. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

За видеото _My Social Network

on Thursday, October 7, 2010
.
.
.
.
Пријатно се изненадив утринава кога на news feed на мојот facebook профил видов ново видео од @ribaro. Не знам колку вам што во моментов го читате ова ви се познати видеата или влог постовите на Јане Ribaro Ѓорѓиоски, но тој е еден од првите ако не и прв кој се обидува на еден гротескен начин да ја презентира реалната ситуација во државава преку призмата од се' она што секојдневно тој козумира од друштвените платформи или социјалните медиуми.

Неговиот наивен пристап во финалната порака е уникатен. Никогаш не сум пишувал за него, па би сакал да споменам дека пораките му се инспирирачки, револуционерни (на некој начин), допираат до абсурдот во нашата маргинализирана заедница. Интересен лик, за кого методот, начинот, алатките (продукцијата) кои ги користи не се толку важни како она што неговиот креативен потенцијал има да каже. Се на се' дечко без влакна на јзикот.

Ова што денес го видов од него е малку поразлично од оние влогови што ги има направено претходно. Овде се концентрира на социјалните медиуми како хаос, во кој неговите потези поставуваат ред во неговиот виртуалeн свет и даваат насока/ правец на едно приемање на најразлични видови информација и обид за креирање на едно „цело“ од сите тие мали навидум незначајни кодови, зборови, сигнали..

за ова видео самиот Тој вели:

„Можеби ова не се случајно избрани статуси од Фејсбук, слики, твитови… но секако имаше материјал за уште 5 пати по толку клипови… Ако некој мисли дека му е нарушена приватноста, нека пиши слободно, во наредното видео ќе го нема :)“.

исто споменува кај него - "А зошто да не си направиш и ти “My Social Network”, мислам онака, како meme?"

интересно за ова видео (освен што ме има мене како дел од него) е тоа што според IT.com.mk видеото доаѓа во момент кога информациите во него се поклопуваат со најновите статистики дека скоро пола Македонија е на друштвените мрежи, т.е. Facebook, па можеби е прав момент да се отслика македонската друштвена интернет заедница.

Фала Јане што избра да бидам и јас дел од ова видео. :)

p.s. Фотографијата која ја има во видеото е дел од еден интернационален младински фестивал во Бугарија, Софија. Покажувам македонско оро на неколкумина заинтересирани млади од неколку држави од Европа. Сликата е направена пред народниот театар Иван Вазов.

@ribaro [at] facebook | twitter | page | youtube

текст од @itcommk за видеото
интервју со @ribaro

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails