. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket
on Friday, March 30, 2012


[прва доза струмичко мрчење. .. оти некогаш навистина работите ти стојат на грло]
- една поинаква градска слика


Не знам зошто, но денес ми се мрчи за градов. Ќе се прави ново езерце, супер ќе имаме повеќе комарци во паркот. Ќе се гради најголемата православна црква на Балканот, да, да, Струмица е град на верници и продажен парк за трактори (малку подоле по улицата).Нејсе, го фатиле крадецот на патиките Nike, или не го фатиле не знам. Ама знам дека некој си здиплил од работното место во Уни Банка здрави пари. Не, не сакам да се занимавам со детално обработување на настаните, го исчистивме плоштадот, пролетно. .. со црева и големи метли. Сега повторно чекориме по чисто, се препукувме на ситно по мали медиуми, играме мижитатара со скриени профили, пресови, конференции. .. живот снимен со домашна камера.

Карневал е секој ден, театар цел живот. .. и така идејата/ филмот за градот од бајките ми се расипува, како сокршени дискови по улиците и обесените пластични кеси по дрвјата. Овде не живеат само добро воспитаните деца учени и растени во здрава животна средина. Овде си имаме и темни, неасфалтирани ќошиња, непроменети азбесни цевки, по некоја дупка по улиците, недостаток од одбележани патеки за велосипеди, улични продавачи на црно, два-триесет малолетни скитници со боси нозе, хулигани по баровите, вандали по улиците и палми, да, напола развиени, напола исушени. Сега посадивме Магнолија..

Но, ние постојано садиме, садевме дрца во Градската Болница пред некој ден (работен), штета што ги украдоа цвеќињата од школото Сандо Масев, Бог нека му прости, Велигден иде, а може сакал поубаво да ги пресади во неговиот двор. Може е невработен комшија на школото и просто човекот сака убава градина за неговата фамилија. Нема ли да има повторно пролетна акција: да ја засадиме нашата иднина?

Децата ги учиме да бидат полицајци, барем на еден ден, демантираме, шушкаме. На пресовите се повторуваме. Повторувањето е мајка на знаењето, затоа изгледа многу основци се влијателни во градот. Кога било време за факултет тие трчале да земат диплома од работнички за завршен стручен курс по металостругарство. Нови канти за ѓубре по селата, а кога само би се научиле да не ги прескокнуваат сите точки во градот. Колумни се пишуваат на големо, за времето се зборува на широко, некој оди назад, некој напред. нашиот гратски часовник е со 15 минути напред во времето. Да, ние сме склони на девизата за оние што брзаат да го стигнат времето, не знам како до сега некој пијан адолесцент не се качил викендашки да ја направи пролетната промена/ сметање на часовите.


* * *

Испразнети книжни кутии од диазепам и тромадол по улиците, да народот живее стресно, распуштени банди по кафичите. .. под очилата за сонце цвета новата пролет.
on Sunday, March 25, 2012
.
ледната недела, последната сабота од месецот (како и секоја година) е Earth Hour или Часот на Земјата #earthour, настан кој мобилизира многу главни градови и неколку континенти истовремено се со цел покревање на свеста меѓу граѓаните, иницијатива која ја симболизира колективната моќ на поединците, бизнис секторот и владите кон намалување на штетното влијание кое го нанесуваме на планетата Земја.

вижење кое од Сиднеј прерасна во глобален настан кој е поддржан од милиони луѓе, Часот на Земјата се реализира како официјална манифестација во повеќе од 5000 градови низ 135 земји во светот.

Оваа глобална заедница е посветена на создавањето поодржлива иднина!

Секој може да биде дел од заедницата на earthhour, оваа глобална кампања не е за заштедување на електричната енергија на само еден час, туку за обединување на луѓето кои сакаат да ја заштитат планетата. Секој еден од Нас може да го направи тоа.
Организацијата на earthhour поддржува независни иницијативи организирани од поединци или група на луѓе кои би сакале да го промовираат овој настан и донираат средства за поддршка на организацијата. Акустични концерти на отворено, читања, скара, вечера со свеќи, секој добронамерен настан може да го пријавите овде..
Се сеќавам дека во некоја од изминативе години се вклучив во настанот со вечера без електрична струја. Беше романтично да уживаш во интернетот на батерија, светлината на свеќите и така и така уличната не работи..
.

.
:подолгото видео исто така добро ја отсликува идејата на ова движење, нивните активности се навистина развиени, допираат во сите сфери на освестување. секој на сопствен начин се обидува да допринесе за ширење на информацијата. (провери го профилот на youtube). доколку некој сака може да ги следи постапките на претходните активисти кои успеале да направат најпрво да се исклучи електричната енергија во нивните градови, водичи кои покажуваат како да допринесете позитивна промена во вашата заедница.
.

.
.дали вие ќе ја поддржите некако оваа иницијатива?
on Thursday, March 22, 2012
.
.

Таман пред да помине денот и излезам за младинската театарска претстава “Умри машки“ во режија на Кире Ѓорѓиев се присетувам дека сум се согласил да стојам позади една кауза, да ја промовирам и да пробам да го променам позитивно мислењето и свеста на луѓето кои се во моето опкружување. Така ќе биде и денес, поетски, лирично, не многу долго, но сепак значајно за мене и за целта и декларацијата на овој блог. #worldwaterday да, денес е светскиот ден на водата, да се потрудиме да ја заштитиме чистата вода која се помалку ја имаме на планетата Земја.

Ако погледнете десно во sidebar-от ќе забележите дека со банер веќе од претходно поддржувам една кампања која се бори за променување на целиот систем на однесување на земјите од трет ред или земјите во развој каде луѓето имаат сериозни проблеми со пристапот до вода која е пивлива и истовремено далеку од штетна по здравјето.
.
Во овој блог пост ќе споделам инфографик кој е навистина значаен и како начин на презентирање, но и како информација. Ми се допаѓа зголемената употреба на art infographic-и кога станува збор за пренесување на конретни бројки, проценти и сл. Дополнително овде е и предизвикот кој можете да го потпишете, а гласи: I PLEDGE TO GIVE UP MY NEXT BIRTHDAY!:United Nations или Обединетите Нации во 1992 започнуваат со славењето/ промоцијата на овој ден, 22 Март како ден на водата се со цел да промовираат и да ја покренат интернационалната свест за проблемот и односот кој го имаме со водата денес. Дали избираме бања или туш, ја собираме ли чешмата додека си ги четкаме забите, колку вода конзумираме, колку вода трошиме непотребно за миење на улици, дворови и сл..
Ова се ситни детаљи кои ако постепено ги имплементираш во сопствената карактерна особина можеш да бидеш сигурен дека си еден од оние кои навистина се грижат за ова прашање, не секогаш станува збор за донација на пари, знаеш? ;)

..видеото е малку постаро, но сепак за оние кои сеуште го немаат гледано ќе биде информативно, секако овде и ова од оваа година:
.

.
World Water Day, Thursday 22 March 2012, draws attention to something most of us take for granted despite its importance -- safe water.

There are still 783 million people worldwide without access to clean drinking water.

This year, World Water Day takes place one month before the 'Sanitation and Water for All' High Level Meeting in Washington DC, where world leaders will discuss what they're going to do to tackle the water and sanitation crisis.

We can put pressure on these leaders to make real commitments to ensure the remaining 783 million people without safe drinking water get it - within our lifetime.

Find out how at http://www.wateraid.org/wwd

Happy World Water Day!
.


.
.
on Thursday, March 15, 2012

.не ни помислувам овој блог да ја прескокне информацијата и повикот за маршот за Мир во сабота.


МАРШ ЗА МИР
Сабота (17.03), Градски Парк (пред школка), 14:00ч.

Ние сме
ЗА Мир!
ЗА живеење едни со други наместо едни покрај други!
ЗА Смирување на тензиите!
ЗА Доброто на сите луѓе!
ЗА Пријателство!
ЗА Општество без насилство!

Без предрасуди и манипулации!

Добредојдени се сите луѓе кои се залагаат за смирување на тензиите и
подигнување на јавната свест за заеднички живот!
Ова е прашање на граѓанска и човечка освестеност!
Да го посадиме семето на љубовта.

Сакаме и можеме!

.


.се надевам и јас самиот да успеам да се појавам, сепак од струмица и не е многу тешко да стигнеш, но некогаш нависина може и да биде. ;)

Максимално ја поддржувам оваа идеја, луѓето кои досега ги видов во видеото. Драго ми е дека се собра маса од луѓе кои стојат позади една голема, силна желба, промена на граѓанската свест кон подобро, повисок степен на толеранција, разбирање и впрочем уживање во различностите кои ги нудиме, секој посебно најпрво како луѓе. Во нашава држава има доволно луѓе кои мислат дека можеме да живееме во мир, дека ние мирот од секогаш сме го имале, нивото на разбирање од секогаш било добро и комуникацијата пристојна. Веруваме дека можеме да го задржиме тоа, но, и да го подобриме.

Посакувам позитивни резултати после овој Марш и секако успешна реализација на истиот.

peace


.

.
MARSH PЁR PAQE
E Shtunё (17.03), Parku i Qytetit (te„Shkollka") ora 14.

Ne jemi
PЁR Paqe!
PЁR tё jetuar njёri me tjetrin e jo njёri afёr tjetrit!
PЁR t`i qetёsuar tensionet!
PЁR tё mirёn e tё gjithё njerёzve!
PЁR Miqёsi!
PЁR Shoqёri pa dhunё!

Pa paragjykime dhe manipulime!

Janë të mirëseardhur të gjithë njerëzit që janë për qetësim të tensioneve dhe për rritjen
e vetëdijes publike për jetë të përbashkët!
Kjo është çështje e vetëdijësimit qytetar dhe njerzor!
Le ta mbjellim farёn e dashurisё.

Duam dhe mundemi!

BARIŞ İÇİN MARŞ
Cumartesi (17.03), Şehir Parkı ('şkolka' önünde), 14:00

Biz
Barışı destekliyoruz!
Biz birbirin yanında yaşamanın yerine berbaber yaşamayı tercih ederiz!
Gerginliğin yatıştırması için!
Tüm insanların iyiliği için!
Arkadaşlık için!
Şiddetsiz bir toplum için!

Önyargısız ve manipülasiyonsuz!

Gerginliği yatıştırmayı ve beraber yaşamayı destekleyen tüm inslanlara işbirliğe açığız!
Bu sivil toplumun ve insanlığın aydınlanma sorusudur!
Sevginin tohumlarını ekelim.

Biz bunu Istiyoruz ve yapabiliriz!

MARSHU TI IRINJI
Sãmbãtã (17.03), Parcul a cãsãbãlui, 14:00

Noi him
TI Irinji!
TI Bãnatic un cu-alantu, ãn loc di un ningã alantu!
TI Apuitueari-a tenziilor!
TI Ghineatsã a tutãlor oaminjlor!
TI Uspitsãlji!
TI Sutsiitati fãrã violentsã!

Fãrã prigiudicãts shi manipulãri!

Suntu ghinivinits tuts oaminjlji tsi suntu ti-apuitueari-a tenziilor shi mutari-a
conshtintsãljei publicã ti banã deadun!
Aestã easti unã ntribari ti lunjinari tsivilã sh-di uminitati!
S-u siminãm simitsa-a vreariljei!

Vrem shi putem!

MARŜI BAŜ O SANSARI
Savato, Dizjakoro parko (anglal i ŝkolka), 14:00 ari

Amen Sam
Vaš sansari!

Te trais jek averencar, na jek uzo aver !
Vašo tergjariba o tenzii !
Vašo mištipe sa e manušenge!
Vašo Amalipe!
Vaši Societata bizo maripen!

Bizo sterotipura thaj manipulacii!

Mište avile sa e manuša so kamena balanso thaj kovljariba e tenzii thaj barajriba kataro
publično đzanibe vašo jekutno đživdipen.
Akava si pučipen kataro themsoro thaj manušikano gogjaveripe!
Te besalas o kotor e mangipnjasoro .

Mangaja thaj šhaj !TOGETHER FOR PEACE!

We are:
FOR Peace!
FOR Living together instead of living side by side!
FOR Calming of the tensions!
FOR The good of all people!
FOR Friendship!
FOR Society without violence!
Without prejudice and manipulation!
We welcome all that strive toward reduction of the tensions and rising of the awareness for joint life!
This is an issue of civic and human consciousness.
Let's plant the seed of love.
We want it and we can do it!

.

update:

Оливера win win се вклучува и уште 100тина други јавни личности, Жаре мрчи, а убав текст, мини разговор со Иво Бару, од граѓанското движење „Заедно за мир“ има на интерјуа & absolutely globalVoices ;)

Viki Mladenova:[од facebook]
Институционалната закржлавеност и социјалниот феномен на афективност се СИСТЕМСКИ ПРОПУСТ!

Принципот на либерална ПРАВДА подразбира дека граѓаните кои (релативно) чувствуваат полза од системот се СОЛИДАРНИ со граѓаните кои се загрозени по различни основи директно од системот!
.

:стигна и ново видео, кратко, краткичко, ама позитивно ;)!марш за мир!


:нешто во врска со цензурираната емисија на васко ефтов.docx
.Пред некој ден facebok се поплави со информацијата дека емисијата `во центар нема да се емитува во редовниот термин на ТВ Алфа. Тогаш и мене ми беше интересно да споделам статус, она погоре чисто да видам каков бран на мислења ќе добијам од мојата околина. Мислам дека демократијата и Мирот се многу важни, затоа уште од старт би рекол дека односот на ефтов со аудиториумот, за моите стандарди и ниво на толеранција е премногу агресивен, циничен, очајно вулгарен, дискриминирачки кон соговорникот (некогаш) и кон масата која го гледа (почесто), омаловажување и глупост за целиот народ е да рефлектирш ена таква искривена перспектива како вистинита, не сум за да се сопре гласт, но сум да се рафинира, прочисти, филтрира.. да стане похуман, така може ќе стане и погласен и поразбран. хистеричноста, нафрленоста во никој случај не се прифатени како добри нчини за комуникација..

редовно не го гледам, но во групата која ја има на fb македонскиот народ споделува интересни содржини и некогаш (многу ретко) може да се најде добар соговорник за одредена дискусија. Сега после неколку дена и кога телеивзијата даде одговор (1, 2, 3) зошто неговата емисија не е пуштена и на некој начин ги (ре)дефинира своите правила на маркетиншка политика, не гледам некоја заинтересираност за `проблемот, неговата помпезност и сензација иако до сега замислете го гледале повеќе 5о ооо луѓе и мојата теза дека нема да има огромна посетеност падна во вода. Да, дефинитивно youtube добро си ја гледа работата и го update-ира и регулира бројачот, сепак едно е да следиш нешто актуелно, друго да се согласуваш со изреченото во емисијата.

:преписки и летачки содржини по истава тема од мојот статус..

Katerina емисијата да, во ред, ја качи на youtube, мене ми е поважно да слушнам мислење.. зарем е навистина `толку агресивен` во говорот да биде прескокнат од програма..

мојот коментар во групата: кликајте го youtube линкот, овде кога се гледа counter-от не брои. или навистина само 300 луѓе ја гледале? :D

Dragan Divanisov во суштина сме навикнати на вакви емисии/ставови, длабоко пропагандно политичка и агендашки навивачка со удар на емо перцепциите кај хои полои гледателството, и не гледам особена причина за цензура .. можеби актуелниот момент е малку трики, ама генерално со оглед на медиумска сеотвореност може да биде контрапродуктив


Mitko Gogov да, зошто васко пушта вода и за форшпаните на алфа со проектот 2014 и воопшто не кажа дали е само презакажан терминот или е откажано нејзино емитување. не оди транспаренто како новинар и тоа го коси моето мислење за генерално да размислувам дали е демкратско или не. политиката на приватна телевизија е нешто сосема друго. а, дека во мк живееме за сензации, тоа е факт. topic is not important, though :)

Dragan Divanisov не ме интерсериаат оние ситни причинско последични правдања и процедури со кои ќе се оправда/осуди самата цензура, тоа е губење време, ќе си кажат тие сите, од ефтов, алфа тв, до цензорот :) бем ти демократија заснована на сензација, само јал(д)ови плодови ќе роди таа овошка, битен е топикот, ептен битен :)

Анета Василева Mite se sto kaza e vo red samo edno ne: Vo Makedonija nema privatna televizija. Ovde se e drzavno.

