. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

:според корицата оваа книга е..

on Sunday, July 22, 2012
.
.

Ми се допадна оваа статија, па решив да ја споделам. Секако нема да ги споделам сите книги за кои оваа `фантастично девојче кажува, но за дел од оние за кои на ум и паднале брилјантни идеи секако. Всушност станува збор за едно 6 годишно девојче кое суди за книгите според нивните корици, таа измислува различни синопсиси за тоа што може да се случи во книгата и веднаш кажува – таа ќе биде интересна, а оваа ќе биде тажна!

Нејзините родители, а и постарите баба и дедо често посетуваат книжари и таа е секогаш со нив, присутна меѓу полиците полни приказни. Уште пред неколку години почнала да прашува: за што се работи во оваа книга, мамо? Сите знаеме дека е многу тешко да се одговори на такво прашање поставено од 6 годишно дете, а се однесува на книгите на Џејмс Џојс, Орвел, Фиџералд. ..Тешко е да се одговори на истите прашања и на возрасни кога станува збор за Одисејата или за Животинската фарма, но таа шета по рафтовите и прашањето е наменето со ист интензитет и за автобиографските книги и за книгите од областа на психологијата.

На прашањето што таа мисли за книгата со која е фотографирана `No Exit, таа одговорила: Се работи за некој кој е во затвор, а знаете дека нема излез од затворот.

Во продолжение нејзините коментари ги оставам во оригиналната форма, нема ни да се обидам да ги `преведувам, се надевам нема да ви пречи тоа. Поздрав! :)

“It’s about a person who is a robot, a very colorful robot. He’s pretty fancy for a robot.”

"It looks like a book for kids. I think it’s about a donkey and a pig that do not like each other and they both live on a farm for animals. The same farm. It looks like it would be a funny book with a good really nice ending. "

“I think it’s about baseball. A person who likes to play baseball but also takes care of a plane.”


"This book is about a tree on a hill. The tree is the star of the book and it’s a very nice tree but everyone else is mean. I think the tree has a magical ring and some evil guys capture the ring and put him on the top of the hill so they can watch him. "

“I think it’s about a car. A car that goes to Mexico, Indonesia and other places. It’s about a car that goes on all sorts of adventures. The guy on the cover is a teen, he likes to drive people places a lot. And he’s French.”

..

.ако сакате повеќе приказни, слободно ѕирнете овде, таа измислува сториборд за 20тина наслови, нема да бидам претенциозен како нејзината мајка. Во девојчето има дух, уште да се научи да ги отвара книгите, шест години се доволно за да се покаже светот на приказните скриени помеѓу кориците. Во секој случај девојчето поседува брилјантен, креативен ум. Ми се допаѓа како повлекува линија за тажните наслови и луѓе/ ликови и оптимизмот кој го нафрлува за иднината секогаш кога ќе види пред себе геометрија и повеќе бои. :)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails