. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

.цензурата и по неа [делумно]

on Thursday, March 15, 2012
:нешто во врска со цензурираната емисија на васко ефтов.docx
.Пред некој ден facebok се поплави со информацијата дека емисијата `во центар нема да се емитува во редовниот термин на ТВ Алфа. Тогаш и мене ми беше интересно да споделам статус, она погоре чисто да видам каков бран на мислења ќе добијам од мојата околина. Мислам дека демократијата и Мирот се многу важни, затоа уште од старт би рекол дека односот на ефтов со аудиториумот, за моите стандарди и ниво на толеранција е премногу агресивен, циничен, очајно вулгарен, дискриминирачки кон соговорникот (некогаш) и кон масата која го гледа (почесто), омаловажување и глупост за целиот народ е да рефлектирш ена таква искривена перспектива како вистинита, не сум за да се сопре гласт, но сум да се рафинира, прочисти, филтрира.. да стане похуман, така може ќе стане и погласен и поразбран. хистеричноста, нафрленоста во никој случај не се прифатени како добри нчини за комуникација..

редовно не го гледам, но во групата која ја има на fb македонскиот народ споделува интересни содржини и некогаш (многу ретко) може да се најде добар соговорник за одредена дискусија. Сега после неколку дена и кога телеивзијата даде одговор (1, 2, 3) зошто неговата емисија не е пуштена и на некој начин ги (ре)дефинира своите правила на маркетиншка политика, не гледам некоја заинтересираност за `проблемот, неговата помпезност и сензација иако до сега замислете го гледале повеќе 5о ооо луѓе и мојата теза дека нема да има огромна посетеност падна во вода. Да, дефинитивно youtube добро си ја гледа работата и го update-ира и регулира бројачот, сепак едно е да следиш нешто актуелно, друго да се согласуваш со изреченото во емисијата.

:преписки и летачки содржини по истава тема од мојот статус..

Katerina емисијата да, во ред, ја качи на youtube, мене ми е поважно да слушнам мислење.. зарем е навистина `толку агресивен` во говорот да биде прескокнат од програма..

мојот коментар во групата: кликајте го youtube линкот, овде кога се гледа counter-от не брои. или навистина само 300 луѓе ја гледале? :D

Dragan Divanisov во суштина сме навикнати на вакви емисии/ставови, длабоко пропагандно политичка и агендашки навивачка со удар на емо перцепциите кај хои полои гледателството, и не гледам особена причина за цензура .. можеби актуелниот момент е малку трики, ама генерално со оглед на медиумска сеотвореност може да биде контрапродуктив


Mitko Gogov да, зошто васко пушта вода и за форшпаните на алфа со проектот 2014 и воопшто не кажа дали е само презакажан терминот или е откажано нејзино емитување. не оди транспаренто како новинар и тоа го коси моето мислење за генерално да размислувам дали е демкратско или не. политиката на приватна телевизија е нешто сосема друго. а, дека во мк живееме за сензации, тоа е факт. topic is not important, though :)

Dragan Divanisov не ме интерсериаат оние ситни причинско последични правдања и процедури со кои ќе се оправда/осуди самата цензура, тоа е губење време, ќе си кажат тие сите, од ефтов, алфа тв, до цензорот :) бем ти демократија заснована на сензација, само јал(д)ови плодови ќе роди таа овошка, битен е топикот, ептен битен :)

Анета Василева Mite se sto kaza e vo red samo edno ne: Vo Makedonija nema privatna televizija. Ovde se e drzavno.

е замисли на многу начини целата таа галама која ја направи ефтов, скандалозност која тој сам посебе ја има каде и да оди. (#најдобарновинар?!) Но, мислењето на професорката ми дава сосема нова димензија. Немам предиспозиции да навлегувам детално во суштината на ова, но дека бев спамиран зо оваа информација мислам дека е задолжително ова да го споделам.

Biljana Vankovska

Ja vidov cenzuriranata emisija "Vo centarot" na Eftov i ostanuvam na mislenjeto deka covekov e palikukja, deka ima edinstvena agenda da razgori omraza, preku ponizuvanje na Albancite da im pokaze deka treba da se radikaliziraat i da se svrtat (navodno, samo protiv) Gruevski. Uste koga glaven adut vo celata prikazna mu e Bejrutizacija i Kim Mehmeti da analizira - se e kazano!

:Иако на моменти се збунив на тоа како во вмровска недемократска Земја зборува толку против Грујо, воопшто не ме збуни односот кој го има наспроти малцинството. Загрижувачки е да бидат медиумски експонирани луѓе кои си поиграваат со свеста на народот и го насочуваат кон погрешно мислење.


Mitko Gogov за државата сме виновни сите, и за тоа во каков изрод од општество ја претворивме. секој помалку или повеќе, мразам кога вината се бара во друг. и тој сега ќе ја бара вината во други и ќе употребува погрешни термини. политиката преку уредникот, монтажерот, камерманот - кај народот на fb не е убава, погрешна. муабетот би требало да биде приватен меѓу нив двајцата,(уредник и тој).. што, како, зошто, за што се работи.. да биде прв информиран. зошто не е така (и не само во телевизиите) се работи за кои треба да се запрашаме сите.

инаку од секогаш ми се смешни анкетите, коефициенти, лупањето бројки, безцелното деградирање на човечката свест. не е потребно да си македонец или албанец да разбереш дека ова е девалвација на интелектот, навреда на било која свесна форма. наметнувањето на погрешна слика за сите теми кои впрочем ние самите ги праваме актуелни е одговорност на сите нас.

_________________________________

..

овде (во постот) има многу глупости од секаков вид, сега би можел да го преправам текстот, да модифицирам мислења (мои), но, нека го.. помислувам во моментот повеќе на маршот за МИР отколку за тоа упорно да се биде во центарот. ;)

.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails