. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

:среќен Earth Day 2012

on Sunday, April 22, 2012

Reuse the past,
Recycle the present,
Save the future! GO GREEN!
Happy Earth Day 2012


"On April 22, more than one billion people around the globe will participate in Earth Day 2012 and help Mobilize the Earth™. People of all nationalities and backgrounds will voice their appreciation for the planet and demand its protection. Together we will stand united for a sustainable future and call upon individuals, organizations, and governments to do their part."

ап, денес е денот на планетата Земја, убаво е да се потсетиме на некои работи поврзани со овој ден, можеби нема да бидеме активно вклучени како учесници на некој од настаните кои се организираат на овој ден, но треба да сме активни заштитници на планетата Земја секој ден.

Препорачувам задолжително да ги погледнете фотографиите кои ќе ве мотивираат најбрзо да ја обновите вашата љубов за планетата и сите нејзини убавини.

Според Wikipedia, Earth Day e ден во годината кога се организираат многубројни настани насекаде во светот се со цел да се зголеми свеста и благодарноста за планетата Земја и нејзината природа.

Треба да бидеме благодарни дека сеуште искористуваме многу од благодетите кои мајката природа ни ги дава, речиси целата енергија која ја користиме, треба да сме свесни дека изворите од планетата Земја секојдневно ги искористуваме/ злоупотребуваме.

Годинашнава тема на Earth day е "Mobilize the Earth", или да ја мобилизираме планетата со добра акција, со добри дела, со постапки кои конечно ќе почнат да вагаат кон подобрата страна. Треба да бидеме благодарни што дишеме чист воздух секогаш кога дишеме, кога длабоко вдишуваме..

Постојат мал милион настани кои ќе се организираат денес и кои ке ги мотивираат жителите на планетата Земја да бидат поодговорни кога станува збор за тоа колку се грижиме, колку приидонесуваме за поздраво живеење. На денешен ден луѓето ја слават планетата и секоја нејзина убавина, организираат пикници, се дружат со природата која е најблиску до нивниот дом. Има и такви проактивни здруженија кои организираат еколошки чистења, садење дрвца, најразлични трибини и сл. Важно е да се пренесе пораката дека мора да бидеме почовечни кога станува збор за единствениот, основниот, примарниот дом кој го имаме и во кој живееме.

We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children. -Proverb

The proper use of science is not to conquer nature but to live in it. -Barry Commoner

He that plants trees loves others beside himself. - Thomas Fuller

The use of solar energy has not been opened up because the oil industry does not own the sun. - Ralph Nader

The wealth of the nation is its air, water, soil, forests, minerals, rivers, lakes, oceans, scenic beauty, wildlife habitats and biodiversity… that’s all there is. That’s the whole economy. That’s where all the economic activity and jobs come from. These biological systems are the sustaining wealth of the world. - Gaylord Nelson

The earth is what we all have in common. - Wendell Berry

There are no passengers on Spaceship Earth. We are all crew. - Marshall McLuhan

Only when the last tree has died and the last river been poisoned and the last fish been caught will we realize we cannot eat money. - Proverb

After a visit to the beach, it’s hard to believe that we live in a material world. - Pam Shaw

There is hope if people will begin to awaken that spiritual part of themselves, that heartfelt knowledge that we are caretakers of this planet. - Brooke Medicine Eagle

Погледнете го инфографикот The Internet is killing d planet, допира интересни теми ;)

Gaylord Nelson или основачот на Earth Day организацијата вели: "The fate of the living planet is the most important issue facing mankind.", препорачувам доколку сте заинтересирани повеќе за овој ден да ја прочитате пораката: Earth Day 2012: A Message From The Cosmos

Овој е одличен ден да помислиме колку е важно да се грижиме и да го подобриме животот на оваа планета, да ја направиме поздрава за живеење, таа не ни припаѓа нам туку обратно, ние и припаѓаме нејзе. Секоја индивидуална поддршка на актите кои ве дефинираат како совесен жител на планетата и постапките со кои допринесуваш се важни. Дури и малите промени прават разлика, на подобро се разбира. Секој од нас треба да биде вклучен во решението.

Да ги избегнуваме продуктите кои се продаваат во пластика, а би можеле да се продаваат и во органски материјали. Не секогаш имаме потреба од кола, такси, некогаш може да помислиме на тоа колку помагаме на дробовите на планетата кога ние одиме пеш.

Мислам дека е доволно пишување, се што останува сега е малку акција, што велите Вие?
.
HAPPY EARTH DAY TO ALL OF YOU!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails