. ..буквите кои притаено излегуваат од устата и се редат како славеи и ластовици по жиците во пролет. Photobucket

#engagemk - од дома

on Sunday, February 26, 2012

:Во киното Фросина вчера за случи конференцијата за социјални медиуми и активизам организирана од Радио Моф или поточно радио проектот на Младинскиот Образовен Форум. Најпрво бев разочаран дека нема да можам да бидам присутен дека се поклопува со денот кога во Струмица се случуваат карневалите, но, сепак се случи нешто кое најмалку го предвидував.

Се занимавам со активизам веќе десетина години без разлика дали станува збор за online активизам или outdoor активизам, т.е. активизам со организирање на конкретни активности поврзани со теми кои се важни за развојот на демократскиот дух на едно општество. Така и се случи првата пријатна соработка со радиоМОФ откако добив дозвола да го промовирам настанот со нивниот официјален банер на овој блог (иако нема да бидам присутен). Но, и покрај вообичаените активности кои ги имав преку ден и пријатели и гости дојдени за карневалот успеав да најдам време да проследам дел од говорниците на оваа конференција.

Станува збор за одлично искуство кое го имав(ме) сите ние вклучени на конференцијата преку twitter, facebook (и тоа непредвидливо повеќе отколку што очекував) и на самиот канал на радиоМОФ/ engage.

Иако имам претходно искуство со следење на конференции и слични event-и на овој, овој ми остави посебен впечаток затоа што некако делуваше позабавно, поинтерактивно од сите други кои барем јас сум ги следел online.

Во текот на следењето на овој настан се родија интересни дискусии за сајбер просторот, сепак е поразлично да се следи еден настан од дома, некои моменти се слушаат подобро, некои не.. она што лично го перцепираш фаќа само делумно од она што се пренесува. Off дискусиите исто така беа доста продуктивни на моменти. различноста во перцепцијата на одредени термини, односот на технологијата со корисниците и тн.

Овој настан беше извонредна прилика (за секој од Нас се надевам) да научи некои нови работи за конкретните теми кои беа презентирани. Жал ми е дека ја испуштив Тамара, имав гости од сабајле, но се надевам да го гледам видеото кога ќе биде качено online. Темата која таа ја обработува како граѓански активист и интензитетот и начинот на кој пристапува кон одредени проблеми и ранливи прашања е навистина уникатен за нашата средина до сега.


.

RT @darko156 Заклучок: не се пријавувајте за работа во Сивус. Тие ќе ве најдат #engagemk

@Trendolend прави паметен муабет на #engagemk as #always (@Potru)

RT @RadioMOF #engagemk @danijanev инфографикот - универзален јазик за разбирање и комуникација #fb

RT @zabrcanec Prezentacijava na @danijanev lici na #tedx prezentacija. Edukativno, inovativno. #engagemk

RT @ @malaovca @danijanev ne e istiot offline I online, postoi na dvete mesta simultano I neidenticno. #engagemk #mindfuck

RT @ribaro +1 RT @tanjastweets: Распеани Скопјани ги викаат сите да пеат со нив! Dream come true, wish I was there #engagemk

RT #engagemk @RadioMOF ve nosi na SHARE. naskoro povekje informacii #zakacise

Linkда не постоеше пиратеријата македонија немаше да биде земја на информатичари #engagemk #fb (@Potru)

!анонимни нема во македонија, но затоа национализам има колку сакаш! убаво кажано @viktordano #engagemk #anonymous (@Potru)

RT @gvomk @razvigor ke ja prezentira moznosta da se priklucite na nasiot tim. Pishete ni na mk.globalvoicesonline.org #engagemk

:[off topic] кога сме кај македонскиот не се анонимуси, туку анонимни #engagemk (@Potru)

* * *

.. е сега ми остана сега уште еден твит не забележан, па ќе го постирам овде со надеж да биде одговорен :)

@RadioMOF може да ми пратите на домашна адреса стикери од #engagemk? ако Да, ќе бидам многу среќен! p.s. inBox ќе ја проследам адресата.. :)


PAINTED, ETC. - Almost Raffaello.

Од прилика ова се твитовите кои би ги оздвоил за значајни за овој настан проследени од моја страна и некоја симулација на конференцијата во мојот timeline што би се рекло сега актуелно.

Првата презентација која ја проследив беше онаа на Сивус и ќе се согласам со тоа што го има кажано Дарко. Со оглед на тоа дека им ја следам нивната работа online како и на регуларните социјални мрежи така и на професионалните, станува збор за извонреден тим кој стои позади оваа компанија и кои презентираа интересно видување на односот со посетителите, клиентите и бенефитот од сето тоа.

Трендо е човек за кој може многу да се пишува, секогаш е достоен да се слуша, неговите ставови го отсликуваат виртуелниот пазар онака како никој друг не може. Односот со публиката, начинот на пренесување на информациите е тоа што многу малку говорници во денешно време не го поседуваат за разлика од него, кој периодот иако актуелен со неговите гостувања по повеќето медиуми како телевизиски, така и виртуелни (го гледав во политико, го слушав на радиоМОФ, еве сега го гледавме на engage) никако да здосади, или да те доведе до ниво на баналност, смешнаи самата споредба.

off.net е следниот проект во кој се впушта, тука сме да го следиме.. и да учиме од него.

Дани Јанев имаше одлична презентација за инфографиците. Сега знам повеќе за суштината на инфографикот и некогаш навистина би сакал да се обидам да направам некој добар инфографик.

Виктор (@IT.com.mk) спомна интересни работи околу хактивизмот, што е тоа што те прави хактивист, можеш ли да завршиш во затвор. .. отвори и теми кои се загатливи, како анонимните, нивните дејствија и акции.

Филип (@razvigor) зборуваше за тоа како network-от кој го создаваш може да генерира информација која потоа може достојно да биде презентирана на целиот свет. За неговото искуство со cnn и артиклот за проектот 2014, начинот на ликање на одредени ставови од одредени блогери кои во тој период имаат пишувано за оваа тема, стручни анализи и сл.

Спомена и за отворената соработка и можност за волонтирање како freelance волонтер блогер/ колумнист за Global Voice на Македонски се` на се, интересна презентација за проследување.

Посебен поздрав за гостите од страна, Одлични презентации. Приликата да бидеме во тек со модерните социјални заедници на Балканот, интегрирањето во глобалните текови и можноста да слушнеме за нивните начини на работа беше уникатен. Не би издвоил ниту еден од гостите, сите зборуваа за различни теми кои се доста суптилни и би можело да се пишува со часови, а и се надевам на поактивно блогерство од моја страна кога ќе бидам активно (in person) вклучен во настанот. Со ова го надополнувам моето мислење и желба да се случи редица такви настани организирани од радиоМОФ затоа што покажаа како се организира професионално еден настан кој детално обрати тема, доста важна за секој кој се занимава со социјални медиуми и активизам во Македонија.

Честитки за организацијата и за одличниот избор на паузите, музиката, бит боксот, танцовиот перформанс, распеани скопјани и сите други кои не успеав да ги гледам!

p.s. не се согласувам со некои коментари упатени до организацијата во однос на нивниот маркетинг и информирање/ рекламата за настанот претходно. Сепак мислам дека настанот делумно си ја заврши одлично работата и таму, секогаш може и повеќе, но луѓето кои ги следат активностите на МОФ беа информирани.

Првите текстови за настанот веќе излегоа на страницата на радиоМОФ и на плусИнфо [читајте] како и видеото од говорот на Влатко Васиљ () на . Благодарност до Весна Илиевска (@vilievska) за фотографијата со мене, целиот сет може да го погледнете на нејзиниот профил на flickr, сепак му благодарам и на Филип (@razvigor) кој исто така направи неколку фотографии. :))


.во текот на следната недела од организацијата потврдија дека и видеата од другите говорници ќе бидат качени, аривидерчи, ми беше задоволство да присуствувам ~

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails