. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

..оти каравано врве

on Sunday, August 19, 2012
.и така ние продолживме да се сакаме, како да не било ништо! #srnetfail


Не верував дека во недела, во атмосферата и присуството на два големи духовни празника јас ќе се занимавам со "локално новинарство и информирање од прв степен". Синоќа на дел од акредитираните новинари не им било дозволено да присуствуваат на ‘пресот’ кој всушност не ми е јасно за кого е наменет ако не за медиумите.

Всушност, на менаџерот не му се давало да ја малтретираат госпожата Цеца, па затоа дел од новинарите се почувствувале навредени, дискриминирани и тн. И згора на сите тие 'епитети' тие продолжија со професионалноста и информирањето, како да нема што друго да се пишува. (а има ли?!)

Како прво ако веќе од старт ја имаш информацијата дека “менаџерот” си има своја политика тогаш зошто осамнуваш со сензација од наслов “Струмица Опен Фест“ ги дискриминираше медиумите!? , знаеш ли дека тоа е директна саботажа на фестивал за кој се потрошени многу пари, мобилизирани многу луѓе и овој наслов може да го растури угледот на фестивалот во иднина. По асоцијацијата “прво па мушко”, не би зборувал за програмата на фестивалот туку би посветил внимание на тоа колку е стабилен медиумот кој ја пушта информацијата и колку се веродостојни сите информации на него.

Како второ, вообичаено очекувано ‘плачење’ (повеќето го дефинираат како такво, извини) иако јавно (пред 15 000 луѓе) го погазуваш, повлекуваш (само) со реакцијата на СОФ?!? - која е професионалноста која овој медиум (портал) ја нуди?


Професионалното новинарство не се создава преку ноќ (погледни кога е постирана првата информација), никако не се саботира настанот, ако е УБАВО нагласено дека Вие сте еден од медиумските покровители/ поддржувачи, или сеедно е дали некој некому му наштетил или дали некој некому му одзел (скапоцено?!) време со пополнување на неговиот временски простор со ширење на негативна информација која всушност од корен е неточна!

Има ли потреба од таков наслов?! Има ли потреба од каење со објавување на официјалната реакција од страна на организаторите на СОФ?!

- Сметате ли дека е тоа доволно или публиката заслужила повторно да го слушне она Ваше оправдување (како медиум) зошто во никое време сте објавувале нешто што лично ве повредило. Професионалност е да чуеме Ваш став (како портал) што после реакцијата на СОФ! ..како се носите со Вистината, беше ли тоа маркетиншки трик кој ќе привлече поголемо внимание кај публиката за фестивалот, ќе донесе ли кај Вас поголем интерес како портал и тн.

Зарем сега, кога во моментов се работи за Цеца и за некои слики и видеа ќе помислите дека некој воопшто не следи и не памети, истата причинска последица може да се повтори и тоа не за ваква банална тема, туку за некоја која има многу, многу поголема важност, од онаа "entertain your stupid fellows?!"

Сметам дека Роберт (и порталот Srnet) има задача да се извини јавно на СОФ, неколку часови направи да се насобере огромна негативна и незадоволна маса (непотребно) и да му каже, условно де ;) ‘нек си еба мајката’ менаџерот на Цеца поради неговата интимна (скроена) политика.

Организацијата на СОФ привлече најмногу посетители до сега, градот не памети таков настан од времето на посетата на Тито. Нема да навлегувам во тоа колку ми/ни се допаѓа, дали воопшто ми/ни се допаѓа, зошто не ми/ни се допаѓа, кој дел од програмата би го променил(е), кој би го анализирал(е).. за тоа можеби понатаму!

p.s. корка леб секогаш тешко се заработува!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails