. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

.зошто сето ова што го кажав е важно? #Ванковска

on Sunday, February 23, 2014

ок. ова решив да го ставам на блогот затоа што подолго време немам качено ништо, а оваа содржина од пред неколку дена би можела да стои овде, одделена и видлива и после некое време. интензивноста при постирањето на фејзбук прави линковите кои сте ги споделиле полесно да одат во историја.

 Баба Радо, што е лек за метастазирано општество? Потпис за Билјана Ванковска, синко! 

.насловот ме насмеа, нелогично ми е како “сакаме да се сместиме“ во некое место во системот (на градот или држаата, сеедно), за да дишеме полесно, ова најмногу го кажувам затоа што секако јас не сум најважниот во овој процес на собирање потписи, туку секој граѓанин поединечно, основната причина и појдовна точка поради кои се вклучив во тимот.

многу е важно секој од нас кој се чувствува слободен и под никаков притисок на партијата во која членува да остави потпис во ДИК, иако многумина од Струмица веќе ми кажаа дека се сериозно исплашени тоа да го направат (и поради лични причини, а и поради страв за нивните родители..) ова е процес на собирање потписи и сеуште не е претседателска кампања. ќе видиме како ќе оди и кои ќе се крајните резултати, т.е. дали професорката Ванковска ќе биде на листата. со оставање на потпис, НЕ ГЛАС, сите НИЕ помагаме и заедно градиме една слика за (божемна) независност и демократија, а и поубаво светло за нашата држава надвор од нашите граници.


„Да се собереме петорица „мажишта“ и да се потпишеме утре у ДИК. Море како петорица бе. Има да се собереме ТРОЈЦА.“ Д. Апасиев 
Ванковска си е човек кој има став по мн. прашања, а во такви случаи нормално е да има разминување по одредени теми. да се биде на страната на еден независен човек, во време, систем и општество што за жал во овие 24 год. се градел на сосема спротивен начин од тие постулати е предизвик. за сите нас во тимот е ново искуство и супер дека ни даде професорката пример и насока на некој начин.

- поздрав и убав ден, секој потпис во ДИК го почитувам(е) многу, најмногу затоа што никој од Вас не е третиран како некоја “бројка“, туку како единка, индивидуа, доволно силна да го промени с-емот во кој живееме!

p.s. ова е резултат на нас самите, на нашата свесност и желба да ги промениме работите. обично сме склони да ги лоцираме проблемите во другиот, другоста, другите, а тоа е почетната грешка. ние можеме да ги решиме проблемите, почнувајќи од проблемот кој ни е приоритет... оти нели, “животот не е поезија“, а и да е, од поезија не се живее, верувајте!
___________________________________________

ова е едно интервју со мене  за strumicadenes.mk, а поврзано со тоа како се движат работите поврзани со оваа кампања, какво е расположението, процесот, комуникацијата.. *


http://strumicadenes.mk/mitko-gogov-vo-timot-na-pretsedatelskiot-kandidat-vankovska/

во меѓувреме стигнаа нови беџови, но и дизајни кои прават големо движење по интернет.

Биди ЛИК, тркни до ДИК!Зошто сето ова што го кажав е важно? 

Затоа што имаме моќ да одредиме кој ќе биде кандидат. Затоа што тоа е Наше право и начин активно да учествуваме во политичкиот живот. Затоа што ќе дадеме поддршка на личност, а не партија. Затоа што ќе поддржиме граѓанин, а не етничка заедница, затоа што НЕ чекаме да ја видиме понудата на партиските центри, туку преземаме акција. Затоа што Ние одлучуваме за мандатот на претседателот – не во финишот, туку на стартот на трката. 

Затоа што потписот е чин на лична самостојност, израз на слобода и бунт против стравот и начинот на кој се водат изборите, затоа што со потписот даваме шанса на рамноправна основа со партиските кандидати да покажеме што знаеме и умееме и затоа што потписот НЕ Не обврзува да гласаме за професорката ако во изборната трка не сме убедени во нејзините квалитети и способности! Затоа и сме вклучени во оваа кампања, оти граѓанскиот активизам и вклученост не прави достојни граѓани на оваа држава, а овој пат тоа можеме да го направиме едноставно со тоа што ќе се вклучиме за почеток со нашиот потпис оставен во канцеларијата на ДИК.

http://www.vankovska.com/


Уште една одлична поента: 3000 лајка не прават пролет. А 10,000 потписа? ДА!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails