. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

#worldwaterday - сопри ја чешмата!

on Thursday, March 22, 2012
.
.

Таман пред да помине денот и излезам за младинската театарска претстава “Умри машки“ во режија на Кире Ѓорѓиев се присетувам дека сум се согласил да стојам позади една кауза, да ја промовирам и да пробам да го променам позитивно мислењето и свеста на луѓето кои се во моето опкружување. Така ќе биде и денес, поетски, лирично, не многу долго, но сепак значајно за мене и за целта и декларацијата на овој блог. #worldwaterday да, денес е светскиот ден на водата, да се потрудиме да ја заштитиме чистата вода која се помалку ја имаме на планетата Земја.

Ако погледнете десно во sidebar-от ќе забележите дека со банер веќе од претходно поддржувам една кампања која се бори за променување на целиот систем на однесување на земјите од трет ред или земјите во развој каде луѓето имаат сериозни проблеми со пристапот до вода која е пивлива и истовремено далеку од штетна по здравјето.
.
Во овој блог пост ќе споделам инфографик кој е навистина значаен и како начин на презентирање, но и како информација. Ми се допаѓа зголемената употреба на art infographic-и кога станува збор за пренесување на конретни бројки, проценти и сл. Дополнително овде е и предизвикот кој можете да го потпишете, а гласи: I PLEDGE TO GIVE UP MY NEXT BIRTHDAY!:United Nations или Обединетите Нации во 1992 започнуваат со славењето/ промоцијата на овој ден, 22 Март како ден на водата се со цел да промовираат и да ја покренат интернационалната свест за проблемот и односот кој го имаме со водата денес. Дали избираме бања или туш, ја собираме ли чешмата додека си ги четкаме забите, колку вода конзумираме, колку вода трошиме непотребно за миење на улици, дворови и сл..
Ова се ситни детаљи кои ако постепено ги имплементираш во сопствената карактерна особина можеш да бидеш сигурен дека си еден од оние кои навистина се грижат за ова прашање, не секогаш станува збор за донација на пари, знаеш? ;)

..видеото е малку постаро, но сепак за оние кои сеуште го немаат гледано ќе биде информативно, секако овде и ова од оваа година:
.

.
World Water Day, Thursday 22 March 2012, draws attention to something most of us take for granted despite its importance -- safe water.

There are still 783 million people worldwide without access to clean drinking water.

This year, World Water Day takes place one month before the 'Sanitation and Water for All' High Level Meeting in Washington DC, where world leaders will discuss what they're going to do to tackle the water and sanitation crisis.

We can put pressure on these leaders to make real commitments to ensure the remaining 783 million people without safe drinking water get it - within our lifetime.

Find out how at http://www.wateraid.org/wwd

Happy World Water Day!
.


.
.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails