. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

:најголемата пештера на светот: Son Doong

on Thursday, June 14, 2012
. 
Пештерата Son Doong е најголемата пештера во светот откриена 2009 година;
. 
 
 
..
Пештерата Son Doong (виетнамски: Hang Son Doong) е најголемиот пештерски свет кој се наоѓа во провинцијата/ покраината Quang Binh, Виетнам. Откриена е од страна на човек од локалниот крај по име Хо Khanh во 1991 година и неодамна беше откриена по втор пат 2009 од страна на британскaтa група на истражувачи на пештери, предводена од страна на Howard Limbert. Името на пештерата "Son Doong" значи "планинско речна пештера", Таа е формирана пред 2-5.000.000 години од речната вода која го поткопала варовникот под планината, онаму каде што варовникот бил послаб ерозирал, а таванот пропаднал создавајќи огромни прозорци..

View more Details about Son Doong cave, Cave exploring trips, View Detail map, Videos, All Photos & gallery, How to get there Son Doong Cave, News about Son Doong cave.
.
.
 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails