. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

inside.Iran - ние[точка]@блогер.ите

on Sunday, June 13, 2010
.
.
.
.
видеото кое штотуку го изгледав е старо едно, две години..прв пат го гледам.
го сподели на facebook мојот пријател Bas (на twitter @Spartz) и е' всушност видео во кое секоја секунда, секоја слика, секое движење има значење.
има за цел да допре до одредена група на луѓе, до едно ниво на луѓе, маса која е загрижена за работите кои се случуваат внатре во една држава во која условите за живот се да кажеме: "нема услови за живот!".
во моментот корисниците на социјалната платформа за микро блогирање twitter од Иран е исто така голем. за помалку од минута цел свет дознава за било какви активности' од таму. блогерите добиваат подршка од блогерите ширум светот, во моментов кога имаше акција за апсење на блогери од Иран, милион блогери помогнавме со тоа што адресите на нашите блогови и twitter сметки ги лоциравме на име Tehran, Iran.

во една таква ситуација која и не е речиси многу поразлична од онаа кон која тргнала нашата држава, кај нас има луѓе кои излегуваат со јавни ставови, конкретни видео блогови, видеа и сл., но, поентата е во тоа што мрчаторските инстинкти кај сите се далеку по развиени за разлика од оние прогресивните во кои делата зборуваат сами за нив, носат конкретна содржина, чиста информација, реални податоци и дел од она што би било блиска иднина според нивната анализа и резултати.

и да не се (в'тиме в'тиме во круг) и јас да пишувам повеќе, знаеме каков е животот таму, колку се злоупотребени човечките права и слободи, ограничените можности во реалниот свет ..видеото покажува како младите таму не молчат туку се се' погласни и бројот на млади кои отвараат блогови како слободно место каде можат да си ги изразат своите либерални, демократски мислења се повеќе расте...
конструктивноста на една младина во градењето на едно модерно општество во кое младите можат да бидат вклучени во процесот е многу важно. доколку целта е движење на електронска лента (стоење во место) тогаш уште многу крави без пари ќе имаме во mail-овите и free weapon за гетото во New York, но се помалку квалитет во препознавањето на вистински вредности и во слободата во изразувањето.

voila' видеото и Да, би сакал во иднина да имам повеќе пријатели (блогери) кои имаат виртуелни ѕидови каде ги испишуваат нивните "графити" од животот. различноста и шаренилото се занимливи, не дека info.tech.app.gEEk блогерите не се забавни ;)видеото го имаат изработено 4 студенти на Vancouver Film School: Aaron Chiesa, Hendy Sukarya, Lisa Temes и Toru Kageyama.
првично идеата им е да покажат дека блогерството е доста серизна алатка во рамките на денешните медиуми и дека бројот на луѓе во Иран кои го користат блогот како медиум каде можат да го кажат своето мислење расте, иако на моменти е ризично да блогираш од таму..младите од Иран за прв пат после 30-тина години ја имаат можноста да почуствуваат бар малку слобода.
за авторите исто е важен и процесот на создавање на ова видео, снимањето, фотографирањето, префрлањето на сниманите материјали, нивната обработка во Illustrator..


и после 20 години тракаташки по медиумите во Македонија и со развојот на државата генерално, ова блогирањето ќе да е алатка која можеби подзаборавена од пред неколку години можеби пак се стави во употреба, но се надевам овој пат попродуктивнo..


поздрав до храбрите и издржливите во последните 10-тина години..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails