. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

.свето чистење

on Tuesday, April 10, 2012

.и тогаш сите почнаа повторно да веруваат. вербата како бела техника од нептун се купуваше за ситно, гревовите се переа со црвена боја за 50/ 100 денари.

:исплашените грешници почнаа да ги кријат шишињата зејтин и долниот веш позади иконите, рентање здравје со индијански финти и попови кои се смеат како избрани аватари. но, има нешто друго по тие расплакани ангелски крилја што овие смртници никако не можат да го дешифрираат. не боли ли Вистината или ова ќе биде воскреснување на сета тага по ѕидовите?

Знам, знам Вас не Ве интересира ова, Вие сте големи верници и за Вас јавувањата на Бога воопшто не се важни за да вие бидете верниици. Замислете исто е и со мене, во еден разговор утринава со две бабички констатирав дека не ми се потребни чуда за да верувам во Бога и посебно не наоѓам поврзаност со тоа што се случило во црквата св. Димитрија, а јас сум Митко!

Не верував дека и ќе пишувам на блогот нешто поврзано со ова, но ете пуштив неколку статуси и твитови поврзани со темата, па линеарно ги префрлам овде да направат една слика на мојот (не)став околу квази верувањата на верниците, околу поклонувањето пред икони и посетувањето на црквите и бакнувањето на раката на попот или владиката.

.и ореолите околу нашите глави светкаат само треба ние сами да си ги зачистиме! добро утро!

Вака, мене не ми се допаѓа тоа што луѓето трчаат по чуда како по ефтини производи во супермаркет, а вообичаено неделните литургии се полупразни или посетени од 'демонизирани жени' покриени со шамии кои наутро во недела ако си бил претходната вечер малку пијан ке ги доживееш како нападот на вештерките кои прават магии и тоа не било каде ами замислете внатре во црквите, пред олтарите. Да, јас верувам во Бога, но не во нинџа моментите кои ги прават овие жени наутро и кои можат да ти го пореметат стомакот ако не знаеш дека и тие метании се дел од нашата религија. Нејсе, за тоа и иконите почнаа сами да се чистат, изгледа многу долен веш и зејтин се собрало по црквите, па некако мораше Господ – Бог да ги благослови сите тие купувач(к)и на масло и белина (крпи, долни маици, чорапи..) со надеж за повеке љубов, здравје, среќа и.. пари. Да, луѓето се молат на Бога да им даде повеќе пари! (јас не верувам дека треба да се молиме на Бога да ни даде повеќе (било што[?]), туку да сме му благодарни за она што веќе го имаме.)

Искривени се начините на верувањето во Бога, промашени се основните постулати како треба да се однесуваме како верници. Дедо поп мириса на ракија и не дава да му ја бакнеш раката ако немаш барем десет денари за сефот до иконата кој служи за помош на црквата. Директно за збогатување на возниот парк на сите тие мажи кои избираат фустани (мантии) и накит (ланчиња, крстови) како француски дами. Скраја да ти е верноста ако не оставаш пари по иконите, ако некој пред тебе остави може и незгодно да ти стане.

:светкаме ние како цело, но не знам дали е од сјајот (за миење садови) или некој ставил доместос..


Синоќа прочитав едно нешто што навистина ме замисли, не дека претходно не размислував така и на момент не почувствував превара`, ако може така да се каже со целата оваа фама која се крена околу иконите кои сами се чистат, но, денес и d Washington Post ни обрна внимание.

Е сега овој Саше е христијански фанатик според мене, но јас не гледам ништо лошо во тоа, подобро навлечен на Бога отколку на спортска. Тој синоќа го споделил ова нешто кое е поврзано со ситуацијата самочистење на фрескоживописите во црквата:

Би сакал само да кажам дека убаво би било да се прави разлика од:

1) "Христијанство" кое се базира на традиции и преданија и во себе има повеќе пагански елементи отколку хриситјански

2) Христијанство кое 100% се базира на Библијата како Божја Реч

Не е убаво кога се мешаат овие две работи. Погоре прочитав многу работи кои немаат блага веза со Хрисијанството и мислам дека не е убаво да се генерализира.

Од друга страна жално е што помеѓу христијаните доминираат оние кои слепо "веруваат" - такви се многу во нашето општество.

Но и покрај тоа, би сакал барем да знаете дека постојат христијани кои и те како испитуваат и проверуваат.

Бог во неговата Божја Реч - Библијата ни оставил доволно логични докази за да можеме да ја провериме и да ја ставиме на тест Христијанската вера дури и денес во 21-ви век.

За разлика од сите други книги кои се сметаат за свети, единствено во Библијата има пророштва кои се дадени пред многу векови и кои до детали се остварувале во минатото и се оставаруваат до ден денес.
Што се однесува за ‘чудото со иконите’ мое мислење еЧ
можно е да е финта (како што кажа Борис) но можно е и навистина да е чудо. Впрочем има чуда во сите светски религии, но тоа не значи дека ако има некое чудо дека тоа е сигурно од Бог.

Со други зборови, макар и ова со иконите да е навистина чудо и тогаш не би било од Бог зошто Бог сигурно не би чистел икони. Тој се гнаси од иконите и киповите. Тоа е директно кршење на Втората Божја Заповед која забранува клањање пред икони и кипови.

Ако ова е чудо тогаш сигурно е од сатаната и тој навистина го постигнал ефектот кој што го сакал, а тоа е да наведе луѓето уште повеќе да се клањаат на икони (созданија) наместо во љубов да се свртат единствено кој Бог-Создателот, да се покајат за своите гревови, да Му ги исповедаат на Бог, да поверуваат во Господ Исус Христос и да го прифатат како личен Спасител и Откупител.

16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.
17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.
==Евангелие по Јован 3:16-17 ; Библија==

Поздрав до сите вас возљубени мои! :)(овие три слики се превземени од нет прес, канал 5 & канал 5)
.
p.s. утрово на статусот од каде го земав ова христијанско четиво/ лекција гледам дека ја префрлил цела библија и секако дека нема да му ги префрлам/ копирам коментарите тука.

Според мене овој негов коментар кажува непретенциозно дека е грев да се поклонуваш на иконите и Бог рекол дека не треба да идолизираме слики, туку да веруваме длабоко во себе. Парафразирам секој од нас си има храм во себе, црква е неговата душа или нешто слично..

дали ѓаволот се покажува најубаво во нашите цркви поради недостаток на Вистински Верници или Бог направил некој shift, па од сега натаму е убаво и да се клањаме на икони јас не знам, оставам на Вас сами да си заклучите како ќе верувате во Бога и дали воопшто ќе верувате во Неговата Светост!Имаше утрово уште стручни коментари од дечкото, но според мене беа многу долги и само се вклучив во разговорот со директен коментар кон него:

Саше да беше пократко ке го читав она што си го напишал во 2от, 3от, 4от коментар, но коментарите брате ти отишле со метриката, ова ни чист верник не би го прочитал. кога коментираш и сакаш да објасниш/ просветлиш паднати души бити пократок и поконцизен, вака само ме демотивира да читам, бетер од иконите по црквите. се губиш сам во поимите и мислата, далеку од тоа на нас нервните да ни помогнеш. помислив господи прости им не знаат што прават! /\

:чепатните грешки се ментален аеробик, растегнуваат мозочни нерви, но, убаво е да се нагласи заради мелодијата на денот, а и не секој знае да прави мозочна шпага!:зачистивте по дома или сеуште чекате 'Некој' да дојде да ви зачисти?!

денес во Струмица наспроти верскиот празник Велигден или Воскресението Христово, најголемиот празник меѓу христијаните, фигура во форма на Велигденско јајце со висина од околу 4 метри ќе се постави во централниот дел на градот Струмица, кај кружниот тек т.е. фонтаната пред “Македонски пошти“.

.. и за ова би сакал да пишувам, но ќе почекам до 18:00 да го видам дизајнот и адаптацијата во просторот. таа фонтана е празна, некогаш монтираат новогодишна елка таму, некогаш има вода со сијалици во боја .. овој е мегаломански проект, интересно дека некој помислил за таква естетска интервенција во градот иако за мене мегаломанско би било 14 метри ако не 40! :D

p.p.s. има милион докази дека Господ Бог постои, оваа појава ќе ја сфатам како надприродна, како вонземско дело. Не би навлегувал во деталите дали е тоа човечка измама или дело на некои грешници кои воопшто немаат почит спрема Бога. Сите знаеме дека ова ќе се истражува, кој го испратил сигналот оставам на Вас да заклучите, Јас верувам во Светлината како источник на се`! .. ова се само начини со кои 'она' за кое 'не знаеме' си игра со Нас, не искушува, не дефинира потсвесно со тоа како ние размислуваме и во која насoкa треба да ја трошиме/ користиме нашата енергија и верба.

.имајте убави Велгденски празници, наскоро доаѓаат и за нас од православната Вероисповед, гаењето љубов кон Бога треба да е процес кој се случува секој ден и во секое време, треба да сме благодарни што сепак ни се покажува нешто кое ја ставило нашата верба и верување на Суд и дозволило да го истражи степенот на посветеност кој секој од Нас го има спрема Бога.


поздрав ;)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails