. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

'So similar, so different, so European' или ЕУ Проширување

on Friday, February 24, 2012
.секако немаше да пишувам за ова, но анонимните ме изнервираа со тоа што ќе и помагаат на грчка околу долговите, а таман си мислев дека ќе им дојде времето за освестување. .. дојде време за едно поголемо освестување, појаснување. алелуја! толку слични, толку различни, толку Европски е видеото и новата кампања на ЕУ Проширување или појасно, зголемување на бројот на членките на таа голема, кружна и не толку заоблена Унија. погледнете!


'So similar, so different, so European'

.
:со години се чека да станеме дел од големата дама, дали тоа ќе биде наскоро, дали Вие тоа го сакате зависи од Вас самите. ако гледате плодна поле за дискусија и кажување на Вашите ставови повелете овде е местото. она што би го додал јас во овој пост е дека видеото е одлично. збунувачки Вистинито, некогаш просто ги затвараме очите пред убавините кои нашиот народ, традиција, култура, историја ги носи сама по себе, па чекаме некој друг со HD верзија да ни ги отвори.

.Ова видео е самo доказ дека SEE (Југоисточна Европа)e возбудлива, уникатна и убава страна/ дел од светот. овој регион овде е исполнет со уникатни и неповторливи традиции, култура и одблежја. Да, секако дека овој дел од Европа се разликува од останатите делови, но тоа не би требало да биде тоа што ќе не оддалечува од оваа декларативна Европска Унија, туку напротив она што би требало да не зближува. Секако дека и овие простори се фасцинантни, невообичаени и вибрираат со посебна убавина.

Овој клип покажува на еден извонреден начин дека ние не застанавме заробени во времињата за промени, секако дека со реформите кои се спроведуваат меѓу сите држави кандидати, пациенти во чекалната се случија енормни промени во сите сфери. Во обид да бидеме поблиску до стандардите на Европската Унија ние се реализиравме во обидот да го следиме модерното живеење иако сеуште не сме се присоединиле. Сите оние кои ги немаат посетено овие простори верувам дека ќе се изненадат позитивно од она што ќе го видат во ова видео, и јас самиот се изненадив и штом видов дека Бобан Пијанманов (мој facebook пријател) го сподели решив да напишам два три збора овде. Убаво е сите да знаеме дка овде се скриени огромни богатства како природни така и потенцијал, човечки ресурси и капацитети кои можат да се справат со современиот тек на развој на едно општество.Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Србија и Косово се земјите кои сеуште чекаат во чекална, иако животот ако го гледаме во крајност сеуште не е болница, а далеку е од онаа стручната, специјализираната.. немаме потреба како држава од диспанзерска терапија, и се надеваме да го фатиме возот со Хрватска која наскоро ќе стане 28от член на Европската Унија.

Дали ова видео ќе помогне во промовирањето позитивни вредности за Балканот и Југоисточна Европа? – секако да!

Проширувањето на ЕУ е она што навистина треба во моментот како би имало подобрување во било кој аспект. Јас би гласал ЗА, не заради стандардите, нормите и условите кои (треба да) ги исполни(в)ме туку заради основниот факт дека сме дел од овој континент и од голема значајност за мала земја како нашата се овие интеграции. Доколку сакате да следите повеќе околу оваа кампања за проширување проверете го ова овде, или пак facebook и twitter.

See ya! ;)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails