следува процес на кампањско промовирање на овој продукт, придобивање на публика и стабилизација на пазарот, овде е и неговиот професионален однос како медиумски лик кој се обидува да се наметне на публиката во неколку различни категории на новинарство: шоумен, трачер, опш. аналитичар, педагог-психијатар, економист, до герила истражувач на криминални договори, економски пренабрегнувања и дијагнози како подобро и полесно да се ослободиме од сиромаштијата, тероризмот, расизмот, а сето тоа со одредена нишка на недефинирана, фобична личност која се обидува да се с(о)крие позади неговите гласни и најчесто неморални испади (#демистификацијата). Но, дали сето тоа е правилно, дали ќе искористи стратегија која ни е нам позната или ќе се обиде со сосема нов принцип, останува да видиме. маркетиншкиот трик со цената на весникот може на некој и да закачи, да го заинтересира, но сепак, овде се поигруваме со простоумноста на народот која е игра на стереотипизација на населението наметнат од западната конзумирачка економија, а сме биле сведоци на незаинтересираноста на граѓаните за учество во истата оваа “наградна игра“.храброст е потребна за носење на решенија, но пред носењето на било какво решение потребно е целосно истражување на теренот, и подготовка за неочекуваните, негативни последици. ризикот некогаш направил за некој да успее, но најчесто тоа биле иновативни идеи, што всушност со овој весник ќе се обиде да ни продаде Саше, нешто што не знаеме? мое мислење е дека џаболебарите од мојата улица поубаво раскажуваат за тоа што виделе и што слушнале (личен суд).

:народот/ масс медијата одлучува дали нешто ќе биде успешно/ прифатено или не. пред очи ни пропаѓаат сериозни проекти како фокус, а уште повеќе останаа да вегитираат само на интернет, а сега сме сведоци на нешто кое таргет групата за која е наменето уште од старт го каменува. знаеме да (з)грешиме, останува на уредувачкиот тим (доколку го има и не се разботи за one man show) да го покаже спротивното и не разубеди доколку не сме во право.

on Friday, May 2, 2014


Ова не е конечниот текст, повеќе е белешка или збир на белешки, а конечниот текст можеби ќе биде кога ќе завршам некои важни работи за мене. Како и да е, многу изненаден од се почестата теза за современата естетска и критичка мисла по која модерната уметност и не била баш модерна, туку дека тоа било период (дваесеттиот век) на "интелектуален херметизам", а она што претставува денешната уметност е вистинската - "модерна". Со оглед на тоа што оваа теза зема се поголем замав, чувствувам потреба да одговорам, односно реагирам.
Исто така, со оваа теза, денешниот уметник треба да разбере дека тој е на пазарот на уметнички дела и во согласност со тоа треба да се бори за подобро брендирање и прифаќањето на неговата (уметничка) работа. Мислам дека внимателен и образован читателит уште овде може да најде аргументи против таквиот став.

Што е тоа: интелектуален херметизам? Овој термин не постоеше во текот на минатиот век, колку што знам јас. Херметизмот постоеше како една од струите на современа уметност, но тоа движење не е даде капитални дела. Херметизмор секако дека отвори некои интересни прашања не само за модерната, но, исто така и за уметноста воопшто, и ќе биде запаметен поради отворањето на овие прашањ. Повторно ќе напоменам дека, во рамките на херметиката или херметизмот не постоеше струење или група на автори кои се залагаа за интелектуален херметизам.

Би било интересно да побараме толкување на овој контекст од такви критичари како адолесцентот Рембо. Тогаш, да видиме како во интелектуалниот херметизам би ги сместиле имагинарците (Есенин, на пример), како да го погледнеме Лорка кој структурата на неговата поезија толку често ја црпи од популарните народни извори, а тука би можел да споменам уште стотици важни имиња на модерната поезија, проза, визуелна уметност ... Дали "Amarcord" на Фелини претставува интелектуален херметизам? - Според моето разбирање, не е.За време на владеењето на "интелектуалниот херметизам" колку што се сеќавам јас, киносалите беа претесни за сите заинтересирани кои сакаа да ги видат филмовите на Тарковски, Бергман, Фелини и други големи филмови. Во просториите во кои се одржуваа литературни вечери, луѓето стоеја (бидејќи немаше доволно седишта) додека ги следеа претставувањата на поетски книги кои денешните толкувачи сакаат да ги сместат во интелектуален херметизам. Ликовните изложби во тоа време беа навистина посетени ... Списанијата за култура беа печатени во тираж од десетици илјади примероци. Книгите со "херметичка" поезија беа печатени во
неколку илјади примероци ... Треба ли да продолжам да набројувам?

Денешниот школски систем е заглупен, а културните институции се пренатрупани со експлицитен (примитивен) банализам, кој наводно сега претставува современа уметност која светот ја разбира. - Не знам ја разбираат ако салите се испразнети, списанија речиси угушени и маргинални, а книгите со поезија се објавуваат во тираж од педесет копии? Сега би сакал да прочитам како се интерпретираат овие околности од страна на оние кои го заговараат пазарот во уметноста (јас сум, секако, против таквите ставови, но им дозволувам на другите да имаат поразлично мислење). Не постои пазар! Каков е овој пазар ако книгата се печати во тираж од педесет копии? Што сакаат да кажат? Какво е ова залажување на свеста! Да, тоа е залажување на свеста!Што е тоа модерно во рамките на денешната т.н. тековна уметност, освен банализам? Повторно банализам! - Тоа е од една страна еден вид на уживање на невладиниот сектор и тематско лепење поврзано со прашањето за тој и таквиот сектор (без разлика дали е глобалистички, дали национален, сеедно), и второ, тоа е бесмислено “верглање“ на истите тематски блокови. Без оглед на тоа дали се работи за глобалистичките или националистичките - нивната форма претставува враќање во минатото, најчесто во средниот век. Меѓу новите "модернисти" нема нов уметнички пристап, има нова постапка, нема нови структури, нема нов израз, термин, бидејќи сето тоа е до болест банално.

 Оваде не мислам на оние автори кои не се грижат за "новите хоризонти", туку навистина прават значителен придонес за уметноста на модерниот свет. Тие обично создаваат во тишина, на страна и независно од пазарот, надвор и независно од овие "понови" класификации.

Автор: Никола Китановиќ
Превод: Митко Гогов


on Sunday, April 20, 2014


.да, да, пак ќе си ги соберам неколкуте статуси и од нив ќе си направам пост. што, да не е тоа грев? колку пати треба да кажам: Господе Исусе Христе помилуј ме мене, грешниот?
како започна се`?

ден четврток, будење, црвени јајца на масата.. некој се будел пред зори и фарбал. колку убаво помислив, мајка ми секогаш посветено се грижи за сите празници, скромно, но со голема сила и верба! напишав статус:
 

.соништата се желби на нашите срца, царствата се производ на нашата имагинација. умот создава фантазми, додека душата тивко дише, во пост сме како бабјаци, расте нашето дрво над плевелот. .. дострелите секогаш биле миросани.

:убав празник верници, да ги положиме во гроб нашите сомнежи, со трепетот на вербата да се воздигнеме...

p.s. умерено со јајцата!


се беше така убаво до моментот кога прв пат отидовме на црква. а таму, џган people, инстант верници кои како гулаби околу храна по големите плоштади во светот се туркаат меѓусебно, деца кои плачат од нервозата која ја чувствуваат во нивните родители. а тие, возрасните, дошле набрзина да фрлат три амина и да остават зејтинот, чорапите, потниците - веруваат дека така Господ ќе им даде здравје. ДА БЕ, наистина!

.и во црква се фаќаат врски за кој побрзо да помине под олтарот. шта чеш - систем!  

добив off topic прашање, но не толку оф, сепак се работеше за нешто поврзано со празникот, Велигден, да споменеме меѓу другото би можел да служи како извонредна можност за комуникација меѓу пријателите, како и сите официјални денови, празници, обележувања со кои луѓето се идентификуваат, во било која основа, се разбира.
што точно е поентата со протнувањето? од кај потекнува тој адет? се најдов во небрано кога не знаев да објаснам. па сега должам објаснување if you know what I mean.“ 

се радувам на комуникацијата со луѓе, мислам дека не би можел да живеам без таква комуникација, што во одредени моменти од животот се покажало како голема грешка и мој недостаток, но најчесто како доблест со која се носат малкумина. веднаш одговорив:

не знам дали е тоа-тоа, но од мојата фамилија имам наследено информација дека олтарот (плаштаница) во тој момент претставува неговиот гроб, па под него се поминува за здравје, за (не)плодност, за освестување на децата за патот Господов. за оние кои биле во чесен пост бидејќи го опфаќа времето на Христовото распнување на Чесниот крст. ја симболизира смртта и воскреснувањето на Христос, оној кој минува под неа влегува како грешник, а излегува како нов човек, прочистен од старите гревови.

генерално за здравје, (духовен) мир и благосостојба.
“ 
се појави во текот на деновите дискусија за тоа од каде потекнува зајакот, за што служи и каква е неговата симболика. напишав текст, а добив и одлично појаснување од човек кој се занимава професионално со теологија, а воедно е и отец или поп, не знам како би требало да се изразам. тоа го кажа: „Имењаче во Светото предание е запазен еден податок кога Христос носејќи го Крстот на едно место паднал и во тој момент претрчало едно зајче кое врз кое паднал Чесниот Христов Крст. Христос се сожалил на зајчето и со допир го оживеал. Овој податок е запазен уште од Христово време, но не влегло во нашата традиција .“

Секако, дискусијата на оваа дадена тема не е ни на почеток. Како одеа деновите, народот по дефиниција почна да се однесува веќе вообичаено и симптоматично. постојано да се додаде нешто, постојано да се покаже кон некого со прст, да се етикетира. мислам дека ова нема никогаш да го разберам, која е нивната желба да го прават тоа, од каде ја црпаат таа “енергија“ за дејствително и континуирано етикетирање на другоста, се со цел нејзино деградирање и омаловажување (?!)

.целината е секогаш поголема од збирот на нејзините делови... добро рекол аристотел. јас бев на црква, донесов оган дома и напишав:

“.Христос воскресна, за многу години да ни е празникот пријатели. вртев 3 круга околу црквата, после ми ја скапаа главата, а и јас скапав една глава. на крај газот-глава, ама да си го/ ја пазиме... 

но,
некако ми беше тешко. на вакви денови секогаш се осеќам тажно, со мала доза на депресија и осаменост. со желба да бидам посилен, да смогнам сили да ги подобрам моите “слаби карики“.

„.јас сум ништо. ништожноста е мојот дом. сакам да самувам. самувањето е царство на бездомните, на оние кои се вдомиле во нивната душа. тешко е да се замине, но уште потешко е да се остане...“денес ми се случи ТИТАНИК, гледам лево-десно, одам нагоре-надолу по содржините на facebook, ги читам објавите, некој се радува, некој си честита, некој си разговара за тоа кој посилно јајце имал, но некој, тој НЕКОЈ (множина), постојано глуми умна опсервација, здраворазумна, принципиелна и вивисекциски точна анализа на се шо се дешава. како и секогаш, се собрав, се зипував и концепирав и испукав, тоа е, таков сум, не дозволувам непотребни шумови во главата.

.не биле на црква, не постеле 40 дена, сега попуваат и мудруваат колку бил друг процесот за покајание .. луѓе, гледајте си ги кокошките и оставејте кој шо сака да си права, а ако мислите дека без пост и без секојдневно негување на вашата верба сте продуховени експерти за вечноста гадно сте се заебале. не сте нит верници, нит па луѓе. .. очајни полтрони на конзумирачките-капиталистички влијанија, со желба да станете флипер шо во иднина некој робот ќе го тилтира од досада! грешен сум, да. не се срамам да признаам, ама да глумите Богови, на такви големи денови за некои кои се дефинираат како верници е навистина тапа.  

p.s. иначе Исус воскреснал за на таквите како нас бедници да ни покаже колку ќе патиме во текот на овие 2000 и кусур лета од екслузивна патетика, од скандалозно, екслузивно, од мистерија, од wow моменти кои само го хранат нашиот мозок, од потребата за преку духовен шовинизам да си ја докажуваме човечноста...

РАЗМИСЛУВАМ: колку би било поубаво кога секој секого би почитувал, на вакви “официјални денови“, речиси секој од нас се претвара во трол, во демагог на прашината, затоа на сите ни треба покајание, секако, кој како си го доживува процесот, така. 

* * * 

- редовно одиме со мама и на црква и на гробишта. со радост трчам пред да се пуштат гулабите, сам, се пикам меѓу народот и без да ме види народот во полет ги вртам круговите. барам некое мало детенце од кое можам да земам оганче и од некој постар исто, па спојувам животи како некоја утописка желба за подобро.

да не грешиме душа што се вика, тоа е одраз на нивните битија
(за таквите инстант верници и велеумови потенцирам). Господ и за нив беше во молк и воскресна, за да покаже дека може и со “таквите верници“ да се носи.

 

јас ја анализирам тежината која ја носат луѓето на нивните чела, колку се само нетрпеливи, како да дошле на црква не оти сакаат или оти веруваат, туку оти тоа е нормално и од нив се очекува. наместо таа недоверба, татнеж и нечовечност да ја заменат барем за момент со бдеење за Бог, тие таму најистурено си го покажуваат нивното лице. се насмевнувам на такви моменти во незнаење што е правилно, а што не.. оти викаат тешко било да се суди.
 


еден пријател од Србија, познат блогер, напиша една уште поубава порака, наместо патетичните, шаблонизирани коментари и статуси позади кои се крие секој (не)верник во борба за лајкови (замисли еј). еве:

Uskrs je.

Neću da vam čestitam praznik sloganima i parolama, hoću da vam predložim nešto, da učinimo ovaj Uskrs drugačijim od ostalih,
Hajde da ne čestitamo reda radi ovaj praznik prijateljima i rodbini, hajde da učinimo nešto stvarno hrišćanski ovog puta.

Svako od vas zna nekog ko je sam, usamljen ovog Uskrsa, nekog deku ili neku baku u svojoj zgradi, ili možda nekog usamljenog komšiju. Sigurno znate nekog ko ne može ovog puta priuštiti sebi bogatu trpezu, neku siromašnu porodicu, decu. Imamo dom za stare, dom za decu bez staranja, ili Svratiste za decu, Beograd. Imamo i beskućnike, i toliko kuca i maca na ulici.
Hajde ovog Uskrsa da pozovete nekog takvog na ručak, odnesite pitu ako ste pravili, nešto pečenja, odnesite neka farbana jaja. Insistirajte da se ove nedelje niko ne oseti kao da je sam na celom svetu. Podelite radost koju imate i verovatno ne znate da cenite, sa nekime ko o tome može samo da mašta ili da je se seća.

Tako će Uskrs stvarno imati smisla.
Budite pravi hrišćani danas, podelite svoje blago sa onima koji to blago nemaju.

Е ЗА ОВА ГОВОРАМ! ТОА Е ТОА!
 


p. p. s. ЈАС не сметам дека е грев доколку некој не постел и/ или само се обидел, а не успеал во тоа. ЈАС не мислам дека е грев ако некој не успеал да оди на црква. поголем грев е според мене нахално да се комуницира (генерално), да нема обединување по ниеден основ, се некој нешто мрчи, се нешто некому нечини. така си го труеме нашиот виртуелен простор со ментален отров, наспроти полевањето на дигиталната почва со духовно знаење и љубов. би завршил вака:
 

Христос нашиот Бог откако беше распнат на крстот и на него го прикова гревот на целиот свет, умре, слезе во длабочините на адот; потоа, издигајќи се од адот, повторно влезе во Своето пренепорочно тело и миговно воскресна од мртвите... На истиот тој начин и сега кога ние, оставајќи го овој свет и неговите суети при исповедањето на страдањата Господови, влегуваме во гробот на покајанието и смирението, Самиот Тој слегува од небесата, влегува во нашето тело како во гроб, се соединува со нашите души и ги воскреснува нив-душите, мртви по суштина заради гревовите. И, воскреснувајќи ги, дарува благодат да се гледа славата на ова таинствено воскресение.
(свети Симеон Нов Богослов)

Денес , нека се веселат небесата, нека се радува Земјата, нека празнуваат видливите и невидливите светови, зашто Христос, нашата Вечна радост - Воскресна од мртвите...

Христос Воскресна! Хрїстóсъ воскрéсе! Христос Воскресна!

На многаја лета!
 


 
on Thursday, April 10, 2014


Немам некоја преголема желба да пишувам за ова, но едноставно, на моменти некогаш чувствувам дека сум неодговорен пред самиот себе со тоа што премногу време отстапувам да размислувам во оваа насока, наместо да се посветам на креативно искористување на “можностите“ кои ги имам.


Жално е што живееме во држава која и покрај нејзините update-ирани архитектонски постигнувања, покрај акрилните розови приказни кои се сликаат врз нашата гео-карта, стратегијата која се применува на дело проверено не дава добри резултати.


 Секојдневно читаме и следиме луѓе, познати и не толку познати, кои дишат на шкриги, кои “фучат“ како волови кои губат непотребно многу пари на сопствените берзи, гледаме јавни закани, толерираме шунт, а кичот, тој стана дел од нашата народна носија.

.додека во македонија народните, па и “бизнис“ парите се трошат за митинзи, кампањи, огномети и избори генерално, а гладниот народ се бори со надеж да најде 12/ 14 часовна работа, евтина, но сепак работа.. еве, во Шведска администрацијата ќе работела по 6 саати дневно. тоа е, ептен сме напредни, кога веќе говориме за прогресот на државата.
 
Од друга страна на народот (можеби) тоа му одговара, оти речиси секој од нас делува како “нафта која чека да се истури“ врз веќе разгорен оган, речиси секој од нас сака да биде црешата на торта направена само од брашно и вода, без млеко, без бисквите, без суво овошје.. пециво, не знам, не се разбирам од правење торти, за тоа треба да се има пари, а и солиден шпорет, кујната ми е страв и да ја замислам, но да, брашното и водата сепак се нашиот леб насушен.  ..

Секој оној кој би можел да биде (и е) фактор во државата, кој може да влијае на промената на свеста на “толпата“, сеуште си ги “ишка“ сопствените муви од главата, за жал, не дава сигнали на живот, на волја да си влијае на сопствената промена, на желбата да биде “влијателен“, онолку колку покажува со сите негови “следбеници“ кои како слеп за стап се фатиле, а не важно ни во каков правец тргнале, ниту за каква кауза (за)почнале да се борат.Никој или ретко кој (чест на исклучоци) се обидува да го направи своето место на вегитирање подобро, поубаво, посреќно.. туку, како и повеќето социјални (друштвени) селебрити ликови, својот профил го користи за мрчење, истурање на стереотипи и комплекси, а толпата тоа го џвака и супер им е. Така велат било најубаво: двете страни задоволени... и “вампирски нахранети до гуша“. 

Смешно е да се зборува како младите не смеат да имаат партиска книшка за да можат да се вработат или развијат, посебно кога и старо и младо имаат книшки, а малкумина се оние кои се независни, а речиси и ги нема.. Се поретко се среќаваат луѓе кои не се партиски определени и не агитираат по одредена лекција. Треба заедница која ќе промовира слобода, а не партија која ти вика биди тоа што си, но во сенка се труди да го изнуди тоа за кое е и основана. биде таква.. Мегафоните ечат со пароли - биди си тоа што си, но во суштина под маса ти викаат: МОРАШ да земеш книшка, оти џабе ти е се`...

Жалната вистина е веќе транспарентна, а со тоа и “поголема“, сега секој може да знае кој колку пари “инвестирал во партијата“, а со тоа и колку работни места го “следуваат“ после изборите. Туку, не ја разбирам суштината на медиумските памфлети: “иселувањето на младите“, како ни “незаинтересираноста на младите“, “немукаетноста, неспособноста“, не сакам да ја разберам маркетиншката замка со која независно од страната/ бојата за која “одработуваат“ сами си пукаат во колено. Такви што заминувале или биле незаинтересирани ги имало секогаш, повеќе ме иритира пасивизирањето на оние што сакаат и имаат капацитети да бидат активни граѓани, т.е. наметнување на “лабилност во нивните критериуми и став“, во стилот: абе ајде, па толку ли ти е важно да бидеш “независен“ (?!)

Воздржи се, не се нервирај, сега ќе заврши платената партиска програма. Озурпација на медиуми, недостаток на етика, морал, недостаток на основни принципи, (не)писменост.. голема тема, друга тема, ВАЖНА тема!Се повеќе читаме непотребни: дебакл, скандал, екслузивно, неверојатно - kill d messenger!

Би рекол: дај бе луѓе опуштете се и практикувајте малку љубоВ.. (((омммм))) да му е жива и здрава козата на комшијата, ((((ауууоооомммм)))) да му се живи и здрави децата на газдата, (((((((оууумммм))))))) ....

Ми се наметнува страв и недоверба дека спокој и трпение недостасува, а и голема желба меѓу сите нас да биде поубаво. Покажуваме со прст, обвинуваме, етикетираме, “некои заборавија, некои игнорираат, некои..“ Се додека се кажува нешто во формата “некои“, а не во јас.. продолжуваме да одиме до јадрото на Адот, се спуштаме полека низ круговите удолу со нови и модерни лифотви, но тоа не ја менува суштината на дестинацијата која несомнено сами сме си ја одредиле, не го менувама фактот дека билетот во еден правец сами сме си го купиле. Не можеме да го промениме надворешното додека не го промениме внатрешното... јадро.

Говорот на омраза се зголемува правопропорционално со отварањето на новите домови на мравките на метар квадратен. Се повеќе прашина, наспроти активни двигатели кои поместуваат општествени текови, се повеќе вулгаризми, нетрпеливост, без никаква визија што се би изродило тоа во (блиска) иднина. Си го го “шамариме“ умот со изветвени фрази, со “антиквизација“, со стари како библија ставови за името и народот, со очајна потреба да се говори за јазикот, а носителите на јавни функции заборавиле што е тоа правилно акцентирање. Слепо стадо понесено од мирисот на волкот преправен во “пеперутка“, (микро)асфалтирање на патот по кој основните стандарди ни се пореметени, сведоци сме на девалвација во секој поглед.p.s. ова е само сопствен #reminder, да знам каде сум, за другите знаете како викаат старите: големи сте, “знаете што треба да (на)правите“.

p.p.s. процесот на лечење продолжува. се враќаме на билките на баба рада и стандардите во лечењето на доктор Оз.


on Wednesday, March 26, 2014
.престанете да крадете туѓи статуси и твитови и врз основа на нив да градите “virtual insanity - овај слава“.. баба Рада да беше реална ќе ви препорачаше ‪#‎оЧај‬.
- а ако посакувате таква слава, интересни ќе им бидете само на вашите вујни, стрини и тетиновци од аустрејлија.. к`мон!:вчера напишав статус дека не е убаво да се крадат туѓи статуси и твитови и денес добив коментар дека кажаното/ напишаното ако го гледам како такво би требало да сум против “пиратерија“ и истото би било “само за лична употреба, забрането е ширење на ова по народните маси“.

јас вака мислам: книжевна/ литературна “пиратерија“ е смрт за креативната и критичката мисла, додека пак музичкото плагијаторство отров за духот и душата на оној кој “си замислува дека музицира“.

дебатата и комуникацијата се убава работа, секогаш полезна за размрдување на сопствените (аргументирани) ставови за одредена тема, така според друг “вицовите треба да ги кажуват само тие шо се ги измислиле.

.иако вицовите се нешто сосема друго, барем кога се зборува за некоја “солидна авторска вредност“, јас повеќе говорам за книжевните форми, афоризми, животни мисли добиено од лично искуство, мали, кратки расказни, па и поетски форми и тн. кои е јасно дека имаат поголема “литературна“ вредност од daily entertainment.

и да, кога веќе си решил да (пре)земеш нешто туѓо, зошто да не и овозможиш и на твојата “публика“, да го следи вистинскиот извор на таа форма/ тема што си ја споделил. така му помагаш и на авторот, а истовремено и себе си докажуваш дека си човек со доблест и вистинки вредности. односно не се лажеш самиот себе дека ти си го измислил, постои веројатноста секогаш да ти излезе некој “поинформиран“ од тебе и да ти каже - еј ова не е твое!
убаво е да се наведе автор или извор. Зошто? Тоа би му помагнало на секој активен корисник на twitter или facebook да најде кој е авторот и да почне исто да го следи. 

- секако дека не е грев ако тоа “споделување“ се направи некогаш и без наведување извор/ автор. некогаш тоа може да се случи во брзина и желба што поскоро тоа што тебе ти привлекло внимание да го споделиш со твојот круг на пријатели или следбеници, но јас повеќе го напишав тој статус од аспект на развивање на личност врз основа на плагијаторство, не на “пиратерија“, оти така ќе следува ера во која ќе се “изродат“ (пре)многу “оригинални“ автори на се` и сешто, а во суштина тие ќе бидат празни, без никаков одраз на тоа што го споделуваат, односно “пишуваат“.државите крадат трговски и економски тајни, бизнис компаниите - идеи. живееме во модерно време во кое крадењето се гледа се повеќе како “преземање“, од аналогијата на sharing is caring, односно потребата одредено нешто што во сегашно време има некаква “пазарна“ т.е. “интерактивна“ димензија и вредност. 

генерално - подобро да бидеш тивок и да слушаш што другите говорат, отколку да го повторуваш кажаното во твое име, како мали за таквите  имаше име, “повтарачки папагал“, а секако дека оние кои имаат потреба од (поголемо) внимание би биле далеку посрушени интелектуално“, доколку им се (у)каже на тоа дека вистинските човечки вредности имаат друга основа, друга база, далеку посуштинска од тоа да говориш во твое име, а (не)свесно да цитираш друг. и да, овде не мислам на вербална комуникација, универзална мисла и “космичка“ вистина кои се (редовни) постулати на нашиот секојдневен говор, туку за се она што е напишано на социјалните/ друштвени мрежи и во очите на другите ги рефлектира твоите таленти, критичност, свесност за времето во кое живееш, како и основните човечки вредности.

или пак сум премногу наивен?! :)
p.s. АЈТ убав ден да си имате
on Tuesday, March 4, 2014

..струмица. петок навечер. 23:00 часот. време да се започне со маскенбалската еуфорија. пред излегување - весело гости, многу позитива, радост и среќа, стари и нови пријатели. со полн елан како ферари спремно да освојува нови патеки, како падобранец спремен да го освојува ноќното небо. наеднаш мир. грутка во грлото. тежина во душата, непланирано полнење на очите со солзи.


- добро вечер!
- нека е добра мило дете!

:што правите со тој фенер во рацете?!
- не сакаш да поверуваш во тоа што го гледаш?!

!не, НЕ САКАМ - одговарам со глас кој полека почнува да ми трепери...

зошто? зарем системот си ги заборавил и “нашите луѓе“? да, тој одамна ги заборави сите оние кои се борат за корка леб, затоа и неа почнавме да ја бараме по контејнерите. колку време го правиш ова? доволно долго и доволно доцна да не ме видат добронамерници како тебе, заедно можеме да плачеме, но тешко дека ќе си помогнеме... може некако да ве најдам за отпосле да ви помогнеме? мил мој, веќе долго време не верувам во помош, верувам на полните контејнери кои ќе ми дадат леб, а знаеш некогаш ни тоа го нема... може да ве фотографираме (фала Олег) и да ја објавиме вашата приказна, секако без да се гледа вашето лице? може, но дали тоа ќе ми помогне?!?

- не, НЕМА, но ќе помогне да се слушне приказната за нашите ноќни работници, за нашите родители кои навечер играат улога која не би требало да ја посакуваме и на непријателите. ќе помогне барем јас да ја ослободам тагата и болката кои се вселија во мене, оти тоа може да биде и мојата мајка, тоа може да бидам и јас.. оти тоа си ти за твоите деца кои некаде вечерва под “ефтините“ маски ќе се обидат да ја заборават својата вистинска приказна, својот вистински живот, ќе се обидат под карминот и белиот чаршав да го сокријат своето вистинско лице, оти не не сакаат... не делат, уште толку повеќе не омаловажуваат. оти залудно е тоа дека светот се бори за еднаквост, за разбирање, за толеранција, за помош на маргиналните групи, за спас на социјалните случаеви.

- направи го тоа сонце, ако мислиш дека некого ќе разбуди направи го...

- каде живеете? како можам да ве најдам? ти благодарам за љубовта, иако полека врне, ни ги влажне и така болните тела, а јас ви одземам дел од вашето “скапоцено работно време“...

- не грижи се, малку луѓе така разговарале со мене, всушност и малку луѓе виделе дека го правам ова.

- ќе ве посетам дома, може?
- ќе ми биде драго.... чај можам да те понудам во секое време, кафето е се поскапо...

- (помислив) ќе ве посетам, но како да ве посетам со едно кафе кога на вас ви треба многу повеќе, кога ви треба топлина, топол дом, кога ви треба стреа која не попушта влага и дожд, кога ви треба огрев, кога ви треба друга реалност во која сте нормална мајка, а вашите деца не страдаат, кога ви требаат пари за леб, не за корките фрлени за кучињата скитници, кога ви треба мир во кој вие нема повеќе да страдате..

- извини, сепак ќе најдам начин и ќе дојдам.. па, макар и да пиеме чај. некогаш и размената на животните маки е подобар кредит од оној на ѓаволот!

(мала гушка која можеби ја стопли на момент)*

!сепак тоа не е доволно....

p.s. секој од нас крие по една тажна приказна, секој од нас прескокнува по неколку такви тажни приказни...
on Sunday, February 23, 2014

ок. ова решив да го ставам на блогот затоа што подолго време немам качено ништо, а оваа содржина од пред неколку дена би можела да стои овде, одделена и видлива и после некое време. интензивноста при постирањето на фејзбук прави линковите кои сте ги споделиле полесно да одат во историја.

 Баба Радо, што е лек за метастазирано општество? Потпис за Билјана Ванковска, синко! 

.насловот ме насмеа, нелогично ми е како “сакаме да се сместиме“ во некое место во системот (на градот или држаата, сеедно), за да дишеме полесно, ова најмногу го кажувам затоа што секако јас не сум најважниот во овој процес на собирање потписи, туку секој граѓанин поединечно, основната причина и појдовна точка поради кои се вклучив во тимот.

многу е важно секој од нас кој се чувствува слободен и под никаков притисок на партијата во која членува да остави потпис во ДИК, иако многумина од Струмица веќе ми кажаа дека се сериозно исплашени тоа да го направат (и поради лични причини, а и поради страв за нивните родители..) ова е процес на собирање потписи и сеуште не е претседателска кампања. ќе видиме како ќе оди и кои ќе се крајните резултати, т.е. дали професорката Ванковска ќе биде на листата. со оставање на потпис, НЕ ГЛАС, сите НИЕ помагаме и заедно градиме една слика за (божемна) независност и демократија, а и поубаво светло за нашата држава надвор од нашите граници.


„Да се собереме петорица „мажишта“ и да се потпишеме утре у ДИК. Море како петорица бе. Има да се собереме ТРОЈЦА.“ Д. Апасиев 
Ванковска си е човек кој има став по мн. прашања, а во такви случаи нормално е да има разминување по одредени теми. да се биде на страната на еден независен човек, во време, систем и општество што за жал во овие 24 год. се градел на сосема спротивен начин од тие постулати е предизвик. за сите нас во тимот е ново искуство и супер дека ни даде професорката пример и насока на некој начин.

- поздрав и убав ден, секој потпис во ДИК го почитувам(е) многу, најмногу затоа што никој од Вас не е третиран како некоја “бројка“, туку како единка, индивидуа, доволно силна да го промени с-емот во кој живееме!

p.s. ова е резултат на нас самите, на нашата свесност и желба да ги промениме работите. обично сме склони да ги лоцираме проблемите во другиот, другоста, другите, а тоа е почетната грешка. ние можеме да ги решиме проблемите, почнувајќи од проблемот кој ни е приоритет... оти нели, “животот не е поезија“, а и да е, од поезија не се живее, верувајте!
___________________________________________

ова е едно интервју со мене  за strumicadenes.mk, а поврзано со тоа како се движат работите поврзани со оваа кампања, какво е расположението, процесот, комуникацијата.. *


http://strumicadenes.mk/mitko-gogov-vo-timot-na-pretsedatelskiot-kandidat-vankovska/

во меѓувреме стигнаа нови беџови, но и дизајни кои прават големо движење по интернет.

Биди ЛИК, тркни до ДИК!Зошто сето ова што го кажав е важно? 

Затоа што имаме моќ да одредиме кој ќе биде кандидат. Затоа што тоа е Наше право и начин активно да учествуваме во политичкиот живот. Затоа што ќе дадеме поддршка на личност, а не партија. Затоа што ќе поддржиме граѓанин, а не етничка заедница, затоа што НЕ чекаме да ја видиме понудата на партиските центри, туку преземаме акција. Затоа што Ние одлучуваме за мандатот на претседателот – не во финишот, туку на стартот на трката. 

Затоа што потписот е чин на лична самостојност, израз на слобода и бунт против стравот и начинот на кој се водат изборите, затоа што со потписот даваме шанса на рамноправна основа со партиските кандидати да покажеме што знаеме и умееме и затоа што потписот НЕ Не обврзува да гласаме за професорката ако во изборната трка не сме убедени во нејзините квалитети и способности! Затоа и сме вклучени во оваа кампања, оти граѓанскиот активизам и вклученост не прави достојни граѓани на оваа држава, а овој пат тоа можеме да го направиме едноставно со тоа што ќе се вклучиме за почеток со нашиот потпис оставен во канцеларијата на ДИК.

http://www.vankovska.com/


Уште една одлична поента: 3000 лајка не прават пролет. А 10,000 потписа? ДА!
Related Posts with Thumbnails