е замисли на многу начини целата таа галама која ја направи ефтов, скандалозност која тој сам посебе ја има каде и да оди. (#најдобарновинар?!) Но, мислењето на професорката ми дава сосема нова димензија. Немам предиспозиции да навлегувам детално во суштината на ова, но дека бев спамиран зо оваа информација мислам дека е задолжително ова да го споделам.

Biljana Vankovska

Ja vidov cenzuriranata emisija "Vo centarot" na Eftov i ostanuvam na mislenjeto deka covekov e palikukja, deka ima edinstvena agenda da razgori omraza, preku ponizuvanje na Albancite da im pokaze deka treba da se radikaliziraat i da se svrtat (navodno, samo protiv) Gruevski. Uste koga glaven adut vo celata prikazna mu e Bejrutizacija i Kim Mehmeti da analizira - se e kazano!

:Иако на моменти се збунив на тоа како во вмровска недемократска Земја зборува толку против Грујо, воопшто не ме збуни односот кој го има наспроти малцинството. Загрижувачки е да бидат медиумски експонирани луѓе кои си поиграваат со свеста на народот и го насочуваат кон погрешно мислење.


Mitko Gogov за државата сме виновни сите, и за тоа во каков изрод од општество ја претворивме. секој помалку или повеќе, мразам кога вината се бара во друг. и тој сега ќе ја бара вината во други и ќе употребува погрешни термини. политиката преку уредникот, монтажерот, камерманот - кај народот на fb не е убава, погрешна. муабетот би требало да биде приватен меѓу нив двајцата,(уредник и тој).. што, како, зошто, за што се работи.. да биде прв информиран. зошто не е така (и не само во телевизиите) се работи за кои треба да се запрашаме сите.

инаку од секогаш ми се смешни анкетите, коефициенти, лупањето бројки, безцелното деградирање на човечката свест. не е потребно да си македонец или албанец да разбереш дека ова е девалвација на интелектот, навреда на било која свесна форма. наметнувањето на погрешна слика за сите теми кои впрочем ние самите ги праваме актуелни е одговорност на сите нас.

_________________________________

..

овде (во постот) има многу глупости од секаков вид, сега би можел да го преправам текстот, да модифицирам мислења (мои), но, нека го.. помислувам во моментот повеќе на маршот за МИР отколку за тоа упорно да се биде во центарот. ;)

.


on Sunday, March 11, 2012


.Се мислев дали да пишувам за оваа тема, во нашиот град постои вечен мир, времето бавно движи, деновите се бројат како поминати секунди, а народот, народот овде живее во хармонија со сите. Немаме малцинства, освен оние кои се `невидливи, па немаме потреба да мислиме за нивна интеграција и за среќа уште работат попаметните во Комуналец, а таму приходот не е толку висок да можат да си купат оружје и да се спротивстават.

Да, во Струмица нема опасност од ништо, овде само апокалипса би можела да го раздрма спокојството на нашите земјоделци или не дај боже некој хуманитарен концерт.
Но, очекував дека деновиве ќе се кренат пријателите од околината на територијата по реката Вардар и ќе проговорат за инцидентите кои почнаа повторно да се случуваат. Не е лесно да живееш во привид, така би ја дефинирал транзицијата на нашата држава. Не е лесно да живееш во фикција од држава, така не дефинира поблиската и пошироката околина. Не е лесно да живееш со мислите во демократија, а со односот и начините на живот во анархија.

Што ни се случува деновиве? – и додека некои се повикуваат на големата свест и виртуелниот простор го користат да пишуваат тажаленки, сепак јас во мојот простор ќе напишам дека ова што ни се случува воопшто не е тажно.
Ова е очајната потреба на она што го избегнуваме да се врати, вистината е бумеранг и секогаш кога се враќа кон нас, забрзувањето е дупло, а формата секогаш цунамична. Не, не треба жално со знамињата да се собираме на плоштад, не не треба да мислиме дека ова е зародиш на нешто полошо од она за кое досега сме чуле, не треба да мислиме дека ова е организирано и е дел од голем план. Треба смислено да знаеме каде да го лоцираме проблемот.
Тетката во нас секогаш може да зборува за демократија, но супер марио секогаш ќе бара нови желки за скокање. Не знам дали ја разбравте поентата, но таа не е поврзана со крвави раце, тепачки и сл. Паралелата овде би била дека таа желка дава нов живот, поголем живот. Причината на овие инциденти, драги пријатели.

Дали ќе има војна? – сулудо е да наметнуваме таква енергија во државата, нашите адолесценти да ги правиме убијци или следбеници на некои антидржавни групи. Овде недостасува едно друго делче од конструкцијата наречена општество. И додека сите мислат на тоа каде ќе биде следниот инциент јас ќе ги запрашам одговорните во нашата држава зошто ја избегнуваат одговорноста во сите нивоа. Зошто топката сеуште ја префрлаат кај сините кога и тие се веќе овде на сцена повеќе од прстите на едната рака. Не сакам да броиме владеење како да сме инвалиди, на нашите раце стојат сите прсти и ние успешно знаеме да броиме. Но, не сакам вината да ја заобиколат и оние другите, оние кои на основа на фората малцинство, предизвикуваат немири. Оние плавите од погоре кои воопшто не се замараат со тоа кој е настанот, а говорот или пресот им е подготвен, статичен веќе со години. Прогресот зависи од сите нас Заедно. Да не забораваме на проблемите и само кога има конфликтни ситуации да се потсетуваме на нив. Да не дозволуваме медиумите да го трујат јавниот простор со лични ставови на гласноговорници кои само глас имаат, но сила да ги променат работите никако. Ние сме жители на оваа планета, не на оваа држава (како мало потсетување), глобалниот Z-Day денес на многумина ќе им каже дека воопшто не се важни овие норми кои досега ни се поставени, Македонија не е надвор од глобалните текови, барем во ова глобално движење се однесуваме како одговорни, загрижени и активни граѓани на светот!

Станува збор за еден поголем заговор во кој овие немири се дефинираат како тинејџерски излив на несредени емоции, кога сакаш на девојче да му кажеш дека го сакаш, но овој пат Тоа го кажуваш со мавање шамар. Да, замислете љубовта има многу форми, и ненамерно ја наметнав темата со шамарите за тоа што некои колумнисти во денешно време си дозволуваат јавно да емитуваат пораки за тоа дека не си машко ако не знаеш да се тепаш. Повикуваат на тоа секое машко задолжително мора да има искуство во fight club, доколку сака да се чувствува како машко. И Земјата која до пред неколку години се занимаваше со тутуноберачите и печалбари, сега наеднаш стана земја на спортисти fighter-и кои редовно одат во теретана, се билдаат, си купуваат оружје на црно за ситни пари, се препукуваат официјално под мостови на договорени online event-и. МВР си ја гледа работата, но факт е и дека премногу работи им поминуваат низ прсти. Во некој од претходните постови, кога зборував за Коny и децата во Уганда кои мораат да станат дел од армијата и да убиваат нагласив дека имаме сличности со ситуациите/ настаните во Македонија. Овде е прашање на статус да имаш мускули, да имаш пиштол и твојата банда да биде почитувана во местата каде се појавуваш. Турските серии кои промовираат мафија, кланови, убиства ете како почнаа да резултираат кај овој прост (жал ми е) народ. Зарем заборавивме дека кога беше Касандра се крстија 50тина деца со ова име, зарем сме неспособни да помислиме дека луѓето интерно уште се прекрстуваат. Решенијата се во промена на целата структура и концепт на управување на една држава, стратешка промена на структурите и нивната функција. Не споменувам промена на луѓе, никако, (нека си се вмро, супер се) само на нивните методи.. овде станува страшно да кажеш дека размислуваш поразлично од другите. Станавме држава во која треба да си дел од фамилијата, ако си независен, слободоумен никогаш нема да бидеш целосно разбран. Вака неразбраните враќаат, и додека 2001 беше војна по планините, сега зазеде една нова помодерна, урбана форма. Како онаа од движењето на мајмуните, хистеричните напади според дарвин се само излив на животински, несредени чувства и ставови. Зоо форма на однесување, додека таму некаде луѓето еволуираат ние се враќаме назад во времето. Нејсе, овде имало македонска крвава свадба, а таму некаде веќе се оганизирале филмски проекции.. се враќаме на истото, кажуваме јасно и гласно, како стадо дека сме далеку од силата да ги промениме работите на подобро!

И додека оксиморонски, (тоа беше еден друг, поасален блог на времето) некој се повторува со објаснувањето што било, како било.. се обидуваат хуманистички да прераскажуваат општи ставови, јас би кажал дека овие простори се вистинските места каде може директно да се крене гласот, да се биде биде повик, апел да се престане со глупостите. Да, верувам дека секој с(о)весент граѓанин би рекол дека ова се манипулативни трикови кои се медиумски покриени и рекламирани како новата серија која започна сношти на шител. Ја гледавте?

Кирил, како млад активист и блогер очекувам(е) да бидеш посилен во говорот, по жесток, конструктивно груб.. како тажаленка ги повторуваш работите кои на сите им поминуваат низ глава, а знаеш дека општеството од поодамна ја нема фунцијата добар психолог..Ова е пораката која сакав да ја постирам под неговиот текст, но мислам дека ќе биде премногу лично кога би се поставил хејтерски спрема некој кој сепак се потрудил да даде (свое) мислење, но миксовите на македонките & албанските пароли ми се ужас. Ова е драги залажување, се залажуваме дека ова е начинот, а длабоко во себе сите знаеме дека има таму некаде некој друг начин да се постигне повторна хармонија, иако тоа и како дефиниција и како модел според мене е невозможно.

Професорката Ванковска убаво вели дека, парафразирам, се што работиме го работиме како под превез. Со недоволна сигурност во било кој од чекорите кои ги правиме за да дадеме слика на надворешните фактори дека овде царује другарство.

.има момент на крајот, кој Кирил го користи како одличен шлагворд:

“Сите ние живееме овде, се возиме по исти улици, дишеме ист воздух, делиме слични проблеми... Зарем не ви е доволно од сите меѓуетнички нетрпеливости, говори на омраза, вештачки фрази. Зошто сите влијателни колумнисти, интелектуалци, па и политичари, не ги артикулираат своите ставови, не промовираат здрави мисли кои ќе му помогнат на збунетото население? Зарем не велите сите дека ја сакате оваа држава и се борите за нејзиниот просперитет и опстанок?
Знамињата на овие простори се црвени, како и крвта која некој недолжно ја лее. Сите ние треба и мора да сториме нешто, бидејќи дотурањето масло на огнот или гледањето од страна ги прави крвави и нашите раце!”

Она гледањето од страна најмногу ме мотивира да напишам нешто, она што знам дека сигурно морам да го превземам е да ги задржам добрите мисли за сите луѓе кои се од малцинството, а со ништо лично не ми згрешиле. Овде стана модерно циганите да се потурчуваат, зарем треба да почнеме да ги убиваме.. не велам дека албанците се во право, но не го тврдам ниту спротивното, начинот на кој зборуваме во државата не ми се допаѓа. Двојни аршини употребуваме, се грижиме (иако не баш) каков е односот и комуникацијата на соговорникот, но никако да помислиме на нашиот. Сите треба да се промениме. .. мирно, со протести, сами дома?!

ми се допадна facebook статусот на Данаил Станојески од вчера, со него би го завршил постот:

Сексуална тензија повеќе од меѓуетничка тензија.
Related Posts with Thumbnails