. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

Да, Twitter е навистина out of this world!

on Monday, February 22, 2010


.

Во неколку наврати на интернет просруи информација дека има луѓе надвор од планетата кои го користат
twitter како единствена и оригинална алатка за комуникација со мештаните на планетата Земја.


Тоа е комбинација на двете најактивни технолгии во акција. Откако Интернационалната Вселенска Станица вредна 100 билиони долари почна да ја обиколува планетата во наредните 12 месеци, астронаутите членови на оваа станица го избраа twitter за комунициja со светот.


Еден од инженерите за лет на станицата Soichi Noguchi, јапонски астронаут и José Hernández, американски инженер редовно го користат овој сервис за микроблогирање да испратат стотици фотографии на Земјата со помош на нивните twitter профили. Резултатот е драматичен, високо прифатливо портфолио од фотографии од животот во Вселената, како и од Земјата видена од 185 милји растојание/висина. Noguchi споделува фотографии од ентериерот на шатлот како и фотографии од пустините, островите и ледовите кои пловат во планетата Земја. Фотографиите испратени преку twitter се прифатени од илјадници луѓе кои ги следаат овие двајца астронаути и нивните account и многу често можат да се сретнат коментари од нивните follower-и/следачи во стилот: "Bellissima foto!" или "Buena foto".


Twitter пораките се едноставни и многу често предизвикуваат поголема возбуда за разлика од милјардата други оригинални фотографии кои го одземаат здивот затоа што едноставно ги добиваш преку овој овој сервис и тоа ги прави поинтимни од другите.Ова беше делумен превод на еден текст излезен во Gardian.co.uk, кој мене лично ми се виде како интересен за споделување и на македонски со некои од луѓето кои ги интересира twitter, космосот и нивниот однос. Фотографии овие двајца астронаути испраќаат редовно, освен овие прекрасни фотографии како дел од нивните пораки можат да се сретнам и реченици полни со возбуда во зависност од тоа каде се во моментот, какви сетлини гледат во далечината, што е нивниот избор за храна, до каде имаат стигнато со нивните анализи и нивната првична мисија..како и кратки разговори со твитерашите и одговарање на некои одредени прашања. Занимливи ликови во twitter средината, ако сакате да ги следите, нивните профили се @Astro_Soichi и @Astro_Jose. Доколку ве интересира што се случува out there или подобро out of this world ова е вистинска прилика за Вас да ја почнете Вселенската авантура видена преку очите на овие двајца twitter астронаути.


прва слика - Hail to STS-130, Endeavour! They left us a room with a magnificent view, and lots of delightful memories :-)

втора слика - Moon rise over Australia. Taken from Cupola side window

качени на twitpic од @Astro_Soichi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails